Gerrit Rietveld Academie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerrit Rietveld Academie
Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam-Zuid. Foto: bma.amsterdam.nl.
Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam-Zuid. Foto: bma.amsterdam.nl.
Algemeen
Locatie Amsterdam-Zuid, Vlag van Nederland Nederland
Opgericht 1924
Type kunstacademie (hbo)
Website http://www.rietveldacademie.nl/nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Gerrit Rietveld Academie is een gerenommeerde Nederlandse hogeschool voor beeldende kunst en vormgeving gevestigd in Amsterdam. De instelling staat internationaal bekend om haar eigenzinnige en autonome karakter.

Geschiedenis[bewerken]

De Gerrit Rietveld Academie kent zijn oorsprong in de fusie in 1924 van drie scholen tot het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, kortweg de Kunstnijverheidsschool. Van 1939 tot aan 1960 stond de opleiding sterk onder invloed van de functionalistische en maatschappijkritische ideeën van De Stijl en Bauhaus, mede door de rol van de socialistische architect Mart Stam als directeur van de opleiding. Vanaf de jaren zestig en vooral in de jaren zeventig groeiden de rol en de invloed van de autonome beeldende kunst en de individuele expressie. Deze invloeden bepalen, in combinatie met een toegepaste gerichtheid en een kritische mentaliteit, nog steeds voor een belangrijk deel het gezicht van de academie. In 1967 verhuisde de school naar het huidige academiegebouw, ontworpen door architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld. Toen in 1968 de school onderdeel werd van het hoger beroepsonderwijs en de status kreeg van Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving, werd als eerbetoon aan de kort daarvoor overleden Rietveld de naam veranderd in 'Gerrit Rietveld Academie'.

Onderwijs[bewerken]

De Gerrit Rietveld Academie verzorgt één bacheloropleiding en vier masteropleidingen.

Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte[bewerken]

Het 'Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte' (LAPS) van de Gerrit Rietveld Academie stimuleert onderzoek en theoretische reflectie over de rol van kunst en vormgeving in het publiek domein en is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen Gerrit Rietveld Academie, Sandberg Instituut, Universiteit van Amsterdam, Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) en het Virtueel Museum Zuidas (Zuidas).[1]

In Residence[bewerken]

De 'Rietveld Research Residency' (RRR) is een door de Gerrit Rietveld Academie in samenwerking met onder andere het Fonds BKVB in het leven geroepen onderzoeksplek voor kunstenaars. Zij worden in staat gesteld gedurende een periode van 1,5 tot 3 jaar een duidelijk omschreven artistiek onderzoeksproject uit te voeren binnen het kader van het onderwijs van de Gerrit Rietveld Academie. Interactie met studenten en docenten van de academie vormt een belangrijk onderdeel van hun werk.

Bekende (oud-)docenten[bewerken]


Literatuur[bewerken]

  • Klei!. een eeuw keramiek aan de Gerrit Rietveld Academie, Marianne Heslenfeld et al., [2014] ISBN 978-94-6262011-7
  • Asking questions. 10 years of architectural design at the Gerrit Rietveld Academy, Gert Staal en Astrid van Baalen, Rotterdam 2004, ISBN 90-6450-531-4
  • AVIS. 13 jaar audiovisuele afdeling van de Gerrit Rietveld Academie, Tineke Reijnders en Max Bruinsma, Hilversum 1990

Externe links[bewerken]