Hamit Karakus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hamit Karakus
Hamit Karakus.jpg
Algemene informatie
Geboren 22 februari 1965
Geboorteplaats Kırşehir (Turkije)
Functie Algemeen directeur Platform31
Sinds September 2014
Politieke functies
2006-2014 Wethouder van Rotterdam (PvdA)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Hamit Karakus (Kırşehir, 22 februari 1965) is sinds 2014 directeur van Platform31, een kennisorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling. Eerder was Karakus PvdA-wethouder in Rotterdam.

Biografie[bewerken]

Hamit Karakus is als zoon van een Turkse immigrant opgegroeid in Steenwijk. Hij volgde een LTS-opleiding en werkte jaren als agent, hoofdagent en brigadier bij de politie Rotterdam-Rijnmond. Daarna begon hij een carrière in vastgoed en makelaardij. In 1998 was hij adjunct-directeur bij Atta Makelaars. Door de opkomst van Pim Fortuyn raakte Karakus geïnteresseerd in de politiek en werd actief in de PvdA Rotterdam.

Rotterdam[bewerken]

Van 2006 tot 2014 was Karakus wethouder in de gemeente Rotterdam. Als zodanig was hij verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen, Vastgoed en Stedelijke economie. Karakus was ook coördinerend wethouder van Rotterdam-Zuid. Als locoburgemeester nam hij bij afwezigheid van de burgemeester diens taken waar.

Tussen 2002 en 2006 was Karakus vicevoorzitter van de PvdA Rotterdam. Hij werd eind 2013 verkozen tot lijsttrekker PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. De PvdA verloor bij deze verkiezingen, waarna Karakus besloot om af te treden.

In 2012 kwam via de NRC naar buiten dat Karakus op de hoogte was van brandveiligheidsproblemen in illegale moskee-internaten.[1] Hiertegen werd ondanks signalen uit het Rotterdamse ambtenarenapparaat niet opgetreden. De klokkenluider werd ontslagen, hetgeen de Rotterdamse rechtbank in 2014 als onterecht beoordeelde.[2]

Platform31[bewerken]

Sinds september 2014 is Karakus algemeen directeur van Platform31.[3] Platform31 is een kennisorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling, en ontwikkelt samen met andere partijen kennis over economische, sociale en ruimtelijke vraagstukken. Dat gebeurt via (wetenschappelijk) onderzoek, praktijkexperimenten en netwerken.