Erwin de Vries (kunstenaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Erwin de Vries op zijn erf aan de rivier Suriname (2009)
Nationaal Monument Slavernijverleden, Oosterpark
Erwin de Vries achter zijn beschilderde tafel (2011)

Erwin Jules de Vries (Paramaribo, 21 december 1929) is een Surinaams beeldend kunstenaar.

Zijn studie[bewerken]

De Vries' tekenleraar Wim Bos Verschuur ontdekte zijn talent en raadde zijn vader aan De Vries naar Nederland te sturen. Daar haalde hij de ULO en een MO-akte. Hij studeerde bij Ossip Zadkine en had zijn eerste tentoonstelling op negentienjarige leeftijd. Van 1952 tot 1958 was De Vries kunstdocent in Suriname, echter wilde hij toch liever kunstenaar worden. In 1958 ging hij weer naar Nederland waar hij aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam studeerde. Daarna bleef hij in Amsterdam wonen waar het merendeel van zijn werk staat.

Zijn werk[bewerken]

De Vries heeft geparticipeerd in groepstentoonstellingen met Pablo Picasso, Henry Moore en Ossip Zadkine te Sonsbeek.

In 1998 had De Vries een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum (Amsterdam) en in 2009 in de Kunsthal in Rotterdam. Hij is de maker van het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark (Amsterdam), dat op 1 juli 2002 in aanwezigheid van Koningin Beatrix onthuld werd.

De Vries maakte ook de borstbeelden van Simon Carmiggelt, Joop den Uyl, Clarence Seedorf en het beeld van Toon Hermans dat in Carré staat. Het leverde hem de bijnaam "de Caribische Rembrandt" op.

Ereburger[bewerken]

Erwin de Vries is op 4 september 2009 door cultuurwethouder Gehrels benoemd tot ereburger van Amsterdam. De Vries (1929) werd in 2009 tachtig jaar oud en zat toen zestig jaar in het vak.

Zijn familie[bewerken]

De Vries is het derde kind (van de acht) van Annette Fujooah en H.J. de Vries, die uit een eerder huwelijk al vijf kinderen had. Eén daarvan was Hein de Vries, die van 1965 tot 1967 gouverneur van Suriname was. Geen van de kinderen uit het eerste huwelijk leven nog, de acht kinderen uit het tweede huwelijk wel (2011).

Erwin de Vries is een paar keer getrouwd geweest en heeft vier kinderen. Zijn twee dochters studeerden in Nederland en wonen nu in Suriname.

Externe link[bewerken]