Lagekostenluchtvaartmaatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
easyJet, een low-fare-maatschappij

Een lagekostenluchtvaartmaatschappij, ook wel prijsvechter, lowfare-, lowcost-, no-frills-, budget-, lowbudget-, no-nonsense- of discountmaatschappij genoemd, is een luchtvaartmaatschappij die volgens het no frills-concept werkt, waarbij de overheadkosten laag gehouden worden en de extra diensten niet bij de prijs zijn inbegrepen. Deze maatschappijen vliegen soms vanaf een kleiner vliegveld in verband met lagere luchthaven- en afhandelingskosten. Voorbeelden van low-fare-maatschappijen in Europa zijn Ryanair en easyJet.

Een low-cost-luchtvaartmaatschappij is soms een dochtermaatschappij van een grotere luchtvaartmaatschappij. Deze dochtermaatschappijen zijn nieuw opgericht of omgevormd van een feedermodel naar een low-fare-model om marktaandeel te kunnen behouden ten opzichte van de low-fare-luchtvaartmaatschappijen. In veel gevallen blijft de feeder-functie wel aanwezig.

Om voor een lagere prijs te kunnen vliegen zijn veel diensten bij low-cost-maatschappijen niet bij de prijs inbegrepen, zoals bagagevervoer en consumpties aan boord. Deze diensten kan de passagier vooraf bij het (elektronische) ticket bijkopen of aan boord aanschaffen. Soms moet zelfs betaald worden voor het kiezen van een zitplaats. Daarnaast vliegt een low-cost-maatschappij veelal met één type vliegtuig om de onderhoudskosten laag te houden. Verder zijn de arbeidsvoorwaarden voor het personeel vaak minder dan bij een gerenommeerde maatschappij, zodat ook de personeelskosten laag worden gehouden.

Lijst van lagekostenluchtvaartmaatschappijen[bewerken]