Christelijke Hogeschool Ede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Christelijke Hogeschool Ede
Christelijkehogeschoolede.JPG
Algemeen
Locatie Ede
Opgericht 1994
Type Hogeschool
Denominatie Christelijk
Bevoegd gezag Stichting voor christelijk hoger beroepsonderwijs op gereformeerde grondslag
Personen
Leerlingen 4200 (2016)
Overig
Afkorting CHE
Motto overtuigend anders
Website http://www.che.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
CHE

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) is een Nederlandse hogeschool, gevestigd te Ede. De CHE heeft een duidelijk christelijke basis: de Bijbel is norm en inspiratiebron. Dit gegeven is bepalend voor de onderlinge omgangsvormen en voor de manier van lesgeven.

Geschiedenis[bewerken]

De CHE is ontstaan uit ‘de Christelijke kweekschool op de Veluwe’. Op 8 mei 1950 werd die vereniging gesticht, die drie jaar later samenging met een vereniging uit Harderwijk. Op 1 september 1954 werd gestart met colleges voor 65 studenten. In de periode tot 1958 was er nog geen volledige erkenning door de overheid. In 1969 werd, naast een nieuw gebouw, ook een nieuwe naam gekozen: Felua (Veluwe).

In 1994 fuseerde de hogeschool met De Vijverberg, waarbij de huidige naam 'Christelijke Hogeschool Ede' aangenomen werd. In 1995 kwam ook de Evangelische School voor Journalistiek vanuit Amersfoort erbij. In 2004 trokken de studenten van de Evangelische Theologische Hogeschool uit Veenendaal bij de CHE in. Er studeren zo'n 4200 studenten aan de CHE.

Opleidingen[bewerken]

De CHE biedt tien bacheloropleidingen aan:

Beste middelgrote hogeschool van Nederland[bewerken]

De CHE werd van 2004 tot 2011[1], in 2015[2] en in 2016 [3] verkozen tot beste middelgrote hogeschool van Nederland door de keuzegids hoger onderwijs. In de tussenliggende jaren eindigde de hogeschool elke keer in de top 3.[4]