Air Arabia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Air Arabia
Logo
IATA

G9

ICAO

ABY

Roepletters

Arabia

Een Airbus A320-200 van Air Arabia
Opgericht 2003
Vloot 45[1]
Bestemmingen 65[2]
Hoofdkantoor Sharjah
Sleutelfiguren Sheikh Abdullah Bin Mohammed Al Thani, voorzitter[3]
Website http://www.airarabia.com/
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Air Arabia (Arabisch: العربية للطيران, al-ʿArabiyya li-ṭ-ṭayarān) is een low-fare-luchtvaartmaatschappij met als basis Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. Het vliegt op bestemmingen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Europa en het Indiase subcontinent. De thuisbasis is Sharjah International Airport.

De maatschappij is opgericht op 3 februari 2003 en de eerste vlucht vond plaats op 29 oktober 2003. Air Arabia was een van de eerste low-fare luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten.

Codes[bewerken | brontekst bewerken]

Bestemmingen[bewerken | brontekst bewerken]

Sharjah naar Ahmedabad, Aleppo, Alexandrië, Almaty, Amman, Assioet, Bahrein, Beiroet, Chennai, Colombo, Damascus, Dammam, Doha, Istanboel, Jaipur, Jeddah, Karachi, Kathmandu, Khartoem, Kochi, Koeweit, Latakia, Luxor, Mumbai, Muscat, Nagpur, Nur-Sultan, Pesjawar, Riyad, Sanaa, Teheran, Trivandrum, Jerevan;

Eind 2008 lanceerde de maatschappij een joint venture met Regional Air Lines uit Marokko onder de naam Air Arabia Maroc. Een tweede hub werd de Internationale luchthaven Mohammed V in Casablanca. In september 2009 werd met Travco Group besloten een derde hub in Alexandrië te starten. Medio 2010 werden vanuit deze luchthaven diensten geopend op bestemmingen in het Midden-Oosten, Europa en Afrika. Deze diensten worden aangeboden onder de naam Air Arabia Egypt.

Casablanca naar Brussel, Amsterdam, Parijs, Bazel, Lyon, Venetië, Bergamo, Bologna, Marseille, Barcelona, Istanboel;

Alexandrië naar Abu Dhabi, Amman, Beiroet, Koeweit en Khartoem.

Vloot[bewerken | brontekst bewerken]

De vloot van Air Arabia bestaat uit (februari 2024):

In 2007 plaatste het bedrijf een order voor 34 Airbus A320-200-toestellen, in 2008 kwam een vervolgorder voor nog eens 10 exemplaren. Op 22 oktober 2010 werd de eerste Airbus van deze order geleverd. Later werd de rest van de toestellen gelijkmatig over de jaren aan Air Arabia geleverd. Air Arabia streefde naar een vloot van meer dan 50 A320-200-vliegtuigen in 2016. In 2010 had de maatschappij een vloot van 25 vliegtuigen, waarvan 19 gestationeerd in Sharjah, 4 in Casablanca en twee in Alexandrië.

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 mei 2006 ging een toestel van Air Arabia, geleased van Armenian International Airways, door brand geheel verloren. Het toestel stond voor onderhoud in hangar 40 op Brussels Airport toen er brand uitbrak. Hierbij gingen 4 toestellen geheel verloren[4].