Lucas Bolsius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lucas Bolsius
Lucas Bolsius
tijdens de opening van het Eemhuis, 12 juni 2014
Algemene informatie
Volledige naam L.M.M. Bolsius
Geboren 16 december 1958
Geboorteplaats Den Haag
Functie burgemeester van Amersfoort
Sinds 31 augustus 2010
Partij CDA
Religie rooms-katholiek
Titulatuur drs.
Alma mater Universiteit Twente,
Erasmus Universiteit Rotterdam
Politieke functies
1995-1998 lid Provinciale Staten Zuid-Holland
1998-2002 lid gemeenteraad Rotterdam
2002-2010 wethouder Rotterdam
2010-heden burgemeester van Amersfoort
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

L.M.M. (Lucas) Bolsius (Den Haag, 16 december 1958) is een Nederlands historicus, bestuurder en CDA-politicus. Sinds 31 augustus 2010 is hij burgemeester van Amersfoort.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Lucas Bolsius volgde de middelbare school in Den Haag, waar hij lid was van de leerlingenraad. Hij studeerde één jaar Bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Daarna ging hij maatschappijgeschiedenis studeren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was lid van de ARJOS, en later van het CDJA. In 1982 werd hij lid van de deelgemeenteraad in Rotterdam. Bolsius was jongerenvertegenwoordiger bij de VN. Hij werd persvoorlichter van NOVIB, journalist bij Het Binnenhof en verslaggever bij Radio Rijnmond. In 1993 was hij directeur van Holland Trade Bridge in Vietnam en in 1994 was hij hulpverlener bij Memisa in Rwanda.

Van 1995 tot 1998 was Bolsius lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland.[1] In 2002 werd hij wethouder van de gemeente Rotterdam met in zijn portefeuille sociale zaken, wijken en buitenruimte. In 2006 werd hij opnieuw wethouder, ditmaal met haven, financiën, buitenruimte, sport en organisatie in zijn portefeuille.

Op 22 juni 2010 werd Bolsius voorgedragen als burgemeester van Amersfoort, waar hij Albertine van Vliet-Kuiper eind augustus 2010 opvolgde.[2] Hij is verantwoordelijk voor algemeen bestuur en public affairs, Openbare orde & veiligheid en Handhaving. Daarnaast is hij voorzitter districtelijk veiligheidscollege Oost-Utrecht van de politie Midden-Nederland, voorzitter van de bestuurlijke regiegroep Regio Amersfoort, vicevoorzitter van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht en voorzitter van de stichting Citymarketing Amersfoort. Bolsius is daarnaast onder meer voorzitter van het Landelijk Platform Woonoverlast en voorzitter van de Vereniging Sport en Gemeenten.[3][4]

Op 30 augustus 2016 werd Bolsius beëdigd voor een tweede ambtstermijn als burgemeester van Amersfoort.[5] In 2022 werd hij voorgedragen voor een derde termijn als burgemeester van Amersfoort.[6]

Van geloof is Bolsius rooms-katholiek.[7]

Historicus[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn werk (als burgemeester) speelt het feit dat Bolsius een achtergrond heeft als historicus een rol. Hij zegt van zichzelf: 'Ik ben geen onderzoeker, maar vooral geboeid door historische processen en onderhandelingsvraagstukken.' Zijn afstudeerscriptie ging over het Burgerlijk Armbestuur in Den Haag en Rotterdam in de periode 1750-1800. De belangstelling voor bestuurlijke zaken en voor mensen en hun praktische problemen blijkt hier al uit. Bolsius acht het van belang dat kinderen worden opgevoed met historisch besef en op die manier worden 'aangesloten bij de geschiedenis van hun stad'.

Voorganger:
A. van Vliet-Kuiper
Burgemeester van Amersfoort
2010 - heden
Opvolger:
-
Zie de categorie Lucas Bolsius van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.