August Allebé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
August Allebé
Portret (1896) door H.M. Krabbé
Portret (1896) door H.M. Krabbé
Persoonsgegevens
Geboren 19 april 1838
Overleden 10 januari 1927
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Schilder en lithograaf
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

August Allebé (Amsterdam, 19 april 1838 – aldaar, 10 januari 1927) was een Nederlands schilder en lithograaf.

Leven en werk[bewerken]

Hij studeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Vanaf de oprichting in 1880 was hij daar hoogleraar en van 1890 tot 1906 directeur. Zijn oeuvre omvat portretten, stillevens en landschappen. Net als veel andere schilders in die tijd werkte hij een tijd op het platteland, in zijn geval in Dongen, in de jaren zestig van de negentiende eeuw. Zijn vroege werken waren romantisch, maar later ging hij over op een meer realistische stijl. Zijn werk is kwalitatief goed, maar weinig bekend. Zijn naam is bekender door zijn functies aan de Rijksacademie.

Als docent had hij een belangrijke invloed op de schilders van de zogenaamde Amsterdamse School. Tot zijn leerlingen worden onder meer Jan Voerman, Antoon Derkinderen, Jan Veth, Jan Sluijters, Jan Toorop, Richard Roland Holst, Jan Tiele en Lizzy Ansingh gerekend. Ook Mondriaan heeft aan de Rijksacademie gestudeerd toen Allebé daar directeur was. Daarnaast waren er kunstenaars die na hun afstuderen les bij hem namen, zoals Suze Robertson en George Breitner. Ook illustratoren studeerden bij Allebé, onder wie Johan Braakensiek, Cornelis Jetses en Tjeerd Bottema. Hij onderhield een uitgebreide correspondentie met zijn ex-leerlingen en had veel contacten in de kunstwereld, bijvoorbeeld met de Amsterdamse Joffers.

Allebé overleed op 88-jarige leeftijd en is begraven op Zorgvlied.

In Amsterdam Slotervaart is het August Allebéplein naar hem vernoemd. Veel van de straten daaromheen dragen de namen van zijn leerlingen.