Hogeschool Utrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hogeschool Utrecht
het gebouw van de faculteit Educatie
het gebouw van de faculteit Educatie
Algemeen
Afkorting HU
Locatie Utrecht en Amersfoort, Nederland
Opgericht 1988
Type Hogeschool
Voorzitter raad van bestuur Jan Bogerd MBA
Studenten 36.504
peildatum 31 december 2014
Website http://www.hu.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Hogeschool van Utrecht (HvU) ontstond in 1988 door een fusie van enkele hogescholen in de stad en provincie Utrecht. Per 1 september 2005 fuseerde de HvU met de Driebergse Hogeschool De Horst. Tegelijkertijd wijzigde de Hogeschool van Utrecht haar naam in Hogeschool Utrecht (HU).

Medewerkers[bewerken]

Eind 2014 waren 2.695 medewerkers in dienst op basis van een fulltime dienstverband. Hiervan waren 1580 medewerkers onderwijzend/onderzoekend en 1115 medewerkers ondersteunend personeel. Van het onderwijzend personeel had dat jaar 86,4% een mastertitel en was 10,3% gepromoveerd. In 2014 werkten er 38 lectoren aan praktijkgericht onderzoek in één van de zes kenniscentra van Hogeschool Utrecht. In die centra participeerden in 2014 332 docenten in onderzoeksprojecten. 92 van hen verrichten promotieonderzoek.

Studenten[bewerken]

Hogeschool Utrecht (HU University of Applied Sciences Utrecht) is een kennisorganisatie met 32.649 bachelor- en 3.471 masterstudenten. Ruim een vijfde van de studenten aan Hogeschool Utrecht is werkend professional; in 2014 studeerden er 7200 studenten aan een van de deeltijdopleidingen van de HU. Daarnaast namen bijna 4200 studenten er deel aan een non-degree opleiding.

Faculteiten[bewerken]

De hogeschool heeft zes faculteiten:

  • Faculteit Communicatie & Journalistiek (FCJ)
  • Faculteit Economie & Management (FEM)
  • Faculteit Educatie (FE)
  • Faculteit Gezondheidszorg (FG)
  • Faculteit Natuur & Techniek (FNT)
  • Faculteit Maatschappij & Recht (FMR)

Enkele faculteiten hebben ook op de locatie Amersfoort opleidingen gevestigd.

De hogeschool heeft een mediatheek met ruim 72.000 boeken, 1.500 dvd's, 4.300 scripties en 1.200 tijdschriften.

Internationaal[bewerken]

Hogeschool Utrecht heeft partnerschappen met veel opleidingsinstellingen in het buitenland, voor internationale uitwisselingsprogramma’s. Ook werkt de HU samen met bedrijven in binnen- en buitenland voor stageplekken. Hogeschool Utrecht is lid van CARPE (Consortium on Applied Research and Professional Education), een Europees consortium voor toegepast onderzoek en beroepsgericht onderwijs. Hierin werkt Hogeschool Utrecht samen met Hamburg University of Applied Sciences, Universitat Politècnica de València, Turku University of Applied Sciences en Manchester Metropolitan University.

Locaties[bewerken]

Locatie Amersfoort

Hogeschool Utrecht kent vestigingen in Utrecht en Amersfoort. De vestigingen in Utrecht, momenteel nog verdeeld over het Utrecht Science Park (USP) op De Uithof, het Daltonpark (Rijnsweerd) en de binnenstad, worden allemaal ondergebracht in vijf gebouwen op het USP. HU Amersfoort blijft gevestigd in Amersfoort.

Publicaties[bewerken]

Hogeschool Utrecht publiceert het hogeschoolblad Trajectum en de bijbehorende website. De redactie voert een onafhankelijk beleid onder een redactiestatuut. Daarnaast verschijnen er ook diverse faculteitstijdschriften, zoals de Paduaan aan de FCJ. Tot slot bestaat de mogelijkheid om online publicaties op te vragen van onderzoekers die aan de hogeschool verbonden zijn.

College van bestuur[bewerken]

Het college van bestuur wordt gevormd door: J. (Jan) Bogerd (voorzitter), A.A.J.M. (Anton) Franken en (per 1 januari 2015) T. (Tineke) Zweed.

Externe link[bewerken]