Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (Lier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans
(SAMWD)
Muziekschool te Lier anno 2020
Algemeen
Naam Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans
Directeur Geert Hendrix en Erwin Scheltjens
Adres Gasthuisvest 50
2500 Lier
Gemeenschap Vlag Vlaams Gewest Vlaamse
Land Vlag van België België
Geschiedenis
Opgericht 1922
Specifiek
Type Deeltijds kunstonderwijs
Aantal leerlingen 3200
Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Lier, in de Belgische provincie Antwerpen, wordt in de volksmond ook wel de Muziekschool genoemd. Deze vestiging van het Vlaamse deeltijds kunstonderwijs is met 3.200 leerlingen de grootste muziekacademie van België.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 1905 werd de Lierse bevolking ingelicht dat er een kosteloze leergang georganiseerd werd in de bovenzaal van het voormalige hotel "De Komeet" aan de Florent Van Cauwenberghstraat. Het initiatief leek onmiddellijk geslaagd, vermits er zich meteen leerlingen inschreven.

Tijdens de zitting van de gemeenteraad van 7 augustus 1922 werden de statuten van de stedelijke muziekschool vastgelegd. Deze datum wordt als officiële stichtingsdatum beschouwd. De eerste directeur werd Frans Boogaerts.[2] De lessen werden gegeven in een van de lokalen van het Hof van Geertruyen.

In 1932 werd de school gevestigd in de lokalen van het leegstaande Sint-Gummaruscollege aan de Vismarkt. In dat historisch pand ("Hof van Aragon") was ook de stedelijke tekenacademie ("Academie voor Schone Kunsten") gevestigd.

Na het overlijden van Frans Boogaerts werd in 1951 Jos Van Looy tot directeur aangesteld.

De lokalen aan de Vismarkt werden te klein om zowel de muziekacademie als de tekenacademie te herbergen. Daarom verhuisde de muziekacademie in 1980 naar het door de stad Lier aangekochte Retraitenhuis van de paters jezuïeten aan de Gasthuisvest.

In 2010-2011 werd het gebouw als decor gebruikt in de telenovelle Ella. In de serie werd het als decor voor kliniek De Wingerd gebruikt.

Gezelschap in residentie[bewerken | brontekst bewerken]

  • La Passione is het gezelschap in residentie van de Stedelijke Academie.