Jan Voerman (1857-1941)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zelfportret, ca. 1890
Gezicht op Hattem

Jan Voerman (Kampen, 25 januari 1857 - Hattem, 25 maart 1941), ook bekend als Jan Voerman sr., was een Nederlands kunstschilder.

Leven en werk[bewerken]

Voerman studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen onder Karel Verlat. Hij bewonderde het werk van zijn tijdgenoot George Hendrik Breitner. Rond 1900 schilderde Jan Voerman sr. vooral de Nederlandse wolken boven de IJssel. In Hattem zijn veel van zijn werken te zien in het Voerman Museum Hattem.

Hij trouwde op 1 oktober 1889 in Amsterdam met Anna Henriette Gezina Verkade (Anna) Verkade, dochter van Ericus Gerhardus Verkade - oprichter van het bedrijf Verkade in Zaandam - en Eduarda Thalia Koning. Anna Verkade was de zus van Jan Verkade, die aan het eind van de tachtiger jaren in de 19e eeuw enige tijd bij Jan Voerman in de leer was. Uit het huwelijk van Jan Voerman en Anna Verkade werden twee zonen geboren, Jan Voerman (1890-1976) en Tijs Voerman (1891-1970), die beiden ook tekenaars werden.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Werk van Voerman bevindt zich onder andere in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Museum de Fundatie in Zwolle, het Voerman Museum Hattem, het Drents Museum en het Stedelijk Museum Zutphen.

Externe links[bewerken]