Dag Sinterklaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dag Sinterklaas
Genre Kinderserie/Sinterklaas
Speelduur 10 minuten per aflevering
Hoofdrollen Bart Peeters
Jan Decleir
Frans Van der Aa
Regie Dick Verbesselt
Scenario Hugo Matthysen
Muziek Jean Blaute
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Vlaams/Nederlands
Productie
Producent Wim Vanseveren
Uitzendingen
Start 26 november 1992
Einde 1993
Afleveringen 20
Netwerk of omroep BRTN Jeugd
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Dag Sinterklaas (1992-1993, 2019-...) is een Vlaams televisieprogramma met Bart Peeters die elke dag op bezoek gaat bij Sinterklaas en Zwarte Piet in een kasteel, hun tijdelijke verblijfplaats als zij in België zijn om pakjes uit te delen.

De serie wordt sinds 1992 jaarlijks uitgezonden, per jaar afwisselend seizoen 1 en 2, initieel op de BRTN, nu op Ketnet. De laatste aflevering (van het huidig uitgezonden seizoen) wordt steeds uitgezonden op 5 december.

Over de serie[bewerken]

Een aflevering uit de eerste reeks duurt tussen de 5 en 10 minuten, en van de tweede reeks gemiddeld iets meer dan 10. De belevenissen bij Sinterklaas en Zwarte Piet zijn heel uiteenlopend. Het gebeurt weleens dat Sinterklaas slaapwandelt midden in de nacht, of men vraagt zich af of Sinterklaas werkelijk altijd zijn mijter op houdt: ook in bad? Is Sinterklaas ooit al eens verliefd geweest?

Een aflevering begint steeds met Bart Peeters die zijn "dochtertjes" Charlotte en Jessica in bed stopt, die vervolgens een vraag hebben over Sinterklaas. Bart begint dan te vertellen wat hij beleefde: hij is bij Sinterklaas geweest.

In 1993 werd niet, zoals gebruikelijk, een rechtstreeks verslag over de intrede van Sinterklaas uitgezonden. In plaats daarvan maakte de ploeg van 'Dag Sinterklaas' een programma waarin bleek dat de Sint te laat was voor zijn eigen intrede omdat zijn schip technische problemen had. In tegenstelling tot de reguliere afleveringen werd deze special nooit herhaald.

Beide reeksen van 'Dag Sinterklaas', de originele en de herwerkte, zijn op DVD verschenen.

Nieuwe versie sinds 2007[bewerken]

Op 17 november 2007 werd de eerste vernieuwde aflevering uitgezonden op Ketnet. De intro met Bart Peeters, Charlotte en Jessica werd vervangen door een intro waarbij een opa wat informatie geeft aan zijn kleinkinderen. De outro met Bart Peeters werd ook weggedaan, maar niet vervangen. Na het einde van het verhaal zendt men nu gewoon de eindgeneriek uit. De daarop volgende afleveringen werden niet in de oorspronkelijke volgorde vertoond. Ook worden de afleveringen in breedbeeld (16:9) uitgezonden waardoor van de originele opnames, die nog in 4:3 fullframe waren opgenomen, boven- en onderaan een stuk werd afgesneden.

Nieuwe reeks in 2019[bewerken]

Op 5 juni 2018 werd door de VRT bekend gemaakt dat in het najaar van 2018 zal gewerkt worden aan een gloednieuwe reeks. De reeks zal uitgezonden worden in het najaar van 2019 op Ketnet. De hoofdrol zal niet langer door Jan Decleir worden vertolkt maar hij geeft de fakkel door aan Wim Opbrouck. De nieuwe sint zal zijn intrede maken vanaf 2019.

Rolverdeling[bewerken]

Originele reeks[bewerken]

Acteur Personage
Jan Decleir Sinterklaas
Frans Van der Aa Zwarte Piet
Bart Peeters Bart
Charlotte Cox Charlotte
Jessica Cox Jessica

Herwerkte reeks[bewerken]

Nieuwe reeks[bewerken]

Gastrollen[bewerken]

Afleveringen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Reeks 1[bewerken]

 1. Waar woont Sinterklaas?
  Het is winter. Bart Peeters gaat naar het kasteel van Sinterklaas. Hij ontdekt verder nog dat zijn paard Slecht-weer-vandaag heet en Sinterklaas vertelt waarom.
 2. De attributen van Sinterklaas
  Sinterklaas ligt in bad en Piet strijkt zijn kleren. Bart komt langs en ontdekt dat hij ook zijn mijter in bad draagt. Zwarte Piet vertelt hoe de kleren van Sinterklaas heten.
 3. Het boek van Sinterklaas
  Bart kijkt in het Grote Boek van Sinterklaas. Hij ontdekt wat erin staat. Maar als de Sint ziet staan dat Bart geen spruitjes lust...
 4. Hoe schrijf je een brief?
  Sinterklaas vertelt wat hij wil dat er in een brief staat. Verder ontdekt Bart dat de Sint één keer per maand een sigaar rookt.
 5. Valse Sinterklazen
  Piet heeft een aantal valse Sinterklazen gevangen. Sint, Piet en Bart nemen een kijkje bij de 'schurken'. De Sint spreekt ze aan en stuurt ze naar huis.
 6. Hoe geraakt de Sint binnen?
  De Sint vertelt hoe hij bij alle kinderen naar binnen komt. Piet geeft een demonstratie.
 7. Snoep
  In de keuken ligt alleen snoep dat Piet niet lust. Sinterklaas vindt het zelf wel lekker en deelt alleen lekker snoep uit. Volgens Zwarte Piet moet je er ook goed mee kunnen snoepgooien en dat oefent hij samen met Bart, tot grote schrik van de Sint...
 8. Sinterklaasliedjes
  Piet heeft een sinterklaasliedje geschreven, maar de Sint vindt het niet mooi. Hij vertelt welke liedjes hij wel mooi vindt... en ook dat hij een nachtmerrie heeft gehad.
 9. Hoe zet ik mijn schoen klaar?
  Sinterklaas toont aan Bart hoe de schoenen worden gezet. Aan het einde vraagt Sint of Bart wel braaf is geweest. Op het einde wil hij weer een sigaar.
 10. Sinterklaas is jarig
  Sinterklaas heeft het druk, want hij en Zwarte Piet gaan pakjes uitdelen. Ze bereiden alles voor. Sinterklaas laat nog zien hoe ze de weg over de daken lopen en hij heeft ook speciale schoenen voor op de daken. Hierna nemen ze afscheid van Bart.

Reeks 2[bewerken]

 1. Wie betaalt het speelgoed?
  Bart vraagt zich af of de Sint wel genoeg geld heeft om al het speelgoed te betalen. Daarom brengt hij zijn spaarvarken mee. De Sint toont dat hij zelf zijn Sintengeld drukt om alles te betalen. Maar met dit Sintengeld kunnen enkel Sinterklaas en Zwarte Piet betalen.
 2. De Sint in de storm
  Omdat het stormt kan Bart niet naar huis en blijft hij slapen bij Zwarte Piet. Plots horen ze vreemde geluiden. Wanneer ze beneden gaan kijken, zien ze dat de Sint slaapwandelt...
 3. Stoute kinderen
  Terwijl de Sint is gaan wandelen met Slecht Weer Vandaag speelt Zwarte Piet dat hij Sinterklaas is en commandeert Bart, die Zwarte Piet speelt, de hele tijd. Als de Sint terugkomt denkt Zwarte Piet dat hij boos zal zijn, maar dat is niet zo...
 4. Waarom is Zwarte Piet Zwart?
  Bart vraagt zich af hoe het komt dat Zwarte Piet zwart is geworden. Het blijkt dat hij zwart is geworden door het roet uit de schouw. Samen met Bart beklimt hij het dak van het kasteel en springen ze door de schouw.
 5. Speelgoed
  Sinterklaas wil dat Zwarte Piet stopt met het spelen op de Game Boy. In plaats daarvan spelen ze traditionele spelletjes. Maar Sinterklaas is stiekem toch wel benieuwd naar de Game Boy...
 6. Op het dak
  De Sint is verkouden. Hij wil tonen aan Zwarte Piet en Bart dat hij niet te oud is om over daken te lopen. Om dat te bewijzen gaan ze op het dak van het kasteel. Daar toont Sinterklaas dat hij het nog steeds kan.
 7. Fietsen op de daken
  De Sint en Piet gaan op ronde om te controleren of de dakenkaart wel nog klopt terwijl Bart soep maakt. Op een dak ontdekken ze een zak met allerlei gestolen dingen in. Ze betrappen de dief op heterdaad...
 8. Het geloof in Sinterklaas
  Sinterklaas krijgt een brief van een kind waarin staat dat het kind niet in Sinterklaas gelooft. Sinterklaas is er ziek van, Zwarte Piet en Bart proberen hem op te vrolijken. Dit lukt echter pas wanneer Bart ontdekt dat er iets heel anders in de brief staat: de Sint had niet gezien dat er een ommezijde aan de brief was.
 9. Sinterklaas is verliefd
  Sinterklaas vertelt dat toen hij nog jong was eens verliefd was geweest, maar omdat Sinterklaas altijd pakjes moet uitdelen is zijn geliefde getrouwd met een soldaat.
 10. Sinterklaas is jarig
  Zwarte Piet en Bart verrassen Sinterklaas voor zijn verjaardag. Bart geeft Sint een pen. Ondertussen is Sinterklaas bezig met de voorbereidingen voor het pakjes uitdelen en het vertrek terug naar Spanje. Hierna nemen ze afscheid van Bart.