Gaziantep (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gaziantep
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Gaziantep (stad)
Gaziantep (stad)
Situering
Regio Zuidoost-Anatolië
Provincie Gaziantep
Coördinaten 37° 4′ NB, 37° 23′ OL
Algemeen
Inwoners (2014) 1.465.019
Foto's
Gaziantep
Gaziantep
Het fort van Gaziantep
Het fort van Gaziantep
Romeins monumentaal graf in Hisar
Romeins monumentaal graf in Hisar
Mozaïek uit de antieke stad Zeugma, tentoongesteld in het Archeologisch Museum Gaziantep
Mozaïek uit de antieke stad Zeugma, tentoongesteld in het Archeologisch Museum Gaziantep
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Gaziantep of Antep is een stad in het zuidoosten van Turkije.

Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Gaziantep. De stad ligt in het zuiden van het land, ten oosten van Adana en ten noordoosten van Iskenderun (voorheen Alexandrette), niet ver van de Eufraat en de grens met Syrië. De afstand tot de Middellandse Zee is ongeveer 120 kilometer. In 2000 had de stad 853.513 inwoners, dat inmiddels naar 1.465.019[1] is gestegen, waarmee Gaziantep de op vijf na grootste stad van Turkije is.

Herkomst van de naam[bewerken]

De naam Gaziantep is opgebouwd uit twee delen: Gazi, dat 'strijder' betekent, en Antep, dat is afgeleid van het Arabische ayin tayyib, dat 'goede bron' betekent. In de samenstelling betekent de naam 'onverwoestbare bron'. Het voorvoegsel Gazi is pas in 1920 aan de naam toegevoegd, het jaar van de onafhankelijkheidsoorlog van Turkije, vandaar dat velen de stad nog kortweg Antep noemen. Andere namen voor de stad zijn Ayintap (Turks) of Aintap (Arabisch).

Beknopte geschiedenis van Gaziantep[bewerken]

Gaziantep is een van de oudste steden van Hittitische oorsprong. De stad maakte onder meer deel uit van het Koninkrijk Armenië, het Hittietenrijk, het Perzische Rijk, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk.

Economie[bewerken]

Gaziantep is naast universiteitsstad een zeer belangrijke industriestad. De stad heeft de afgelopen jaren een aanmerkelijke bevolkingsgroei gekend. De agrarische sector heeft daarbij een grote rol gespeeld. In Gaziantep worden veel pistachenootjes (antep fıstığı) en andere soorten noten gecultiveerd, die onder meer naar Nederland worden geëxporteerd. Gaziantep is één van de grootste producenten van pistachenoten in het land, terwijl Turkije wereldwijd na Iran en de Verenigde Staten de derde pistacheproducent is. Ook zijn er veel olijfboomgaarden en wijngaarden rond de stad en is de textielproductie er zeer groot. Gaziantep is ook de grootste stad waar de paprikapuree gemaakt wordt die in Turkije salca wordt genoemd en de kruiden die toz biber worden genoemd.

Openbaar vervoer[bewerken]

De stad is goed bereikbaar per stadsbus en tram, ook rijden er grotere bussen vanuit Antep naar Adana, Istanboel, Ankara en andere grote steden. Daarnaast is het ook mogelijk om met de trein van Istanboel naar Antep of andersom te reizen. Sinds mei 2000 is er ook een vliegveld geopend in de naburige stad Oguzeli, Sazgin International Airport.

Keuken van Gaziantep[bewerken]

Gaziantep is ook in de regio beroemd om zijn keuken. De Antepse keuken is heet en gekruid. De volgende gerechten worden in Antep gegeten of zijn bekend:

 • Lahmacun (gerecht gemaakt van deeg dat belegd is met een mengsel van pikant gekruid gehakt, ui, verse tomaten, pikante pepers, en peterselie. In Nederland bekend als "Turkse pizza")
 • Patlican kebap (aubergines met gehakt)
 • Sis kebap (stukjes lamsvlees op een spies)
 • Cig Kofte (een oud gerecht dat populair is in de regio, wordt gemaakt van rauw vlees dat wordt gemengd fijngemalen met fijne tarwe, uien, hete rode peper, tomatenpuree)
 • Cacik (yoghurt, komkommer en knoflook)
 • Baklava (Midden-Oosterse zoetigheid die op meerdere dunne deegbladeren op elkaar geserveerd wordt)
 • Kadayif (Armeens gerecht bestaande uit deegslierten dat op de Balkan tot en met het middenoosten wordt gegeten)
 • Dolma (gerecht uit het voormalige Griekse deel van het Ottomaanse Rijk met aubergine met daarin rijst en kruiden)

Paprikapuree (salca) is heel bekend in Turkije en wordt ook in Antep in de meeste gerechten gebruikt.

De diversiteit in de gerechten hebben ze te danken aan het feit dat er in verloop van tijd veel culturen zich in de stad gevestigd hebben.

Bezienswaardigheden in en rondom Gaziantep[bewerken]

 • Archeologisch Museum Gaziantep
 • Hasan Süzer Etnografisch museum
 • Fort
 • Ravanda-citadel
 • Sculpturen uit de Hittitische tijd
 • Stadsmuren
 • Zeugma
 • Gaziantep Hayvanat bahcesi (de grote dierentuin van Gaziantep)
 • Het grote stadspark die door de hele stad loopt, tevens een van de grootste parken ter wereld
 • Diverse archeologische monumenten
 • Kasteel van Gaziantep
 • Oude stadsdelen als Türktepe, Kalealti, Yazicik(wijken rond het kasteel(citadel) van Gaziantep waar de oude bebouwing van de stad bewaard is gebleven.
 • Voetbalstadion van Gaziantepspor
 • Verschillende grote winkelcentra (Sanko Park, Forum, Primall ect)

Partnersteden[bewerken]

Nijmeegs burgemeester Bruls over de gespannen stedenband met Gaziantep in maart 2017.

In november 2006 werd door de burgemeesters van Gaziantep en Nijmegen het verdrag getekend dat de stedenband tussen de beide steden bevestigt. In maart 2017 kwam de stedenband tussen Nijmegen en Gaziantep onder druk te staan naar aanleiding van de zogeheten "Turkijerel", een diplomatiek conflict tussen Turkije en Nederland over de campagne die ministers van de regering-Erdogan wilden voeren voor een voorstem in het Turks referendum over grondwetswijzigingen 2017. De gemeente Gaziantep heeft alle borden die verwijzen naar Nijmegen (op de Nijmegen-Boulevard in Gaziantep) laten verwijderen. Burgemeester Bruls vroeg om duidelijkheid over de toekomst van de stedenband; wat betreft het Nijmeegse gemeentebestuur blijft de naam van het Gaziantepplein in Nijmegen ongewijzigd.

Geboren[bewerken]

Externe links[bewerken]