Wim Opbrouck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim Opbrouck
Wim Opbrouck, februari 2017 foto: Bas Bogaerts
Wim Opbrouck, februari 2017
foto: Bas Bogaerts
Algemene informatie
Volledige naam Wim Émile Jules Opbrouck
Geboren 5 februari 1969
Geboorteplaats Bavikhove
Land Vlag van België België
Werk
Beroep acteur, zanger
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wim Émile Jules Opbrouck (Bavikhove[1], 5 februari 1969) is een Vlaamse acteur en zanger.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is afkomstig van Bavikhove, deelgemeente van Harelbeke, en studeerde aan de Studio Herman Teirlinck. Als acteur was hij verbonden aan de Blauwe Maandag Compagnie. In 1997 blonk hij uit als acteur in de twaalf uur durende theatermarathon Ten oorlog van Tom Lanoye. Na de fusie van dit gezelschap met KNS (Antwerpen) werd hij acteur bij Het Toneelhuis. Hij kreeg er grote rollen in Aars!, Leenane Trilogie, L.King of Pain en Macbeth. In 2005 maakte hij de overstap naar het vernieuwde NTGent.

Bekendheid verwierf hij voornamelijk door zijn optredens in enkele televisieprogramma's en de reisdocumentaire De bende van Wim, waar hij samen met componist en producer Jean Blaute en fotograaf Michiel Hendryckx op de motorfiets door Europa trekt. Ook is hij bekend van televisiewerk in Windkracht 10, Het eiland en In de gloria. Daarnaast speelde hij in films als Manneken Pis, Meisje en Iedereen beroemd.

Daarnaast speelt hij ook nog in de gelegenheidsgroep De Dolfijntjes. Hij zingt en speelt accordeon.

Van 2006 t/m 2009 trad hij regelmatig op met Els Dottermans in de muzikale theaterproductie Ik val... val in mijn armen van NTGent. Op televisie was hij regelmatig te zien in het onderdeel "De lustige lezers" van Man bijt hond.

Reeds begin 2008 raakte hij bekend omdat hij vanaf 2010 artistiek leider werd van NTGent in opvolging van Johan Simons. Hij combineerde zijn acteurschap in die voor hem nieuwe functie in teamverband met Kurt Melens, zakelijk leider. In juni 2015 stopte hij terug als artistiek leider.[2] In 2010 schreef Opbrouck het voorwoord van het fotoboek 'Zondag elf uur', een boek van Ronny Dekock en Peter Verplancke waarin zij een traditie belichten die stilaan verloren gaat, namelijk het cafébezoek na de zondagsmis.

In de zomer van 2014, tien jaar na het overlijden van Bram Vermeulen, bracht hij samen met Servé Hermans een duet van het nummer Een doodgewone jongen.[3] Naar aanleiding van het overlijden van Gorki-zanger Luc De Vos bracht hij met diezelfde Hermans een intieme versie van het nummer 'Lieve Kleine Piranha', tijdens een live-optreden in 'De Zevende Dag' op één.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Presentatie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Wim Opbrouck van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.