Pepernoot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pepernoten)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pepernoot
Pepernoten
Pepernoten
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdingrediënt(en) roggebloem, honing, anijs
Gang Sinterklaas
Type Deeggerecht
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Een pepernoot is banket dat vooral in de sinterklaastijd wordt gegeten. Traditioneel worden de pepernoten gestrooid zodat kinderen ze kunnen zoeken.

Pepernoten (vroeger ook wel peperneut of peperbol genoemd[1]) worden gemaakt van roggebloem met honing en anijs en hebben een onregelmatige vorm.[2] De smaak en structuur is vergelijkbaar met taaitaai.

Hoewel soms gedacht wordt dat pepernoten ouder zijn, is de vroegste vermelding terug te vinden in een treurspel uit 1720 De gestrafte vrijgeest.[3][4][5] Zeker is dat kruidkoek, waarvan het een afsnijdsel zou kunnen zijn, al in 1615 bestond.[6] Soms wordt, ten onrechte, gemeld dat het gebruik van de pepernoot te zien zou zijn op het 17e-eeuwse schilderij Het Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen. Pepernoten bevatten lang niet altijd peper. Mogelijk was het ten tijde van het ontstaan van het koekje anders en werd het in de loop der tijd verminderd omdat peper duur kon zijn.[7] Een andere verklaring kan zijn dat peper lang een verzamelnaam voor specerijen in het algemeen was.[8]

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De kruidnoot wordt tegenwoordig eveneens pepernoot genoemd, maar dat is een speculaas-achtig product.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]