Luchthaven van Praag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Luchthaven van Praag (Václav Havel)
Logo
Luchthaven van Praag
IATA: PRG ICAO: LKPR
Algemene informatie
Opgericht 5 april 1937
Type Publiek
Eigenaar Letiště Praha, a. s.
Plaats Praag
Hoogte 380 m
Coördinaten 50° 6′ NB, 14° 16′ OL
Website http://www.prg.aero/
Locatie in Tsjechië
Luchthaven van Praag (Tsjechië)
Luchthaven van Praag
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
06/24 3.715 m Beton
13/31 3.250 m Beton
04/22 2.120 m (gesloten) Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Luchthaven van Praag (Tsjechisch: Letiště Václava Havla, Engels: Václav Havel International Airport Prague) is de voornaamste luchthaven van Tsjechië en is gelegen in Ruzyně, aan de westkant van Praag. Het is een hub van de Tsjechische maatschappij CSA Czech Airlines. Sinds oktober 2012 draagt de luchthaven de naam van de schrijver, mensenrechtenactivist en politicus Václav Havel, die in 2011 overleed. Daarvoor heette de luchthaven Praag-Ruzyně.

In 2012 reisden er 10,8 miljoen passagiers via de luchthaven.[1] De luchthaven beschikt over vier passagiersterminals, waarvan er een uitsluitend voor exclusieve vluchten en staatsbezoeken wordt gebruikt. Dit is de oudste terminal, die op 5 april 1937 in gebruik werd genomen. Daarnaast zijn er twee vrachtterminals.

De luchthaven wordt geëxploiteerd door Letiště Praha, a. s., waarvan de aandelen in handen zijn van het Tsjechische ministerie van Financiën.

De luchthaven is niet aangesloten op het metronetwerk van Praag. De bedoeling is dat lijn A van de Praagse metro uiteindelijk doorgetrokken wordt tot de luchthaven. Ook zijn er plannen om een spoorlijn aan te leggen van Praha-Ruzyně naar de luchthaven, als deel van het netwerk van Esko Praha.