Kunstacademie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een kunstacademie is een onderwijsinstelling die een opleiding tot kunstenaar verzorgt. Door een ruime interpretatie van het begrip kunst geven vrijwel alle kunstacademies behalve onderricht in beeldende kunst ook onderricht in andere vakken (zogenaamde toegepaste kunst), zoals grafische vormgeving, industriële vormgeving, edelsmeedkunst, architectuur, mode en interaction design.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Bioscoopjournaal uit 1941 over kunstnijverheidsonderwijs

In Nederland staat de term kunstacademie voor een vorm van hoger beroepsonderwijs met een studieduur van vier jaar. Sinds de invoering van het bachelor-master systeem zijn alle afgestudeerden van een kunstacademie in Nederland bachelor. Sommige kunstacademies bieden de mogelijkheid tot een vervolgstudie (master-opleiding).

Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen is kunstacademie een term uit het deeltijds kunstonderwijs waarmee men meestal de opleidingen voor beeldende kunst bedoelt, daarom soms ook tekenacademie genoemd. Plaatsen waar podiumkunsten (muziek, woordkunst, dans) gevolgd kunnen worden, worden meestal muziekacademie genoemd. In Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er 66 kunstacademies waar men zowel 's avonds, in het weekend en vaak ook door de week opleidingen voor beeldende kunst en audiovisuele kunsten kan volgen. Deelname is mogelijk voor mensen vanaf 6 jaar. Voor podiumkunsten kan men bij 101 instellingen terecht voor een opleiding. De opleidingen in de muziekacademies zijn 's avonds en in het weekend.

Wel wordt soms nog de oude benaming "Koninklijke academie voor schone kunsten" gebruikt voor wat tegenwoordig een onderdeel is van sommige hogescholen, zoals het departement beeldende kunst van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen of het departement audiovisuele en beeldende kunsten van de Hogeschool Gent.

Kunstacademies in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Kunstacademies in Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]