Jo Spier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jo Spier
Jo Spier in 1947
Algemene informatie
Volledige naam Joseph Eduard Adolf Spier
Geboren 26 juni 1900
Zutphen
Overleden 21 mei 1978
Santa Fe
Beroep tekenaar

Joseph Eduard Adolf (Jo) Spier (Zutphen, 26 juni 1900 - Santa Fe, 21 mei 1978) was een Nederlands illustrator en boekbandontwerper die later emigreerde naar de Verenigde Staten. Hij was van Joodse komaf.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Jo Spier
(tekening door Willem van Schaik, ca. 1937)

Spier illustreerde tussen 1924 en 1939 bij het dagblad De Telegraaf. Daarnaast tekende hij diverse reclames, voor onder andere KLM en Peijnenburg. Ook zijn er diverse boeken van zijn hand verschenen.

Spier was de zoon van Isedore Spier en Seline Elias. In 1925 trad hij in het huwelijk met Albertine Sophie 'Tineke' van Raalte. Uit hun huwelijk werden drie kinderen geboren, waaronder een zoon Peter, die evenals zijn vader illustrator zou worden.

Vanwege Spiers Joodse achtergrond verbleef hij gedurende de Tweede Wereldoorlog in diverse concentratiekampen. Aan het begin van de oorlog zat hij enige tijd in Westerbork, als straf voor een spotprent die hij in 1939 van Hitler maakte. Daarna zat hij in maart en april met zijn familie (die daar al vanaf februari zit) in Villa Bouchina, een reserveringskamp voor - door de bezetter - 'beschermde' Joden. Van 21 april 1943 tot het einde van de oorlog zat de illustrator opgesloten in Theresienstadt. Daar verrichtte hij enkele acties die zijn medegevangenen niet konden waarderen. Zo werkte hij actief mee aan de Duitse propagandafilm Theresienstadt: Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet, en heeft hij enkele malen toespraken richting zijn kampgenoten gehouden, naar eigen zeggen onder druk van de kampleiding. Ook heeft hij schilderingen gemaakt op de muren in het ziekenhuis.

Na de oorlog waren er aantijgingen aan Spier over collaboratie met de bezetter. Toen een visumaanvraag in 1951 gehonoreerd werd besloot hij om met zijn familie naar Verenigde Staten te emigreren. In 1957 kreeg hij het Amerikaans staatsburgerschap. Ook daar werd hij succesvol als illustrator. Tot zijn dood bleef Jo Spier in Amerika wonen; hij overleed op 77-jarige leeftijd bij een bezoek aan een van zijn zonen.

Spier illustreerde meer dan honderd boeken, onder andere het populaire Kopstukken van Godfried Bomans. Ook verschenen er verschillende verzamelbundels van zijn tekeningen en (na zijn dood) enkele tentoonstellingscatalogi.

Diversen[bewerken | brontekst bewerken]

  • In zijn geboortestad Zutphen is een laan naar hem genoemd (een toegangsweg tot de wijk Ooyerhoek).
  • Uit het bovenstaande blijkt dat Spiers houding tijdens de oorlog enigszins omstreden was. Dat geldt niet voor een naamgenoot (1916-2009): Deze was een verzetsstrijder en een van de leiders bij de Februaristaking.[1]

Publicaties over en van Jo Spier (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Jo Spier.