Museum Henriette Polak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum Henriette Polak
Museum Henriette Polak (Zaadmarkt 88)
Locatie Zutphen
Openingsdatum 1975
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
De Wildeman (voor de renovatie)

Het Museum Henriette Polak in de Gelderse stad Zutphen werd geopend in 1975.

De naam dankt het aan een van de oprichters, de mecenas Henriette Polak-Schwarz (1893-1974). Met de beeldende kunstenaar Joop Sjollema (1900-1990) ontwikkelde zij een plan voor het oprichten van een museum. Zo ontstond de Stichting Henriette Antoinette, die begon met het verzamelen van een collectie modern-klassieke kunstwerken. Daarin werd werk opgenomen van onder meer de kunstenaars Constant Nieuwenhuijs, Kees Maks, Wim Oepts, Kees Verwey, Jan Wiegers en Nicolaas Wijnberg.

De collectie werd tijdelijk ondergebracht in het Rosa Spier Huis in Laren. Na enkele jaren ging men op zoek naar een definitief onderkomen. De stichting verwierf het herenhuis De Wildeman aan de Zaadmarkt in Zutphen en het middeleeuwse pakhuis daarachter aan de Rode Torenstraat. In 1975 werd de gemeente Zutphen eigenaar van de gebouwen en de collectie. Daarmee werd het Museum Henriette Polak een feit. Doordat Henriette Polak overleed in april 1974 heeft zij de opening niet mogen meemaken. Een deel van het werk van Joop Sjollema werd in 1990 nagelaten aan het museum.

In 2011 toonde het museum de tentoonstelling Het Liefdevolle Oog met werken van Hans Bayens en Sam Drukker.

In 2017 verhuisden het Museum Henriette Polak en het Stedelijk Museum Zutphen, samen met de archeologische dienst van Zutphen, naar het rijksmonument Hof van Heeckeren, onder de overkoepelende naam Musea Zutphen. Dit stadspaleis is gelegen aan het 's-Gravenhof in het historische hart van Zutphen. De opening vond plaats op 13 mei 2017.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]