Naar inhoud springen

Dublin Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dublin International Airport
Aerfort Bhaile Átha Cliath
Logo
Dublin Airport
IATA: DUBICAO: EIDW
Algemene informatie
Type Publiek
Eigenaar Dublin Airport Authority
Plaats Dublin
Hoogte 74 m
Coördinaten 53° 26′ NB, 6° 14′ WL
Website dublinairport.com
Locatie in Ierland
Dublin Airport (Ierland)
Dublin Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
10/28 2637 m Beton
11/29 1139 m Asfalt/Beton
16/34 2072 m Asfalt
Dublin Airport
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Dublin Airport (Iers: Aerfort Bhaile Átha Cliath) (IATA: DUB, ICAO: EIDW) is de luchthaven van Dublin. Het is verreweg de drukste luchthaven van Ierland. Dublin handelde 19 miljoen passagiers af in 2012. Ter vergelijking: in de regio Dublin wonen circa 1,6 miljoen mensen en in heel Ierland slechts 5,1 miljoen.

Faciliteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Dublin Airport is – mede door de snelle economische groei ten tijde van de Celtic Tiger – uit haar jasje gegroeid en in 2010 werd een tweede terminal geopend.

De bouw van terminal 2 stuitte op veel weerstand van Ryanair, de grootste gebruiker van de luchthaven. Ryanair was fel tegen de bouw van de zeer luxueuze terminal waarvan de totale kosten op € 609 miljoen werd geschat. De luchthaventarieven zouden hierdoor verdubbelen van € 5,50 naar € 11 per passagier. Ryanair wilde een minder luxueuze terminal, volgens Michael O'Leary kon een terminal met eenzelfde capaciteit voor € 60 miljoen worden gebouwd.[1]

In 2012 zijn er twee terminals, terminal 1 voor binnenlandse bestemmingen en binnen het Verenigd Koninkrijk en terminal 2 voor internationale vluchten. Passagiers met als eindbestemming de Verenigde Staten hebben de mogelijkheid in terminal 2 door de Amerikaanse douane te gaan waardoor je vervolgens aankomt in de VS als domestic flight (binnenlandse vlucht). Dit noemt men de US Customs Pre Clearence. Dit is mogelijk door een verdrag dat president John F. Kennedy destijds is aangegaan met de Ierse overheid door de vele Ierse gastarbeiders in de VS.

Thuishaven[bewerken | brontekst bewerken]

Dublin Airport is de thuishaven en/of belangrijk hubvliegveld voor de nationale maatschappij Aer Lingus en de Ierse prijsvechter Ryanair. Ook het kleinere en vooral nationaal opererende Aer Arann heeft Dublin als hub. De luchthaven is ook de thuisbasis van het hoofdkantoor van het Norwegian Air International.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het vliegveld ligt ongeveer 10 km van de stad Dublin. Op het vliegveld zijn onder andere de hoofdkwartieren van de maatschappijen Aer Lingus en Ryanair gevestigd. Het centrum van Dublin is, met frequent rijdende pendelbussen, te bereiken in een half uur.

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Ryanair persbericht, Ryanair tegen luxe Terminal 2 op luchthaven Dublin, 8 maart 2007 Link naar artikel, geraadpleegd op 1 februari 2013

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]