Sunderum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sunderum of Sundrum is een volksfeest dat op het Friese waddeneiland Terschelling jaarlijks op 6 december wordt gevierd. Sunderum kan vertaald worden met Sint-heeroom.

Mannen spoken dan 's avonds in het donker verkleed in zelfgemaakte pakken van natuurlijke materialen, of kostuums die recente gebeurtenissen uitbeelden, door de dorpen en dringen huizen binnen waarvan de deur open staat. De mannen dragen maskers (grinzen) en proberen onherkenbaar te blijven door met verdraaide stemmen te spreken als ze opmerkingen over recente gebeurtenissen in het dorp maken. Als men een Sunderum ontmaskert, mag men alleen in bedekte termen laten weten dat men weet wie het is.

Het is vrouwen en kinderen in die tijd verboden zich op straat te vertonen, anders worden ze achtervolgd of vastgebonden. Bij het dansfeest aan het einde van de avond zijn de vrouwen en kinderen wel welkom[1]. Er wordt gedronken en oude vetes worden uitgevochten.

Sunderum is een volksfeest waarvan vermoed wordt dat de oorsprong in de voor-christelijke periode van Terschelling ligt. Het dient tot verdrijving van de boze geesten en demonen[2]. Het feest wordt gevierd in de dorpen Kaard, Kinnum, Baaiduinen, Midsland en Hoorn[3][4].

Sunderum in fictie[bewerken | brontekst bewerken]

In het boek Sil de Strandjutter geschreven door Cor Bruijn wordt een hoofdstuk aan de "sunderums" (hoofdstuk 8) gewijd. Ook de Nederlandse film Sunny Side Up uit 2015 gaat over het feest.

Vergelijkbare feesten[bewerken | brontekst bewerken]

Op de andere waddeneilanden worden vergelijkbare feesten gevierd in dezelfde periode van het jaar, zoals Sunneklaas op Ameland, Klozum op Schiermonnikoog, Opkleden op Vlieland en Ouwe Sunderklaas op Texel[5]. Ook op Wangerooge en Helgoland alsmede in Harlingen (Klaasom) en Zoutkamp (Sinterklaaslopen) bestond een dergelijk feest.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]