Stedelijk Museum Zutphen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rosmolensteeg met rechts de voormalige vestiging van het Stedelijk Museum Zutphen.
Westzijde van de zijvleugel van het Broederenklooster

Het Stedelijk Museum Zutphen is een cultuurhistorisch museum in Zutphen.

Bezoekers wordt 'Het Verhaal van Zutphen' chronologisch en thematisch verteld aan de hand van bijzondere objecten waarvan sommige tot de oudste van Nederland behoren, zoals het ‘oudste horloge’ (de Zutphense kwadrant uit 1300), het ‘oudste stripverhaal’ (de Maan- en klaagbrief uit 1493) en de oudste foto uit 1839. Ook onder meer de Vikingaanval in 883 op Zutphen, de Hanzetijd en de Tachtigjarige Oorlog komen aan bod.

Naast de vaste collectie toont het Stedelijk Museum Zutphen meerdere wisseltentoonstellingen per jaar.

Via de Schelpenpoort uit 1697, bekleed met 10.000 schelpen, gesmolten glas en gesinterd steen komen bezoekers in de museumtuin. Rechts is orangerie met de entree van de Musea Zutphen, de museumwinkel en het auditorium, links het museumcafé.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

Het museum is in 1903 ontstaan als 'Oudheidkamer van de Gelderse stad Zutphen en de Graafschap'. Deze kwam voort uit de Oudheidkamer die door de Zutphense gemeentesecretaris baron L.A.F.J. van Heeckeren in 1877 was opgericht als onderdeel van het stedelijk archief. In 1903 bestond de collectie uit ongeveer 500 voorwerpen, in 2012 omvatte ze 30 duizend voorwerpen en een half miljoen afbeeldingen. De collectie bestaat uit schilderijen en prenten, kerkelijke kunst, archeologische en historische voorwerpen, kunstnijverheid, textiel en speelgoed. Bijzonder in de collectie is het Zutphens zilver. Het museum organiseerde regelmatig tentoonstellingen uit het oeuvre van de Zutphense illustrator Jo Spier.

Van 1954 tot 2017 was het museum gevestigd in het dormitorium (slaapzaal) en het refectorium (eetzaal) van een Dominicaner klooster uit de 13e eeuw. De Broederenkerk maakte onderdeel uit van dit klooster. In deze kerk is sinds 1983 de openbare bibliotheek van Zutphen gevestigd.

In mei 2017 verhuisden de Musea Zutphen (Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak) tezamen met de archeologische dienst van de gemeente Zutphen naar het rijksmonument Hof van Heeckeren. Dit stadspaleis is gelegen aan het 's Gravenhof in het historische hart van Zutphen. De opening vond plaats op 13 mei 2017.

Inbraak[bewerken]

Op 20 maart 2013 werden er bij een inbraak negen zilveren voorwerpen gestolen: vier zogenaamde schuttersketens uit de 15e, 16e en 17e eeuw, twee avondmaalsbekers, een mosterdpot, een herinneringsbeker en een pronkbeker. Ook zou er een zilveren tafelstuk zijn meegenomen.[1] Eind 2017 werden alle stukken - uitgezonderd het zilveren tafelstuk - door de Amsterdamse politie teruggevonden en weer in handen van het museum gesteld.[2]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]