Windesheim (onderwijsinstelling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hogeschool Windesheim
Windesheim Zwolle 2013.jpg
Algemeen
Motto Dichter bij jou
Locatie Zwolle en Almere
Type Hogeschool
Studenten 20.500
Website http://www.windesheim.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Hogeschool Windesheim is een Christelijke instelling voor hoger beroepsonderwijs (hbo) met vestigingen in Zwolle en Almere.

Geschiedenis[bewerken]

Windesheim is ontstaan in 1986 door het samengaan van de sociale academie en de Academie voor de Journalistiek in Kampen, de academie voor lichamelijke opvoeding in Arnhem en de lerarenopleiding, de heao, de hts, de pabo en opleidingen verpleegkunde, HBO-J en informatica in Zwolle. Windesheim is vervolgens een bestuurlijke fusie aangegaan met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), beide onder hetzelfde College van Bestuur en uitgaand van de Vereniging VU-Windesheim. Deze constructie is in 2012 weer verlaten. In 2010 is als nevenvestiging van Windesheim in Zwolle Windesheim Flevoland opgericht, gevestigd in Almere.

Opleidingen[bewerken]

Windesheim biedt hoger beroepsonderwijs (bacheloropleidingen) op het gebied van Bewegen en Sport, Economie, Management en Recht, Gezondheid en Welzijn, Techniek en ICT, Journalistiek en Communicatie, Logistiek, Onderwijs en Theologie en Levensbeschouwing.

Windesheim verzorgt tevens meer dan 180 post-HBO-opleidingen, Associate Degrees, masteropleidingen, cursussen en trainingen.

Onderzoek[bewerken]

Windesheim voert met en voor bedrijven en instellingen praktijkgericht onderzoek uit. Het onderzoek op Windesheim is georganiseerd in vijf kenniscentra: Educatie, Gezondheid en Welzijn, Media, Ondernemerschap en Technologie. Daaronder vallen dertig verschillende lectoraten. Het onderzoek van de kenniscentra concentreert zich rond de thema's: Bewegen en Sport, Educatie, Gezondheid en Welzijn, ICT, Media, Ondernemerschap, Theologie en Technologie.

Kwaliteit[bewerken]

Jaarlijks worden er verschillende onderzoeken gedaan naar de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland. In het onderzoek van Keuzegids HBO uit 2016 staat Windesheim op de tweede plaats in de categorie grote hogescholen. Keuzegids HBO is een onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van alle opleidingen van hogescholen beoordeelt en vergelijkt. Maandblad Elsevier doet een vergelijkbaar onderzoek naar de kwaliteit van opleidingen van hogescholen, maar zoomt meer in op de studentenoordelen. In dit onderzoek uit 2016 staat Windesheim op de derde plaats in de categorie brede hogescholen.

Externe link[bewerken]