Hogeschool Utrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hogeschool Utrecht
het gebouw van de faculteit Educatie
het gebouw van de faculteit Educatie
Algemeen
Afkorting HU
Locatie Utrecht en Amersfoort, Nederland
Opgericht 1988
Type Hogeschool
Voorzitter raad van bestuur Jan Bogerd MBA
Studenten 35.201
peildatum 1 september 2012
Website http://www.hu.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Hogeschool van Utrecht (HvU) ontstond in 1988 door een fusie van enkele hogescholen in de stad en provincie Utrecht. Per 1 september 2005 fuseerde de HvU met de Driebergse Hogeschool De Horst. Tegelijkertijd wijzigde de Hogeschool van Utrecht haar naam in Hogeschool Utrecht (HU).

Medewerkers[bewerken]

Eind 2012 waren 2.776 medewerkers in dienst op basis van een fulltime dienstverband. Hiervan waren 1660 medewerkers onderwijzend- en 1146 medewerkers ondersteunend personeel. Van het onderwijzend personeel had dat jaar 72% een mastertitel en was 8% gepromoveerd.

Studenten[bewerken]

Hogeschool Utrecht (HU University of Applied Sciences Utrecht) is een kennisorganisatie met 31.500 bachelor- en 3.500 masterstudenten. Deze masterstudenten verrichten hun studie allemaal naast hun baan. Daarnaast verzorgt de Hogeschool cursussen voor niet-studenten binnen hun reguliere aanbod. Voor de studenten is er keuze uit: 70 bacheloropleidingen, 29 masteropleidingen en 11 Associate degree (AD) trajecten. Binnen de bacheloropleidingen kunnen studenten meedoen aan diverse honoursprogramma's.

Faculteiten[bewerken]

De hogeschool heeft zes faculteiten:

  • Faculteit Communicatie & Journalistiek (FCJ) (gevestigd in de Uithof)
  • Faculteit Economie & Management (FEM) (Uithof)
  • Faculteit Educatie (FE) (Uithof)
  • Faculteit Gezondheidszorg (FG) (Uithof)
  • Faculteit Natuur & Techniek (FNT) (Nijenoord 1, Oudenoord 700 en F.C. Donderstraat 65 te Utrecht, verhuist binnen enkele jaren ook naar de Uithof)
  • Faculteit Maatschappij & Recht (FMR) (Uithof)

De faculteiten hebben ook op de locatie Amersfoort opleidingen gevestigd.

De hogeschool heeft een mediatheek met ruim 72.000 boeken, 1.500 dvd's, 4.300 scripties en 1.200 tijdschriften.

Internationaal[bewerken]

Hogeschool Utrecht heeft partnerschappen met veel opleidingsinstellingen in het buitenland, voor internationale uitwisselingsprogramma’s. Ook werkt de HU samen met bedrijven in binnen- en buitenland voor stageplekken. Hogeschool Utrecht is lid van CARPE (Consortium on Applied Research and Professional Education), een Europees consortium voor toegepast onderzoek en beroepsgericht onderwijs. Hierin werkt Hogeschool Utrecht samen met Hamburg University of Applied Sciences, Universitat Politècnica de València, Turku University of Applied Sciences en Manchester Metropolitan University.

Locaties[bewerken]

Hogeschool Utrecht kent vestigingen in Utrecht en Amersfoort. De vestigingen in Utrecht, momenteel nog verdeeld over het Utrecht Science Park (USP) op De Uithof en de binnenstad, worden allemaal ondergebracht op het USP. De renovatie, nieuwbouw en verhuizing moeten eind 2016 zijn afgerond. HU Amersfoort blijft gevestigd in Amersfoort.

College van bestuur[bewerken]

Het college van bestuur wordt gevormd door J. (Jan) Bogerd MBA en dr. ir. A.A.J.M. (Anton) Franken MBA.

Externe link[bewerken]