Windesheim (onderwijsinstelling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hogeschool Windesheim
Windesheim
Algemeen
Motto Dichter bij jou
Locatie Zwolle en Almere
Type Hogeschool
Studenten 27.500
Website http://www.windesheim.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Windesheim is een instelling voor hoger beroepsonderwijs (hbo) met vestigingen in Zwolle en Almere.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Windesheim is ontstaan in 1986 door het samengaan van de Chr. Sociale Academie "De IJsselpoort (CSA) en de Chr. Academie voor Journalistiek (CAJ) in Kampen, de Chr. Academie voor Lichamelijke Opvoeding (CALO) in Arnhem en de Chr. Lerarenopleiding Zwolle (CLZ), de St.Prot.Christelijke Hoger Economisch en Administratief Onderwijs (Chr. HEAO), de Chr. Pedagogische Academie voor Basisonderwijs (PABO), de Prot.Chr. Hoger Beroepsopleiding voor Jeugdwelzijnswerk (HBO-J), de Hogere Technische School (HTS), de Prot.Chr. Voortgezette Agogische Beroepsopleiding (VABO) en opleidingen verpleegkunde in Zwolle. Windesheim is vervolgens een bestuurlijke fusie aangegaan met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), beide onder hetzelfde College van Bestuur en uitgaand van de Vereniging VU-Windesheim. Deze constructie is in 2012 weer verlaten. In 2010 is als nevenvestiging van Windesheim in Zwolle Windesheim Flevoland opgericht, gevestigd in Almere.

Opleidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Windesheim biedt hoger beroepsonderwijs (bacheloropleidingen) op het gebied van Techniek en ICT, Bewegen en Sport, Economie, Management en Recht, Gezondheid en Welzijn, Journalistiek en Communicatie, Logistiek, Onderwijs en Theologie en Levensbeschouwing.

Windesheim verzorgt tevens meer dan 180 post-hbo-opleidingen, Associate degrees, masteropleidingen, cursussen en trainingen.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Windesheim voert met en voor bedrijven en instellingen praktijkgericht onderzoek uit. Het onderzoek op Windesheim is georganiseerd in vijf kenniscentra: Educatie, Gezondheid en Welzijn, Media, Ondernemerschap en Technologie. Daaronder vallen dertig verschillende lectoraten. Het onderzoek van de kenniscentra concentreert zich rond de thema's: Bewegen en Sport, Educatie, Gezondheid en Welzijn, ICT, Media, Ondernemerschap, Theologie en Technologie.

Kwaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks worden er verschillende onderzoeken gedaan naar de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland. In het onderzoek van Keuzegids HBO 2022 staat Windesheim op de tweede plaats in de categorie grote hogescholen.[1] Keuzegids HBO is een onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van alle opleidingen van hogescholen beoordeelt en vergelijkt. Maandblad Elsevier doet een vergelijkbaar onderzoek naar de kwaliteit van opleidingen van hogescholen, maar zoomt meer in op de studentenoordelen. In dit onderzoek uit 2020 staat Windesheim op de tweede plaats in de categorie brede hogescholen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Self Driving Challenge - Een door de RDW georganiseerde wedstrijd waarbij studenten zelfrijdende elektrische karts moeten programmeren om zo autonoom een race rijden. Windesheim doet hier sinds 2021 aan mee. In 2022 heeft Windesheim de Self Driving Challenge van dat jaar gewonnen.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]