Christelijke Hogeschool Ede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christelijke Hogeschool Ede
Christelijke Hogeschool Ede
Algemeen
Locatie Ede
Opgericht 1994
Type Hogeschool
Denominatie Christelijk
Bevoegd gezag Stichting voor christelijk hoger beroepsonderwijs op gereformeerde grondslag
Personen
Leerlingen 4400 (2019)
Overig
Afkorting CHE
Motto Wie wil jij zijn voor de wereld van morgen?
Website http://www.che.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) is een Nederlandse hogeschool, gevestigd te Ede. De CHE heeft een duidelijk christelijke basis: de Bijbel is norm en inspiratiebron. Dit gegeven is bepalend voor de onderlinge omgangsvormen en voor de manier van lesgeven.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

De CHE is ontstaan uit ‘de Christelijke kweekschool op de Veluwe’. Op 8 mei 1950 werd die vereniging gesticht, die drie jaar later samenging met een vereniging uit Harderwijk. Op 1 september 1954 werd gestart met colleges voor 65 studenten. In de periode tot 1958 was er nog geen volledige erkenning door de overheid. In 1969 werd, naast een nieuw gebouw, ook een nieuwe naam gekozen: Felua (Veluwe).

In 1994 fuseerde de hogeschool met De Vijverberg, waarbij de huidige naam 'Christelijke Hogeschool Ede' (CHE) aangenomen werd. In 1995 kwam ook de Evangelische School voor Journalistiek vanuit Amersfoort erbij. In 2004 trokken de studenten van de Evangelische Theologische Hogeschool uit Veenendaal bij de CHE in.

In 2014 vierde de CHE haar 60-jarig jubileum. In datzelfde jaar werd er ook een nieuw gebouw neergezet en werd het bestaande gebouw verbouwd. De CHE heeft sinds 2016 flink geïnvesteerd in nieuwe opleidingen en opleidingsvormen (o.a. het flexibele-deeltijd-onderwijs). Dit heeft ertoe geleid dat het studentenaantal is gegroeid naar ongeveer 4600 studenten, die op een moderne campus studeren.

Opleidingen[bewerken | bron bewerken]

De CHE biedt tien Voltijd bacheloropleidingen aan:

Daarnaast is de Christelijke Hogeschool Ede een van de eerste onderwijsinstellingen binnen Nederland met flexibel Deeltijdonderwijs en een ruim aanbod voor Professionals[1].

Beste middelgrote hogeschool van Nederland[bewerken | bron bewerken]

De CHE werd van 2004 tot 2011[2], en van 2015-2019 verkozen tot beste middelgrote hogeschool van Nederland door de keuzegids hoger onderwijs[3]. In de tussenliggende jaren eindigde de hogeschool elke keer in de top 3.[4] De CHE behoort dus al ruim 15 jaar tot de top van het Hoger Onderwijs in Nederland.