HZ University of Applied Sciences

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

HZ University of Applied Sciences (afkorting: HZ, voorheen Hogeschool Zeeland[1]) is een kennisinstituut voor hoger beroepsonderwijs (HBO) de Nederlandse provincie Zeeland en heeft vestigingen in Vlissingen en in Middelburg. De HZ staat bekend als de persoonlijke hogeschool. Zo'n 5.000 studenten volgen hier een opleiding in voltijd of deeltijd. De HZ biedt ruim 30 bacheloropleidingen en diverse masteropleidingen aan. Verder kun je hier terecht voor een associate degree, post-hbo, masterclass of cursus. Een groot deel van de opleidingen wordt ook in het Engels aangeboden.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de HZ volg je praktijkgericht onderwijs waar jij centraal staat! De klassen zijn kleinschalig en docenten kennen je bij naam. Je wordt gemotiveerd en gestimuleerd om het beste uit jezelf en je talenten te halen. Niet alleen op intellectueel gebied, maar ook op het gebied van je persoonlijke ontwikkeling. HZ biedt verder studenten verschillende mogelijkheden om al tijdens de studie te ondernemen. Ook kun je tijdens jouw opleiding ervaring opdoen in het buitenland, via bijvoorbeeld je stage of minor.

Jaarlijks worden er verschillende onderzoeken gedaan naar de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland. In het onderzoek van Keuzegids HBO behoort HZ University of Applied Sciences al 10 jaar tot de top 3 van beste middelgrote hogescholen van heel Nederland.

Bachelors[bewerken | brontekst bewerken]

HZ University of Applied Sciences biedt ruim 30 bachelors aan op hbo-niveau in de volgende domeinen:[2]

Gastinstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op de HZ University of Applied Sciences zijn, naast de eigen opleidingen en lectoraten, nog een drietal andere onderwijsinstellingen gehuisvest. Dit zijn:

Vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

De HZ University of Applied Sciences heeft de volgende vestigingen:

  • Edisonweg (hoofdlocatie) in Vlissingen
  • HZ Toren *het voormalige RPCZ-gebouw) in Vlissingen
  • Groene Woud in Middelburg

Lectoraten[bewerken | brontekst bewerken]

Op de HZ wordt veel praktijkgericht onderzoek uitgevoerd. Vraagstukken worden onderzocht door lectoren, docentonderzoekers, professionals uit de praktijk en studenten. Zij zijn verbonden aan kenniscentra en lectoraten, die passen bij het DNA van Zeeland. De HZ heeft voor haar praktijkgericht onderzoek gekozen voor een focus op complexe maatschappelijke vraagstukken op drie gebieden: water, energie en vitaliteit.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het voormalige Maritiem Instituut De Ruyter in Vlissingen aan de Boulevard

De HZ is in 1987 ontstaan door een fusie van zes onderwijsinstellingen in Zeeland:

De hts is, na de Tweede Wereldoorlog, voortgekomen uit de Hogere Zeevaartschool, welke opleidde tot officieren voor de scheepvaart, waaronder scheepswerktuigkundigen. Met name de Koninklijke Maatschappij de Schelde had behoefte aan werktuigbouwkundigen. De afdeling Werktuigbouwkunde was dan ook de eerste afdeling van deze hts. later kwamen daar de afdelingen Elektrotechniek (in eerste instantie vooral sterkstroomtechniek) en Weg- en Waterbouwkunde bij. Hoewel in de jaren 60 van de 20e eeuw ook de procesindustrie in Zeeland zich sterk ontwikkelde, moest men voor de hts-opleiding procestechnologie naar Breda of Dordrecht.

De hts was oorspronkelijk gevestigd in een houten noodgebouw tegenover het nieuwe stadhuis van Vlissingen. Basisvoorzieningen, zoals een kantine, ontbraken. In 1967 werd een nieuw gebouw aan de Edisonweg, nabij het haventerrein van Vlissingen, in gebruik genomen. Dit gebouw is, mede door de fusie in 1987 met de overige Zeeuwse hogescholen, later sterk uitgebreid.

Door het regeringsbeleid werd het mogelijk deze school, evenals andere hogescholen, zich internationaal als University te profileren, wat mede ten grondslag lag aan de Hbo-fraude. Deze speelde in de periode 2003-05, en ook de Hogeschool Zeeland was daarbij betrokken.

Tot de door de regering geïnitieerde hervormingen behoorde ook internationalisering en het werven van buitenlandse studenten, niet enkel uit Europa maar ook uit het verre buitenland, zoals China en Vietnam.

In 2011 heeft het management van de Hogeschool ook in het Nederlandse taalgebied de Engelstalige naam HZ University of Applied Sciences geïntroduceerd.

Tegenwoordig heeft de school omstreeks 4800 leerlingen, tegen ongeveer 1400 in de tijd van de fusie. Ook het aantal studierichtingen is aanzienlijk uitgebreid.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]