NTGent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS), gebouwd in 1899 en thuisbasis van het NTGent

Het Nederlands Toneel Gent (NTGent of NTG) is een stadstheater in Gent opgericht in 1965. Het brengt als internationaal stadsgezelschap producties in de Koninklijke Nederlandse Schouwburg en op andere locaties in de Belgische stad Gent. Bovendien speelt het gezelschap reisvoorstellingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk.

Tussen 2005 en 2010 en sinds 2015 is Johan Simons de artistiek directeur. Steven Heene staat in voor de dagelijkse artistieke werking en Kurt Melens voor de zakelijke leiding.

NTGent kiest voor een eigen gezelschap met een vaste groep acteurs: Elsie de Brauw, Els Dottermans, Servé Hermans, An Miller, Wim Opbrouck, Chris Thys, Steven Van Watermeulen, Frank Focketyn, Oscar Van Rompay, Bert Luppes en Lien Wildemeersch - Vlamingen en Nederlanders uit verschillende generaties. Bij het gezelschap horen ook de regisseur Julie Van Den Berghe en auteur-theatermaker Peter Verhelst. Oscar van den Boogaard en Bernard Dewulf zijn andere literatoren die verbonden zijn met NTGent. Daarnaast brengt NTGent ook voorstellingen met gereputeerde internationale gastacteurs als Betty Schuurman, Graham Valentine en Jeroen Willems. De tenor Christoph Homberger coacht de muziektheaterproducties en zingt zelf in meerdere NTGent-voorstellingen.

Stichting en bestuur[bewerken]

Op 28 oktober 1965 werd NTGent opgericht als stichting van openbaar nut (toen nog "instelling van openbaar nut").

De raad van bestuur wordt samengesteld uit dertien leden aangeduid door de subsidiërende overheden, namelijk vijf leden vanuit de stad Gent, zes vanuit de Vlaamse Gemeenschap en twee vanuit de provincie Oost-Vlaanderen. Daarnaast is er plaats voor zes gecoöpteerde leden. Luc Van den Bossche is voorzitter sinds 2007.[1]

In recente jaren had NTGent financiële moeilijkheden.[2]

Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS)[bewerken]

De Koninklijke Nederlandse Schouwburg werd opgetrokken in 1899 als vaste speelplek voor het ‘Nederlands Tooneel van Gent’ (1871-1945), een gezelschap dat daarvoor in de Gentse Minardschouwburg speelde. De stadsschouwburg fungeerde tussen 1945 en 1965 als het tweede plateau van de Antwerpse KNS. Pas in 1965 werd de KNS de thuisbasis van het NTG.

In de periode 1979-1993 werd de KNS grondig verbouwd en werd een huis in de Biezekapelstraat toegevoegd aan het gebouw. Tussen 1987 en 1993 werd de zaal grondig gerestaureerd en gerenoveerd, waardoor het NTG verschillende keren andere speelplekken moest zoeken. Eén van die speelplekken was de Tolhuis-sportzaal.[3] De totale kosten van de renovatie bedroegen 340 miljoen BEF.[4]

Artistieke leiding[bewerken]

Chronologisch opgesomd op het seizoen waarin ze zijn aangesteld.

In 2017 zou er een nieuwe artistiek leider komen.[6]

Jean-Pierre De Decker overleed onverwachts op 3 juni 2001. In de periode tussen zijn overlijden en het aanstellen van Johan Simons was een vierhoofdig artistiek team verantwoordelijk.

Externe link[bewerken]