Henry Juriaan de Vries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Henry Juriaan de Vries (Paramaribo, 11 september 1878 – aldaar, 4 augustus 1959) was een Surinaams ondernemer.

Werk[bewerken]

De Vries Retail

Henry Jurriaan de Vries begon in 1903 een kleine levensmiddelenwinkel aan de Saramaccastraat te Paramaribo. In de twintiger jaren opende hij twee zaken aan de Waterkant. In 1934 richtte hij in Amsterdam de Westindische Export Maatschappij (WIEMA) op om zo gemakkelijker inkopen in Europa te kunnen doen.

In 1940 werd het bedrijf in een familie-NV omgezet, waarvan hij de eerste president-commissaris was. Zijn zoon Flip de Vries was directeur en is in 2009 met pensioen gegaan. Hij werd daarna lid van de Staten van Suriname.

Het bedrijf is enorm uitgebreid. Het heeft een grote bouwmarkt, een reisbureau en ze verkopen auto's. De gevels van al hun panden zijn hemelsblauw geschilderd.

Familie[bewerken]

De Vries is tweemaal getrouwd geweest. Tijdens zijn eerste huwelijk kreeg hij vijf kinderen, onder meer Henry Lucien de Vries. Na het overlijden van zijn echtgenote hertrouwde hij en kreeg hij nog acht kinderen, waaronder kunstenaar Erwin de Vries en ondernemer en politicus Flip de Vries.

Aan de Waterkant staat het H.J. de Vries-gebouw. Op de eerste verdieping staat een bronzen beeld van hem, gemaakt door Myra Winter in 1988.