Naar inhoud springen

Tarsus (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tarsus
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Tarsus (Turkije)
Tarsus
Situering
Provincie Mersin
Coördinaten 36° 55′ NB, 34° 53′ OL
Algemeen
Inwoners
(2011)
241.876
Hoogte 0 m
Burgemeester Haluk Bozdoğan (CHP)
Overig
Postcode 33 000
Netnummer (+90) 324
Kenteken 33
Website tarsus.bel.tr
Foto's
Romeinse weg Antik yol in het centrum van Tarsus
Romeinse weg Antik yol in het centrum van Tarsus
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Tarsus (Grieks: Ταρσός, Tarsos) is een stad in het zuiden van Turkije met ongeveer 240.000 inwoners. De stad ligt in de aan de Middellandse Zee grenzende provincie Mersin.

Synoniemen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tarsa: Hettitische naam
  • Antiochia ad Cydnum; Tarsus: Latijn
  • Tarson : Armeens

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Alexander de Grote baadt in de Cydnus, voor Tarsus
(15e eeuw), miniatuur, Getty Center
Cleopatra en Antonius in Tarsus
(19e eeuw), Henri-Pierre Picou

Het begin van de stad gaat terug tot meer dan 3.000 jaar v.Chr. met het rijk van de Hettieten. Tarsus lag in de klassieke oudheid aan de monding van de rivier Cydnus (ook Tarsus genoemd) in de Middellandse Zee; door verzanding ligt Tarsus tegenwoordig een tiental kilometer landinwaarts. Alexander de Grote baadde in de Cydnus, op zijn veldtocht naar Perzië, en werd ziek in het water; zijn soldaten konden hem ter hulp komen. Tarsus was een belangrijke havenstad voor Grieken, Romeinen en Byzantijnen. Het was destijds de hoofdstad van Cilicië. In de Romeinse tijd was er iets bijzonders: iedereen die in Tarsus geboren werd, had het Romeinse burgerrecht. Dat kwam omdat Tarsus voor de Romeinen erg belangrijk was. Tarsus was een handelscentrum, onder andere van katoen en lederwaren. De boot van Cleopatra legde aan via de rivier Cydnus in Tarsus om de Romeinse veldheer Antonius te ontmoeten.

In de middeleeuwen veroverden de Seldsjoeken de stad op de Byzantijnen. Vervolgens trokken kruisvaarders in de stad (11e eeuw) en nadien de heersers van Cilicisch Armenië (11e - 13e eeuw). De eerste koning van Cilicisch Armenië, Leo II de Wonderbaarlijke, werd gekroond in Tarsus in aanwezigheid van westerse geestelijken. In de late middeleeuwen werd Tarsus een metropool in het Ottomaanse Rijk.

Godsdienst[bewerken | brontekst bewerken]

Bijbel[bewerken | brontekst bewerken]

De profeet Daniël zou zijn begraven in Tarsus. De apostel Paulus werd er geboren. Tarsus wordt vaak aangeduid als de stad waar de Bijbelse profeet Jona naartoe wilde vluchten, maar hier kan ook Tarsis of Tartessos in het huidige Spanje worden bedoeld.

Bisdom[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de 4e eeuw, na het Edict van Milaan, liet keizer Constantijn de Grote het christendom toe in het Romeinse Rijk. Tarsus werd een bisschopsstad. Tarsus is tegenwoordig een titulair bisdom verleend door de paus. De paus verleent de volgende eretitels: bisschop of aartsbisschop van Tarsus volgens de Latijnse ritus,[1] volgens de Grieks-Melkitisch-katholieke ritus,[2] de Armeens-katholieke ritus[3] en de Maronitische ritus.[4]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tarsus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.