Metro van Praag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro van Praag
Metro van Praag
Praha metro renovovany vlak.jpg
Basisgegevens
Locatie Praag, Tsjechië
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 9 mei 1974
Lengte trajecten 54,7 km
Aantal lijnen 3
Aantal stations 57
Aantal passagiers 1.472.000 per dag
Spoorwijdte 1.435 mm
Uitvoerder(s) Dopravní podnik Praha
Netwerkkaart
Netwerkkaart van de Metro van Praag
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Praag (Tsjechisch: Pražské metro) is het belangrijkste vervoermiddel in de Tsjechische hoofdstad Praag. De drie metrolijnen worden beheerd door het openbaarvervoerbedrijf Praag. Er zijn plannen voor een vierde metrolijn.

Lijnen[bewerken]

De totale lengte van de drie metrolijnen in Praag is 54,7 kilometer. Tussen 5:00 en 24:00 uur komt er langs de 54 stations elke 4 tot 10 minuten een metro, in de spits elke 2 tot 3 minuten. De drie lijnen liggen in een driehoeksvorm door de stad. In het centrum bevinden zich drie grote overstapstations. Opvallend is dat de metrotreinen vrijwel nergens in de openlucht rijden, enkel bij de eindhalte Depo Hostivař van lijn A waarbij het station in het depot is gelegen. De uitloopsporen van lijn B van het eindstation Zlicin naar het depot zijn ook bovengronds.

Enkele stations op de uitlopers van de lijnen B en C, waaronder het station Vyšehrad in lijn C, liggen bovengronds. Het traject tussen deze station ligt gedeeltelijk bovengronds waarbij het viaduct echter is overkapt en er alleen kleine ronde raampjes zijn en men geen vrij uitzicht op de omgeving heeft.

Hieronder een overzicht van de metrolijnen, voor meer informatie zie het artikel over de betreffende lijn.

Lijn Kleur Route Opening Lengte Stations
Lijn A Groen Nemocnice MotolDepo Hostivař 1978 10,9 km 17
Lijn B Geel ZličínČerný most 1985 25,5 km 24
Lijn C Rood LetňanyHáje 1974 18,1 km 20

Materieel[bewerken]

Op alle lijnen wordt gereden met vaste vijfwagenstellen met 2 stuurstanden op alle tijden. Het interieur is deels voorzien van langsbanken en deels van dwarsbanken. De dwarsbanken bij de deuren zijn enkel en die daartussen dubbel uitgevoerd.

Geschiedenis[bewerken]

De metro van Praag is relatief jong, maar al lang geleden waren er ideeën om ondergronds transport in de stad aan te leggen. Het eerste voorstel kwam van Ladislav Rot in 1898. Op dat moment werd er veel gebouwd in het centrum van Praag en toen de straten toch open lagen vond hij het verstandig direct te beginnen met het graven van tunnels voor ondergrondse treinen. Het plan werd echter van tafel geveegd door de gemeenteraad.

In 1926 werd opnieuw een voorstel gedaan voor een metro in de stad, deze keer door Vladimír List en Bohumil Belada. Ook dit idee werd niet uitgevoerd, maar vanaf dit moment kwamen er meer ideeën om het snelgroeiende transportprobleem in Praag op te lossen. In de jaren 30 en 40 werd er veel gediscussieerd en onderzocht en werden twee mogelijke oplossingen bedacht: een ondergrondse tram (een normale tram die in het centrum onder de grond gaat, premetro) of een gewone metro. Na de Tweede Wereldoorlog werd al het werk onderbroken vanwege de zwakke economische situatie van Tsjechië. Op dat moment waren de drie metrolijnen al bijna volledig uitgedacht.

Aan het begin van de jaren 60 werd het concept van de premetro geaccepteerd. Op 9 augustus 1967 begon de bouw van station Hlavní nádraží onder het hoofdstation, maar nog in hetzelfde jaar werden de plannen grondig gewijzigd. Onder invloed van Sovjet-adviseurs besloot de Tsjechische regering toch een "echte" metro te laten bouwen.

Op 9 mei 1974 begon het eerste deel van lijn C met het rijden van lijndiensten tussen de stations Sokolovská (tegenwoordig Florenc) en Kačerov. De bouw van het metronetwerk ging snel verder daarna. In 1978 werd het eerste deel van lijn A geopend en lijn B in 1985. Het driehoek in het centrum was nu compleet en sindsdien werden de lijnen steeds verder verlengd.

Op 22 februari 1990 werden de namen van 14 Praagse stations gewijzigd. Deze namen refereerden aan de communistische ideologie en werden veranderd in politiek neutrale namen. De naam van station Leninova, genoemd naar Lenin, werd bijvoorbeeld veranderd in station Dejvická. Die naam is afgeleid van de wijk waarin het station gelegen is.

In 2008 zijn drie nieuwe stations, Střížkov, Prosek, en Letňany geopend aan het noordoostelijke einde van lijn C. De bedoeling van deze uitbreiding is vooral het verbinden van de flats in Prosek met de binnenstad.

Wateroverlast in 2002[bewerken]

Kaart van het metronet van Praag. De blauwgekleurde delen liepen onder water.

Tijdens het Hoogwater in Centraal-Europa in 2002, toen de Moldau en de Elbe op veel plaatsen overstroomden, had ook het metronetwerk van Praag flinke overlast. Grote delen van het net, waaronder minstens 17 stations, werden beschadigd. Op twee plaatsen brak het water door muren heen.

Na het hoogwater waren delen van het metronet voor meerdere maanden niet beschikbaar. Vooral de stations in de binnenstad waren niet meer bruikbaar. Gevolg was dat het overvolle verkeer boven de grond veel hinder ondervond. Langzamerhand werd het metronet weer in gebruik genomen. De reparatie van de beschadigde roltrappen was een moeilijke opgave. Pas twee en een halve maand na het hoogwater konden de eerste stations weer geopend worden.

Bij Lijn B duurden de reparatiewerken het langst. Pas op 30 maart 2003 werden alle stations op deze lijn weer in gebruik genomen. De totale kosten van de reparaties van de door het hoogwater veroorzaakte schade worden op 6,9 miljard kroon gesteld (ongeveer 230 miljoen euro). De Tsjechische staat heeft daarvan 2,8 miljard betaald, 2,4 miljard werd door de Europese Investeringsbank betaald, 1 miljard door verzekeringen en 700 miljoen door het Openbaar Vervoerbedrijf.

Passagiersaantallen[bewerken]

De Praagse metro heeft in haar ruim dertigjarige bestaan meer dan 10 miljard passagiers verwerkt. Vandaag de dag maken meer dan een miljoen passagiers per dag gebruik van de metro. Dat is 40% van alle transportbewegingen in de stad. Tot 1992 stegen de passagiersaantallen gestaag, met in dat jaar 630 miljoen passagiers. Daarna was een sterke terugval waar te nemen, die ervoor zorgde dat in 1996 meer dan 200 miljoen passagiers minder van de metro gebruik maakten dan vier jaar eerder. Sinds 1997 wordt de metro weer populairder en de laatste jaren is het aantal passagiers stabiel met tussen de 400 en 500 miljoen passagiers per jaar.

Stations en tickets[bewerken]

Metrostation Nádraží Holešovice.

De metro van Praag maakt gebruik van een zogenaamd "vrij systeem". Dit houdt in dat passagiers een ticket moeten kopen voor zij metrostations betreden. Er bevinden zich geen poortjes bij ingangen van stations, maar er zijn inspecteurs die overal op de stations en in de metro's mogen controleren of de passagier een geldig vervoerbewijs heeft.

De vervoerbewijzen zijn hetzelfde voor alle soorten openbaar vervoer in Praag. Een normaal ticket kost 32 CZK en is 90 minuten geldig in de hele stad. Daarnaast is er een goedkoper ticket. Deze kost 24 CZK en is geldig voor een afstand van vijf metrostations, met een maximum tijdsduur van 30 minuten. De kaartjes moeten afgestempeld worden op het metrostation of in de bus/tram. Een boete voor het niet kunnen tonen van een geldig kaartje is minimaal 800 CZK. Verder zijn er abonnementen op het openbaar vervoer voor langere periodes: 1 dag, 3, 5 dagen of een maand, kwartaal of jaar.

De diepte van de verschillende stations is zeer verschillend. Buiten de binnenstad zitten stations vaak direct onder de aardbodem, maar in de binnenstad liggen veel stations erg diep. Het station Náměstí Míru ligt met een diepte van 53 meter het verst onder de grond.

Belangrijk zijn de drie overstapstations in de binnenstad, die toegang tot twee lijnen verschaffen. Dit zijn de stations Florenc, Můstek en Muzeum.

De toekomst[bewerken]

Er zijn plannen geopperd om een hele nieuwe Lijn D (Blauw) te bouwen. Lijn D zou het centrum van de stad moeten verbinden met de zuidelijke stadswijken. Het traject zou van station Hlavní nádraží, door de wijk Nusle, naar de voorsteden Krč, Libuš en Písnice moeten lopen. Het eerste deel van deze lijn had geopend moeten worden rond het jaar 2013. Daar is het echter niet van gekomen. Wel is er de wil om het alsnog te doen in de toekomst.

Ook zijn er plannen om lijn A aan beide zijden uit te breiden. Uiteindelijk zou deze lijn aan de noordoostkant moeten doorlopen naar Dědina en Luchthaven Ruzyně.

Externe links[bewerken]