Sintjohannesga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sintjohannesga
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Sintjohannesga
Sintjohannesga
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 56′ NB, 5° 51′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2004) 1123
Overig
Postcode 8464
Netnummer 0513
Belangrijke verkeersaders A6 A7 N924
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Foto's
Sintjohannesga
Sintjohannesga
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Sintjohannesga, (Fries: Sint Jansgea, maar in de volksmond Sint Jut) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, provincie Friesland (Nederland). Het dorp heeft ongeveer 1100 inwoners. Tot 1 januari 2014 behoorde Sintjohannesga tot de gemeente Skarsterlân.

Sintjohannesga vormt eigenlijk een tweelingdorp met Rotsterhaule. De dorpen werken dan ook samen op vele terreinen, zoals op het gebied van scholen, kerken en verenigingen.

Naamgeving[bewerken]

Over de naamgeving van het dorp zijn meerdere versies in omloop:

  • In vroeger tijden was er nog geen kerk in Sint Johannesga, er was wel een kapel in Rotsterhaule gevestigd. Deze Roomse kapel van het Hasker Convent-klooster (uit Haskerdijken) heeft ooit gestaan op de hoek van de Streek en de Langedijk. Sint Johannesga werd toen nog aangeduid als gea (gebied) en had nog geen eigennaam. De inwoners van het gea moesten belasting afdragen aan Sint Jan (rond 1300 stond er een klooster in Sneek van de Sint Janshospitaalridders) en daarom werd het Sint Jansga genoemd.
  • Een andere uitleg is dat de inwoners rond 1600 belasting moesten betalen aan bisschop Jan van Utrecht.
  • Sintjohannesga is genoemd naar de kerk in het dorp, die gewijd is aan de heilige apostel Johannes. Deze kerk uit 1864 is door brand verwoest en in 1963 is de huidige kerk gebouwd.

Veenafgraving[bewerken]

In het gebied vond in het verleden veel vervening plaats. Gietersen vestigden zich hier ook. Het gebied werd erg nat en liep bij slecht weer helemaal onder water, het werd het Onland genoemd. De polder is echter drooggemalen door vier molens, de laatst overgebleven molen is door de bevolking van sloop gered: De Hersteller.

Bakkerij[bewerken]

In de jaren 50 woonden en werkten aan de Streek in het tweelingdorp wel tien verschillende bakkers. Een mogelijke uitleg is dat bakkers jonge knechten in dienst namen. Als deze knechten na jaren dienst goed opgeleid waren, werden ze te duur en begonnen zij een eigen bakkerij. De meeste van die bakkerijen zijn in de jaren zestig verdwenen, maar de zaken die overbleven zijn opgenomen in grotere bakkersbedrijven. De koekfabriek van Sintjohannesga, Wieger Ketellapper (onderdeel van Koninklijke Peijnenburg B.V.), is bekend in heel Nederland, evenals de roggebroodfabriek van Van Dijk, en in Rotsterhaule de koek- en pepernotenfabriek van Modderman.

Onderwijs[bewerken]

Basisonderwijs[bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken]

Sport[bewerken]

  • DWP, voetbalvereniging
  • Eensgezindheid, ijsclub
  • ODI, gymvereniging
  • volleybalvereniging IVO

Zie ook[bewerken]