John F. Kennedy International Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
John F. Kennedy International Airport
Logo
John F. Kennedy International Airport
IATA: JFK ICAO: KJFK
Algemene informatie
Opgericht 1942
Type Publiek
Eigenaar Port Authority of New York and New Jersey
Plaats New York
Hoogte 4 m
Coördinaten 40° 38′ NB, 73° 47′ WL
Website www.panynj.gov
Locatie in Verenigde Staten
John F. Kennedy International Airport (Verenigde Staten)
John F. Kennedy International Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
4L/22R 3 460 m Asfalt/Beton
4R/22L 2 560 m Asfalt
13L/31R 3 048 m Asfalt
13R/31L 4 442 m Asfalt/Beton
Plattegrond luchthaven
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

John F. Kennedy International Airport of kortweg JFK Airport (IATA: JFK, ICAO: KJFK), vroeger Idlewild Airport en New York International Airport geheten, is de belangrijkste internationale luchthaven in de stad New York in de Verenigde Staten. Het ligt in Jamaica, in het stadsdeel Queens, op het eiland Long Island. JFK Airport wordt beheerd door de Port Authority of New York and New Jersey, die naast zeehavens ook LaGuardia Airport, Newark Liberty International Airport, en Teterboro Airport beheert.

JFK Airport is het meest bekend als het internationale knooppunt van de stad New York, maar er zijn ook een aantal binnenlandse vluchten, vooral naar de westkust van de Verenigde Staten. Nadat JetBlue Airways in 2000 zijn hoofdkantoor op JFK Airport vestigde, is het belang van de luchthaven voor binnenlandse vluchten toegenomen. De luchthaven is ook een knooppunt voor Delta Air Lines.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

The Beatles op John F. Kennedy International Airport

De bouw van de luchthaven begon in 1942 op het terrein van de toenmalige Idlewild-golfbaan. Daarom heette het vliegveld aanvankelijk "Idlewild Airport". In 1942 dacht men dat 4 km² meer dan genoeg zou zijn voor het vliegveld, maar al snel moest het terrein tot 20 km² worden uitgebreid om het groeiende aantal passagiers en vluchten te kunnen verwerken.

De eerste commerciële vlucht vond plaats op 1 juli 1948. Op 31 juli van hetzelfde jaar werd de naam van de luchthaven veranderd in New York International Airport, maar het publiek bleef het gewoon "Idlewild" noemen. De IATA code was toen nog IDL.

De luchthaven veranderde opnieuw van naam op 24 december 1963, toen het officieel John F. Kennedy International Airport genoemd werd, ter nagedachtenis van president John F. Kennedy die vermoord was op 22 november van dat jaar. Ook werd toen de IATA code veranderd in JFK.

The Beatles landden in 1964 er voor hun eerste bezoek aan de Verenigde Staten, wat een historisch moment was voor de muziek en de luchthaven.

Air France en British Airways vlogen een supersonische lijndienst met de Concorde van JFK naar Parijs en Londen Heathrow tussen 1975 en 2003, toen de Concorde door beide luchtvaartmaatschappijen buiten dienst werd gesteld. JFK heeft meer supersonische vluchten per jaar verwerkt dan enige andere luchthaven in de wereld.

Terminals[bewerken | brontekst bewerken]

Terminal 5

Van 1947 tot 1957 was er maar één terminalgebouw. In 1957 werd er een internationale terminal bijgebouwd. Daarna bouwden verscheidene luchtvaartmaatschappijen hun eigen terminalgebouwen. De Schiphol Group heeft via "Schiphol USA" belangen in Terminal 4. Met ondersteuning van de Schiphol Group is de oude Terminal 4 tot 2001 ingrijpend verbouwd en vernieuwd. Anno 2015 staan er negen terminalgebouwen, waaronder de in 1962 geopende TWA-terminal (terminal 5), die werd ontworpen door de beroemde Finse architect Eero Saarinen. Nadat Trans World Airlines in 2001 was overgenomen door American Airlines werd het terminalgebouw buiten bedrijf gesteld. Er zijn plannen om het te verbouwen om er restaurants en een congrescentrum in te vestigen.

Op 17 december 2003 werd de AirTrain JFK in bedrijf genomen, een computerbestuurde trein die alle terminals aandoet en verbindingen biedt met stations van de metro van New York en de Long Island Rail Road in Howard Beach en Jamaica Station in Queens. De prijs voor de AirTrain is 7,50 dollar per persoon, per rit.

Films waarin JFK Airport een rol speelt[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina John F. Kennedy International Airport op Wikimedia Commons.