Rijksakademie van beeldende kunsten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Binnenplaats Rijksakademie
Rijksakademie: toegangspoort

De Rijksakademie van beeldende kunsten is een hogere kunstopleiding in Amsterdam. Ze vormt een internationaal platform voor startende kunstenaars, en heeft sinds 1982 een postdoctorale status.

Geschiedenis[bewerken]

De Rijksakademie werd opgericht in 1870 door koning Willem III en was de opvolger van de Koninklijke Akademie (19e eeuw), de Stads Teekenacademie (18e eeuw) en de Konstkamer (17e eeuw).

In het verleden waren kunstenaars als Jan Toorop, Hendrik Petrus Berlage, George Hendrik Breitner, Willem Wiegmans, Piet Mondriaan, Constant Nieuwenhuijs, Karel Appel, Corneille, Ger Lataster, Willem Hofhuizen, Jaap Min en anderen verbonden aan de Rijksakademie.

In de vorige eeuw werd Rijksacademie nog met een 'c' geschreven en was zij gevestigd in een statig gebouw op Stadhouderskade 86. De opleiding had een academische status, vergelijkbaar met het universitair niveau.

Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is het schoolse model van werken losgelaten en kreeg de Rijksakademie de vorm van een 'artist residency'; lesprogramma’s zijn losgelaten, klaslokalen omgebouwd tot ateliers en leraren vervangen door ervaren kunstenaars (advisors) die individuele atelierbezoeken afleggen. Het instituut kreeg de ondertitel Instituut voor Praktijkstudie en werd een postdoctorale opleiding. Sinds eind 1999 is de Rijksakademie verzelfstandigd; de Stichting Rijksakademie wordt gefinancierd door de sectie Cultuur van het Ministerie van OCW en door andere overheden, bedrijven en fondsen.

De Rijksakademie is sedert 1992 gehuisvest in de voormalige "kavallerie-kazerne" aan de Sarphatistraat 470.[1] Het gebouw werd daartoe opgeknapt en aangepast. Er werden grafische werkplaatsen en schilder- en beeldhouwersateliers ingericht voor de deelnemende kunstenaars. Deze worden door gerenommeerde kunstenaars begeleid. Er is een kunstbibliotheek met een uitgebreid kunstenaars-documentatiecentrum dat op afspraak toegankelijk is.

Ieder jaar zijn er open dagen die de mogelijkheid bieden het actuele werk van de jonge kunstenaars te bekijken.

Kunstenaars en docenten[bewerken]

Hieronder een beknopte lijst met enkele kunstenaars, die als resident artists aan de academie verbonden waren en docenten:


Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]