Kırşehir (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kırşehir
Stad in Turkije Vlag van Turkije
Kırşehir (Turkije)
Kırşehir
Situering
Provincie Kırşehir
District Kırşehir
Coördinaten 39° 9′ NB, 34° 10′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021)
242.944
Burgemeester Selahattin Ekicioğlu (CHP)
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Kırşehir, voorheen Macissus (ook wel bekend als Mocissus of Mokissus) en Justinianopolis, is een stad in Turkije met een inwonersaantal van 125.807. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Kırşehir en district Kırşehir.

Zeldzaam oud gebedstapijt uit Kırşehir
Mausoleum van Jalal ad-Din Rumi in Konya, Turkije

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van Kırşehir dateert terug tot de Hettieten. De regio van Kırşehir stond toen bekend als land van de "Ahiyuva". Tijdens de tijd van de Romeinen en de Byzantijnen werd de regio Cappadocië genoemd. De Romeinen noemden de stad Macissus. Nadat de stad was herbouwd door de Byzantijnse heerser Justinianus (527-565), werd ze Justinianopolis genoemd. Deze naam bleef bestaan tot het einde van de Byzantijnse overheersing. De Turken veroverden de stad in 1071 en veranderden haar naam in de huidige naam Kırşehir. In het Turks, betekent "Kır Şehir" "Steppestad". Het werd de hoofdstad van een 'sanjak' van de Ottomaanse vilayet van Angora, die 8000 inwoners herbergde. De meesten van hen waren moslims.

In de 19e eeuw werd Kırşehir aangevallen door de 'sanjak van Ankara'. In het jaar 1921 werd Kırşehir hoofdstad van de gelijknamige provincie Kırşehir. Kemal Atatürk bezocht de stad in 1921 en 1931.

Kirsehir werd een provincie in 1924. Op 30 mei 1954 werd het een district van Nevşehir. Later werd de stad Kırşehir verdeeld tussen de provincies Ankara, Yozgat and Nevşehir. In 1957 werd Kırşehir opnieuw een provincie.

Ahi Broederschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het oude Kırşehir werd in de middeleeuwen het centrum van de Ahi-broederschap genoemd. De morele en sociale idealen van deze moslimsekte speelden een belangrijke rol in het spirituele en politieke leven in de Anatolische steden. Tot de vele Seltsjoek bouwwerken in Kırşehir behoren onder andere de Cacabey moskee uit 1272 (een voormalig astrologisch observatorium), de Alaeddin-moskee uit 1230 en de Ahi Evran moskee, die gelegen is nabij de tombe van stichter van de Ahi-sekte. Buiten het centrum, langs de weg richting Kayseri, ligt het aantrekkelijke Aşik paşa mausoleum dat in 1333 tijdens de Mongoolse overheersing werd gebouwd. In het Kırşehir Archeologisch museum zijn vooral voorwerpen uit Kalehöyük ondergebracht.

In de omgeving van Kaman, in de provincie Kırşehir, vinden in het belangrijke opgravingsgebied Kalehöyük nog steeds opgravingen plaats. In de directe omgeving van Kalehöyük, in een centrum van Hattische en Hettitische nederzettingen, is meteen ook ’s lands meest uitgestrekte park Mikasonmiya Anı Bahçesi te vinden. Het park bestaat uit circa 16.500 bomen van 33 soorten.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijke bezienswaardigheden in Kırşehir zijn:

Geboren in Kırşehir[bewerken | brontekst bewerken]

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Kırşehir heeft een typisch landklimaat. De winters zijn koud en het sneeuwt regelmatig. In de zomer is het warm en droog. Volgens de maatstaf van Thorntwait heeft Kırşehir een half droog landklimaat. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in de stad is 1.3 °C en de gemiddelde neerslag is minder dan 400 mm.

In de stad Kırşehir is de jaarlijkse gemiddelde temperatuur 11,3 °C.

Neerslag[bewerken | brontekst bewerken]

maanden jan febr mrt apr mei juni juli aug sept okt nov dec
mm 50 38 39 40 45 34 6 4 11 24 36 50

Voetbalclub[bewerken | brontekst bewerken]

Yeni Kırşehirspor