Aleppo (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aleppo
ﺣﻠﺐ
Plaats in Syrië Vlag van Syrië
Aleppo (stad)
Aleppo (stad)
Situering
Gouvernement Aleppo
District Jabal Sam'an
Coördinaten 36° 12′ NB, 37° 9′ OL
Algemeen
Inwoners (2011) 2.738.000
Foto's
Aleppo gezien vanuit de citadel
Aleppo gezien vanuit de citadel
Portaal  Portaalicoon   Azië
Oude stad Aleppo
Werelderfgoed cultuur
Aleppo citadel001.jpg
Land Vlag van Syrië Syrië
UNESCO-regio Arabische Staten
Criteria iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 21
Inschrijving 1986 (10e sessie)
Bedreigd sinds 2013
UNESCO-werelderfgoedlijst

Aleppo (Arabisch: ﺣﻠﺐ, Halab) is een stad en ook een gouvernement in het noordwesten van Syrië, vlak bij de Turkse grens. Met een inwonertal van 2.738.000 is het de grootste stad van Syrië.[1] Het strijdt met Damascus om de eer welke stad de langst constant bewoonde stad ter wereld is.

Etymologie[bewerken]

De Akkadische naam van de stad was Halab, ook Halap, Hallaba, Halba, Halbi of Halpa geschreven. In Egyptische bronnen heette de stad 'hlp; in het Aramees en in Oegarit schreef men hlb. In de Oudheid was zij bekend als Halpa, in de Seleucidische tijd heette zij Beroia (in Nederlandse Bijbelvertalingen Berea).

De Arabieren behielden de naam Halab, die in hun taal de verleden tijd van melken is. Volgens overlevering rustte Abraham hier uit op zijn tocht van zijn geboorteplaats Ur naar het Beloofde Land. Hij zou zijn koe asj-Sjahba gemolken hebben bovenop de heuvel waar nu de citadel staat en de melk verdeeld hebben onder de bevolking. In het Syrisch-Arabisch heet de stad Halaba asj-Sjahba.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Aleppo voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De stad, voor het eerst genoemd als vazal van Ebla in het 3e millennium v.Chr., werd gebouwd op een heuvelgroep in een breed, vruchtbaar dal aan beide zijden van de rivier Quwaiq. In het jaar 636 werd zij veroverd door Arabisch islamitische legers. De volgende duizend jaar vochten verschillende machten om de stad. De op een heuvel in het centrum van de stad gebouwde citadel was een van de sterkste burchten ter wereld.

In juli 2012 kwam Aleppo hevig onder vuur te liggen van het Syrische leger tijdens de Syrische burgeroorlog. Duizenden inwoners ontvluchtten de stad. De historische binnenstad is nagenoeg volledig vernield.[2]

Bevolking[bewerken]

Aleppo is een van de oudste steden ter wereld op een strategische plek tussen de Middellandse Zee en de Eufraat. De meeste inwoners zijn Arabieren, maar er wonen ook Koerden en Armeniërs en kleine aantallen Grieken en Turkomannen. Ongeveer 20% zijn christenen.

Belangrijke bouwwerken[bewerken]

Geboren[bewerken]

Stedenbanden[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. UNdata. UNdata Geraadpleegd op 11 juni 2011
  2. Satellietfoto's tonen de verwoesting in Aleppo. deredactie.be (7 augustus 2013) Geraadpleegd op 1 november 2013