Michael O'Leary

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
O’Leary in 2015

Michael Kevin O'Leary (Mullingar, 20 maart 1961) is een Iers zakenman. Hij is de topman (CEO) van de Ryanair Group en een van de rijkste Ieren.

Ryanair[bewerken | brontekst bewerken]

O'Leary is vanaf 1991 betrokken bij Ryanair. Een bezoek aan de maatschappij Southwest Airlines overtuigde O'Leary dat dat businessmodel zou werken en vanaf dat moment werd Ryanair omgevormd van normale maatschappij tot een zogenaamde no frills maatschappij met lage prijzen voor de kale vlucht waarbij klanten extra betalen voor alles wat ze naast de kale vlucht kiezen zoals ruimbagage, niet-online inchecken, eten en drinken tijdens de vlucht etc.

Als CEO van Ryanair gooit O'Leary regelmatig de knuppel in het hoenderhok door met ideeën of voorstellen te komen die door velen direct als onzin worden verworpen maar vaak wel een discussie op gang brengen. Voorbeelden zijn betaald gebruik van het toilet aan boord van vluchten,[1] afschaffen copiloot op kortere vluchten[2] en staanplaatsen op vluchten.[3] In april 2017 noemde hij de zorg over klimaatverandering "complete onzin".[4]

Luis in de pels[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve zijn opmerkingen in zijn verantwoordelijkheid als Ryanair CEO is hij ook op andere fronten -zowel direct als CEO van Ryanair of indirect- gevreesd of berucht bij de zogenaamde 'gevestigde orde'. Zowel privé als in functie van CEO van Ryanair heeft hij regelmatige zware kritiek op Ierse instanties en bedrijven. Zo heeft hij regelmatig problemen met de exploitant van Dublin Airport de Dublin Airport Authority (DAA). Zo had hij heel veel kritiek op de nieuwe Terminal 2 van deze luchthaven: in advertenties vergeleek hij deze T2 met de Taj-Mahal[5] en ook klaagde hij dat de DAA de hoofdschuldige was dat Ryanair veel onderhoud aan vluchten buiten Ierland ging onderbrengen doordat DAA alles deed om O'Leary dwars te zitten: hoewel de hangar die Ryanair zou willen gebruiken voor onderhoud aan een belangrijk deel van de vloot bleef DAA het bedrijf tegenwerken.[6]

Ryanair is een grootaandeelhouder van de nationale luchtvaartmaatschappij Aer Lingus, een belangrijke concurrent van Ryanair op de oorspronkelijke thuismarkt Ierland en vaak betrokken bij disputen over tegenwerking van Ryanair.[5][6]

In 2019 volgde Eddie Wilson O'Leary op als CEO van Ryanair. Michael O'Leary ging zelf verder als de CEO van de gehele Ryanair Group (Air Malta, Ryanair, Buzz, Lauda).[7]

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Plannen Ryanair voor betaald toiletbezoek in Engelse krant The Guardian, 27 februari 2009. Geraadpleegd op 29 april 2011.
  2. Website IEEE over O'Leary interview in Financial Times: I want only one pilot in the cockpit. Geraadpleegd op 29 april 2011.
  3. Idee Ryanair voor staanplaatsen op vluchten voor 5 pond. Geraadpleegd op 29 april 2011.
  4. Zie: Topman Ryanair: Zorg over klimaatverandering is 'complete onzin', Financieel Dagblad, 10 april 2017. Geraadpleegd op 10 april 2017.
  5. a b Persbericht Ryanair Leg nieuwe T2 in de mottenballen. Geraadpleegd op 29 april 2011.
  6. a b Busiess and Finance website: Ryanair releases photos showing an empty Hangar 6[dode link], 16 februari 2010. Geraadpleegd op 29 april 2011.
  7. Klaas-Jan van Woerkom, Eddie Wilson volgt Michael O'Leary op bij Ryanair. Luchtvaartnieuws (1 september 2019). Geraadpleegd op 26 mei 2020.
Zie de categorie Michael O'Leary (businessman) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.