Koninklijke Peijnenburg B.V.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninklijke Peijnenburg B.V.
Reclamespeldje van de Peijnenburger koek
Reclamespeldje van de Peijnenburger koek
Motto of slagzin 'van huis uit meegekregen'
Oprichting 1883
Oprichter(s) Harry Peijnenburg
Eigenaar Lotus Bakeries
Hoofdkantoor Geldrop
Werknemers ongeveer 230
Producten Ontbijtkoek
Sector Voedingsindustrie
Website http://www.peijnenburg.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Koninklijke Peijnenburg B.V. is een producent van ontbijtkoek onder de merknamen Peijnenburg en Wieger Ketellapper. Het bedrijf heeft vestigingen in Geldrop en Sintjohannesga. In 1983 kreeg de onderneming het predicaat Koninklijk.

Historie[bewerken]

De oorsprong van het bedrijf is terug te voeren tot 1883, toen Harry Peijnenburg een bakkerij in Geldrop bezat. Het geleidelijk groeiende bedrijf werd in 1915 gesplitst, waarbij zoon Harry het brood en banket overnam, en zoon Johan (mijnheer Han) zich specialiseerde in koek en banket. In 1917 werd de koekfabriek opgericht onder de naam De Bijenkorf. In 1920 werkten er 22 mensen. Het bedrijf vestigde zich op de huidige locatie en breidde zich sterk uit. In 1952 werd het omgezet in een Naamloze Vennootschap. In 1954 werd een nieuwe fabriek in gebruik genomen, nog steeds in het centrum van Geldrop.

In 1982 werd Klinkhamers Koekfabrieken B.V., te Uithuizen overgenomen. Dit bedrijf fabriceert gemberkoek en Groninger koek.

Wieger Ketellappers Koekfabrieken te Sintjohannesga, dat Friese koek produceert, werd overgenomen in 1997.

In 2000 heeft de familie Peijnenburg alle aandelen aan Gilde Participaties B.V. en het management van Peijnenburg verkocht, waarmee het de facto ophield een familiebedrijf te zijn. Sedert 2006 is het bedrijf eigendom van Lotus Bakeries te Lembeke.

Externe links[bewerken]

Website van het bedrijf