Naar inhoud springen

Theo Kurpershoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Theo Kurpershoek
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Theodorus Lambertus Kurpershoek
Geboren Rotterdam, 8 oktober 1914
Overleden Amsterdam, 24 oktober 1998
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Schilder, grafisch ontwerper
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Theodorus Lambertus (Theo) Kurpershoek (Rotterdam, 8 oktober 1914Amsterdam, 24 oktober 1998) was een Nederlandse kunstschilder, grafisch ontwerper en docent.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Kurpershoek was een zoon van de kunstschilder Leo Kurpershoek en Hendrika Johanna Bollenkamp. Hij volgde in Amsterdam de Grafische School en de avondopleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. Hij was aanvankelijk reclametekenaar, later kunstschilder. In 1939 won hij de Willink van Collenprijs. Hij trouwde in 1947 met Lucie Visser. Met Nicolaas Wijnberg en anderen richtte Kurpershoek in 1948 de schildersgroep De Realisten op.[1]

Voor de Amsterdamse literaire uitgeverij Querido gaf hij onder meer vele deeltjes van de Salamanderpockets vorm. Hij ontwierp daarnaast diverse postzegels, waaronder de kinderpostzegels uit 1953 (met portretten van zijn eigen kinderen) en een zegel ter gelegenheid van 500 jaar Staten-Generaal van de Nederlanden in 1964.[2] Originele omslagontwerpen en ander grafisch ontwerpmateriaal zijn door de erven Kurpershoek aan de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam geschonken.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Theo Kurpershoek, met een inl. door Hans Sizoo. Leens, De Marne, 2002. Uitg. t.g.v. tentoonstelling in het Museum voor figuratieve kunst, De Buitenplaats, Eelde, 28 juli t/m 27 oktober 2002 en in Pulchri Studio, Den Haag, 7 t/m 29 december 2002. Met samenvatting in het Engels.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]