Hogeschool van Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hogeschool van Amsterdam
Hvalogo.jpg
Algemeen
Locatie Amsterdam
Type Hbo
Denominatie openbaar
Personen
Rector Prof. mr. Huib de Jong
Leerlingen 46.140 (2016)
Overig
Afkorting HvA
Motto Creating Tomorrow
Website http://www.hva.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
In de Leeuwenburg zijn de opleidingen van de faculteit Techniek van de HvA gehuisvest
Benno Premselahuis

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is een onderwijsinstelling voor hoger onderwijs in Nederland gevestigd in Amsterdam. Naast het aanbod van regulier hoger onderwijs (voltijds en in deeltijd), voert de hogeschool ook toegepast onderzoek uit, grotendeels onder de hoede van Lectoren.

Opleidingen bij de HvA[bewerken]

In Nederland werd in 2002 de bachelor-masterstructuur ingevoerd. Een bachelor-opleiding in het hbo duurt vier jaar. In het eerste jaar moet de student een minimum aantal studiepunten halen. Op basis van het aantal behaalde studiepunten krijgt de student een advies over het vervolg van de opleiding, het bindend studieadvies.

Met een minor kunnen studenten bij de HvA hun opleiding tijdens de laatste twee studiejaren aanvullen met een studieprogramma naar keuze. Een minor duurt een half jaar.

De HvA biedt ook masteropleidingen en een aantal Associate degrees aan. Dit zijn tweejarige opleidingen.

Locaties[bewerken]

De hogeschool heeft op verschillende plekken binnen Amsterdam gebouwen waar onderwijs wordt gegeven of de ondersteunende diensten zijn gevestigd.

Tot 2010 had de hogeschool nog enkele nevenlocaties in Almere. Dit waren:

  • Pabo Almere (in de Landdroststraat, eveneens voor de opleiding Ondernemen, Innovatie en Techniek)
  • WTC Alnovum (aan de P.J. Oudweg voor het Instituut voor Information Engineering)

Deze opleidingen worden nu door hogeschool Windesheim Flevoland aangeboden.

De HvA heeft vier hoofdlocaties in Amsterdam:

  • Amstelcampus (clustering van vijf van de zeven faculteiten in de Wibautstraat)
  • Fraijlemaborg (Faculteit Business en Economie nabij het station Amsterdam Bijlmer ArenA)
  • Tafelbergweg (Faculteit Gezondheid naast het Academisch Medisch Centrum)
  • Dr. Meurerlaan (Faculteit Bewegen, Sport en Voeding gelegen in Amsterdam-Osdorp)

Amstelcampus[bewerken]

De Amstelcampus, gelegen aan het einde van de Wibautstraat, bestaat uit zeven locaties, die in het decennium 2006-2016 gerenoveerd of gebouwd zijn. De volgende faculteiten zijn er gevestigd: Business en Economie (deels), Digitale Media en Creatieve Industrie, Maatschappij en Recht en ten slotte Onderwijs en Opvoeding. Daarnaast zijn studentenwoningen, horeca, sportvoorzieningen, parkeergarages en openbare pleinen in het gebied opgenomen.

De Amstelcampus is voltooid: de oude Amstelbrouwerij aan de Mauritskade is in 2007 geschikt gemaakt voor onderwijs en vormt de thuisbasis van het AMFI, Amsterdam Fashion Institute, de modeopleidingen van de HvA. Dit Rijksmonument kreeg een nieuwe naam, het Koetsier-Montaignehuis. Het Singelgrachtgebouw, voorheen bekend als het kantoorgebouw van de Sociale Verzekeringsbank, is gerenoveerd en in 2014 aangemerkt als gemeentelijk monument. Dit gebouw met de nieuwe naam het Benno Premselahuis gelegen aan het Rhijnspoorplein is sinds de zomer van 2009 weer in gebruik en maakt deel uit van de Amstelcampus. Een aantal opleidingen van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie hebben hier hun intrek genomen. Zij zaten daarvoor in gebouw de Leeuwenburg bij het Amstelstation.

Ook het oude belastingkantoor, het Kohnstammhuis, is grondig gerenoveerd. In september 2011 is het gebouw – tevens Rijksmonument – weer in gebruik genomen voor opleidingen van de faculteit Onderwijs en Opvoeding, die tijdens de renovatie tijdelijk waren gehuisvest aan de Wenckebachweg. Ook de aangebouwde zogenaamde Mauritsvleugel, die qua bouwstijl sterk contrasteert, is gerenoveerd en na ingebruikname omgedoopt tot het Theo Thijssenhuis. Tussen beide gebouwen is een doorgang gekomen, met daarachter het Kohnstammhof en daaronder een parkeergarage, opgeleverd in 2011. Op het Kohnstammhof is in 2012 Studio HvA gerealiseerd. Naast het Kohnstammhof worden 60 studentenwoningen gebouwd.

Op de plek van het oude Wibautgebouw zijn het Muller-Lulofshuis en het Wibauthuis gekomen. Het Muller-Lulofshuis biedt ruimte aan de faculteit Maatschappij en Recht, de Amstelcampus-sporthal, een gymzaal en ruim 150 studentenwoningen die in 2013 in gebruik werden genomen. Het Wibauthuis werd in 2015 in gebruik genomen en huisvest een deel van de faculteit Maatschappij en Recht en faculteit Business en Economie. Achter het Wibauthuis, in de Van Musschenbroekstraat, zijn 60 studentenwoningen gerealiseerd en zijn in 2015 twee nieuwe pleinen ingericht, het Wibauthof en het Van Musschenbroekplein. In 2017 besloot de HvA het Rhijnspoorgebouw voor de faculteit Techniek niet te bouwen.

Medezeggenschap[bewerken]

De HvA heeft een Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) en acht deelraden. In de raden worden de studenten en medewerkers vertegenwoordigd. De CMR heeft 24 zetels; 12 voor studenten, 12 voor medewerkers. Hoeveel zetels er in een deelraad zitten hangt af van het aantal studenten dat een faculteit heeft. Verder heeft elke opleiding of groep van opleidingen een OpleidingsCommissie (OC).

In het studiejaar 2016-2017 ontstonden er twee medezeggenschapspartijen op de HvA, HvAsociaal en HvAnders; eind 2016 gingen deze verder als HvASamen. Verkiesbaar stellen op individuele basis is ook mogelijk.

Samenwerking HvA-UvA[bewerken]

De HvA werkt onder andere samen met de Universiteit van Amsterdam. Van 2003 tot 2017 hadden de beide instellingen een gemeenschappelijk College van Bestuur. De instellingen werken samen op het gebied van onderwijs, onderzoek en doorstroom. Een aantal ondersteunende diensten, zoals ICT, personeelsadministratie, de bibliotheek en facilitaire dienst zijn gezamenlijk.

HvA-alumni[bewerken]

Bekende alumni van de HvA zijn onder meer politicus Willibrord van Beek, zeilster Lobke Berkhout, schrijver Bernlef, wielrenner Laurens ten Dam, politicus Willem Drees, presentatrice Sosha Duysker, voetbaltrainer Louis van Gaal, politicus Victor Halberstadt, cabaretier Peter Heerschop, politicus Ahmed Marcouch, voetbaltrainer Rinus Michels, presentatrice Tess Milne, sportanalyticus Danny Nelissen, atlete Marlou van Rhijn, ondernemer Joop Saan, ondernemer Marius Smit, schrijver Gerard Stigter, filmregisseuse Jessica Villerius, voetballer Jan Vertonghen en modeontwerper Mart Visser.

Trivia[bewerken]

  • Het logo van de Hogeschool van Amsterdam stelt de rivier de Amstel voor met een bruggetje erover. Deze brug staat zowel voor de facilitering van studenten bij hun bereiken van een hoger professioneel competentieniveau, als de bruggen die de HvA wil slaan tussen regio, bedrijfsleven, overheid en onderwijs.
  • In de periode 2003-05 was de hogeschool betrokken bij de zogenaamde hbo-fraude.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Mariëtte (Jet) Bussemaker
Rector van de Hogeschool van Amsterdam
Huib de Jong
Opvolger:
-
Voorganger:
Menno Oldenhof (15/16), Han Boels (14/15, 13/14), Sebas Veeke (12/13)
Voorzitter Centralemedezeggenschapsraad (CMR)
Pieter Claeys
Opvolger:
-