De klokkenluider van de Notre Dame (1996)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De klokkenluider van de Notre Dame
The Hunchback of Notre Dame (orig.)
Regie Gary Trousdale
Kirk Wise
Producent Don Hahn
Scenario Victor Hugo (verhaal)
Tab Murphy (scenario)
Irene Mecchi (scenario)
Bob Tzudiker (scenario)
Noni White (scenario)
Jonathan Roberts (scenario)
Hoofdrollen Tom Hulce
Demi Moore
Bill Fagerbakke
Kevin Kline
Paul Kandel
Jason Alexander
Charles Kimbrough
Mary Wickes
Muziek Alan Menken
Montage Ellen Keneshea
Distributie Walt Disney Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 21 juni 1996
Vlag van België 27 november 1996
Vlag van Nederland 28 november 1996
Genre Animatiefilm, drama, historisch, musical
Speelduur 87 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 100.000.000
Opbrengst $ 325.500.000
Gewonnen prijzen 7
Overige nominaties 12
Vervolg De klokkenluider van de Notre Dame II
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Disney

De klokkenluider van de Notre Dame (Engels, origineel: The Hunchback of Notre Dame) is een animatiefilm uit 1996 van Walt Disney Feature Animation, die op 21 juni 1996 uitkwam in de Amerikaanse bioscoop. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Hugo. Het is de 34e animatiefilm van Disney.

De film is geregisseerd door Kirk Wise en Gary Trousdale, en geproduceerd door Don Hahn. De muzieknummers in de film zijn gecomponeerd door Alan Menken en geschreven door Stephen Schwartz.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich af in het Parijs van 1482. De zigeuner Clopin vertelt een groep kinderen het verhaal van de klokkenluider van de Notre Dame. Het verhaal begint twintig jaar eerder, wanneer een klein groepje zigeuners bij hun tocht naar Parijs wordt onderschept door rechter Claude Frollo en zijn soldaten. De enige vrouw in het groepje vlucht met haar baby naar de Notre Dame omdat Frollo denkt dat er gestolen goederen in het bundeltje wat ze vasthoudt zitten (terwijl het haar verminkte baby is), maar Frollo haalt haar in voor ze naar binnen kan vluchten. De vrouw komt om wanneer Frollo haar baby afpakt en ze zelf een zware val maakt. Frollo ziet het kind als een monster daar het zwaar verminkt is, maar wordt door de aartsbisschop tegengehouden voor hij het kind kan verdrinken in een put. Deze overtuigt Frollo voor het kind te zorgen om zo zijn zonde voor het doden van de zigeunervrouw goed te maken. Frollo stemt met tegenzin toe, op voorwaarde dat het kind in de kerk kan wonen. Hij noemt het kind Quasimodo.

Twintig jaar later is Quasimodo de klokkenluider van de Notre Dame. Frollo staat erop dat hij zich nooit buiten de kerk vertoont daar mensen hem zullen haten voor zijn lelijkheid. Op aandringen van zijn enige vrienden, drie waterspuwers die in Quasimodo's bijzijn tot leven komen, gaat Quasimodo toch de stad in zodat hij het zottenfestival mee kan maken. Daar die dag iedereen in een gek of lelijk kostuum rondloopt, valt hij niet op.

Ondertussen heeft Frollo de legerkapitein Phoebus terug laten keren naar Parijs om als nieuwe aanvoerder te dienen voor zijn soldaten. Phoebus vergezelt Frollo naar het festival. Daar zijn hij, Frollo en Quasimodo getuige van een dans, opgevoerd door de zigeunerin Esmeralda. Alle drie de mannen worden op slag verliefd op haar. Tijdens het hoogtepunt van het feest wordt Quasimodo ontdekt en spontaan tot koning van het festival gekroond daar hij de lelijkste man van Parijs is. De festiviteiten ontaarden al snel in een marteling voor Quasimodo maar Frollo weigert in te grijpen. Uiteindelijk is het Esmeralda die Quasimodo te hulp komt. Vervolgens ontsnapt ze op spectaculaire wijze aan Frollo's soldaten, waarna Frollo een arrestatiebevel tegen haar uit laat vaardigen.

Die avond volgt Esmeralda Quasimodo naar de kathedraal. Phoebus op zijn beurt volgt haar dan weer. Wanneer Frollo en zijn soldaten arriveren, redt Phoebus Esmeralda door te zeggen dat Esmeralda een beroep gedaan heeft op het asielrecht van de kerk. Frollo vertrekt maar laat de hele kerk omsingelen door zijn soldaten zodat Esmeralda niet weg kan. Dankzij Quasimodo kan Esmeralda later toch ontsnappen. Voor ze afscheid neemt, geeft ze hem een sieraad dat de weg wijst naar de Hof der Mirakelen, de schuilplaats van de zigeuners.

Frollo wordt geplaagd door zijn gevoelens voor Esmeralda en vreest dat deze lust voor haar hem fataal zal worden. Wanneer hij hoort dat ze is ontsnapt uit de Notre Dame, begint hij een niets of niemand ontziende klopjacht door heel Parijs. Phoebus ziet langzaam in dat Frollo door aan het draaien is en verraadt hem uiteindelijk. Terwijl hij wegvlucht voor Frollo's soldaten, wordt hij neergeschoten en voor dood achtergelaten. Esmeralda brengt de gewonde Phoebus naar de kathedraal. Frollo beseft uiteindelijk dat Quasimodo Esmeralda heeft helpen ontsnappen en overtuigt hem dat hij haar schuilplaats kent en een grootse aanval beraamd heeft. Om de zigeuners te waarschuwen gaan Quasimodo en Phoebus naar de Hof der Wonderen, niet wetende dat dit juist Frollo's plan was. Zo leiden de twee Frollo en zijn soldaten onbedoeld naar de zigeuners. Phoebus en alle zigeuners worden gevangengenomen. Esmeralda wordt beschuldigd van hekserij en veroordeeld tot de brandstapel.

Quasimodo redt Esmeralda en brengt haar naar de Notre Dame. Frollo laat zijn soldaten de kerk aanvallen. Terwijl Quasimodo en de waterspuwers de aanval afslaan, ontsnapt Phoebus en zet de bevolking van Parijs aan tot opstand. In de chaos die volgt dringt Frollo de kathedraal binnen voor een laatste confrontatie met Quasimodo en Esmeralda. In het gevecht dat volgt, valt Frollo van de klokkentoren in de gesmolten koper die Quasimodo en de waterspuwers eerder naar beneden hadden gegooid ter verdediging, wat zijn dood betekent. Quasimodo valt ook, maar wordt op een lagere verdieping opgevangen door Phoebus. Quasimodo accepteert dat Esmeralda meer geeft om Phoebus. Buiten wordt hij verwelkomd door de bevolking van Parijs en eindelijk geaccepteerd als een van hen.

Rolverdeling (stemmen)[bewerken]

Personage Vlag van Verenigde Staten Stem Vlag van Nederland Stem Vlag van België Stem
Quasimodo Tom Hulce Raymond Kurvers Jan Schepens
Esmeralda Demi Moore (dialoog)
Heidi Mollenhauer (zang)
Vera Mann Vera Mann
Claude Frollo Tony Jay Edmond Classen (dialoog)
Ernst Daniël Smid (zang)
Fred Van Kuyk (dialoog)
Werner Brams (zang)
Kapitein Phoebus Kevin Kline Peter Blok Vic De Wachter
Clopin Paul Kandel Bill van Dijk Peter De Smet
Hugo Jason Alexander Kees van Lier Wim Opbrouck
Victor Charles Kimbrough Jérôme Reehuis David Davidse
Laverne Mary Wickes* Lia Dorana Julienne De Bruyn
Aartsbisschop David Ogden Stiers Ger Smit Bert André (dialoog)
Marc Meersman (zang)
Moeder van Quasimodo Mary Kay Bergman Maria Lindes Katrien Devos
Bruut Corey Burton Jan Anne Drenth Fred Van Kuyk
Klungelaar Bill Fagerbakke Jan Anne Drenth Francois Beukelaers
De oude ketter Gary Trousdale Jac. Goderie Marc Bober
Bewakers en zigeuners Patrick Pinney
Jim Cummings e.a.
Lucie de Lange
Olaf Wijnants
Beatrijs Sluijter e.a.
Luk De Koninck
Tuur De Weert
Christel Domen e.a.

* Na Mary Wickes' overlijden sprak Jane Withers nog enkele aanvullende teksten in voor het personage Laverne.

Vlaamse nasynchronisatie[bewerken]

De klokkenluider van de Notre Dame werd niet alleen in een Nederlandstalige, maar ook in een Vlaamse nasynchronisatie uitgebracht. Het was de eerste Disneyfilm waarmee dit gebeurde.

Vertaling[bewerken]

De dialogen werden in het Vlaams vertaald door Guy Bernaert en de liedteksten door Mitta Van der Maat. Koen van Dijk was verantwoordelijk voor de vertaling van de Nederlandse versie.

Achtergrond[bewerken]

Productie[bewerken]

De klokkenluider van de Notre Dame was de tweede Disneyfilm geregisseerd door Gary Trousdale en Kirk Wise. Al eerder regisseerden de twee Belle en het Beest.

Het originele verhaal van Victor Hugo werd sterk aangepast om de film meer geschikt te maken voor jonge kijkers. Desondanks bevat de film zeker voor een Disneyproductie een behoorlijk serieuze ondertoon met onderwerpen zoals religie, zonde, lust, vooroordelen en sociale ongelijkheid.

De tekenaars bezochten de echte Notre Dame in Parijs om tekeningen te maken van het gebouw.

Verschillen met het boek[bewerken]

Een aantal personages uit het boek werden weggelaten uit de film, zoals de dichter Gringoire en Esmeralda's moeder. Ook werden er een paar personages bijbedacht zoals de drie waterspuwers, die vooral als vrolijke noot van de film dienen.

De personages die wel zijn overgenomen in de film zijn vrijwel allemaal sterk aangepast. Frollo is in het boek geen rechter maar de aartsbisschop van de Notre Dame. Hij heeft niet specifiek iets tegen zigeuners, maar wil enkel dat ze uit de buurt van de kerk blijven. Ook adopteert hij Quasimodo uit vrije wil. Phoebus is in de film een sympathieke man en een van de protagonisten. In het boek is hij een antagonist met een rol gelijk aan de rol die Frollo in de film heeft. Quasimodo heeft in het boek een hekel aan alle mensen behalve Esmeralda en Frollo. Hij gebruikt zijn brute kracht en lelijke uiterlijk om iedereen angst aan te jagen. Clopin is in het boek een serieuzer personage dan in de film, met een duister gevoel voor humor.

De plot is ook op een paar punten aangepast. In het boek wordt Phoebus neergestoken door Frollo, gaan Quasimodo en Phoebus nooit naar de Hof der Wonderen, valt Frollo niet door zichzelf van de klokkentoren en belandt niet in gesmolten koper, maar wordt door Quasimodo geduwd, belandt op een dak, wat zijn val breekt, rolt terwijl hij daar ligt ervan af en sterft, overleven Quasimodo en Esmeralda het einde van het verhaal niet en is er geen sprake van een verteller.

Liedjes uit de film[bewerken]

Nederlandse Soundtrack

 1. "De Klokken Van De Notre Dame" - Bill van Dijk, Ger Smit, Ernst Daniël Smid & Koor
 2. "Daarbuiten" - Ernst Daniël Smid & Raymond Kurvers
 3. "Draaien, Draaien" - Bill van Dijk & Koor
 4. "Vernedering" - Instrumentaal & Koor
 5. "Esmeralda's Gebed" - Vera Mann & Koor
 6. "De Klokkentoren" - Instrumentaal & Koor
 7. "Hemels Licht/Hellevuur" - Raymond Kurvers, Ernst Daniël Smid & Koor
 8. "Zo Een Als Jij" - Kees van Lier, Jérôme Reehuis & Lia Dorana
 9. "Parijs Brand" - Instrumentaal & Koor
 10. "Der Hof Der Wonderen" - Bill van Dijk & Koor
 11. "Bescherming" - Instrumentaal & Koor
 12. "Hij Zal De Verdorvenen Verslaan" - Instrumentaal & Koor
 13. "In Het Zonlicht" - Instrumentaal
 14. "De Klokken Van De Notre Dame (Reprise)" - Bill van Dijk & Koor
 15. "Someday" - Eternal
 16. "God Help the Outcast" - Bette Midler

Vlaamse Soundtrack

 1. "De Klok Van De Notre Dame" - Peter de Smet, Marc Meerman, Werner Brans & Koor
 2. "Buiten" - Werner Brans & Jan Schepens
 3. "Hotse Knotse Dag" - Peter de Smet & Koor
 4. "Vernedering" - Instrumentaal & Koor
 5. "God Heb Genade" - Vera Mann & Koor
 6. "De Klokkentoren" - Instrumentaal & Koor
 7. "Hemels Licht/Hellevuur" - Jan Schepens, Werner Brans & Koor
 8. "Een Vent Als Jij" - Wim Opbroek, David Davidse & Julienne Debruyne
 9. "Parijs Brand" - Instrumentaal & Koor
 10. "Het Hof Der Mirakelen" - Peter de Smet & Koor
 11. "Heiligdom" - Instrumentaal & Koor
 12. "En Hij Zal De Zonden Straffen" - Instrumentaal & Koor
 13. "In de Zonneschijn" - Instrumentaal
 14. "De Klok Van De Notre Dame (Reprise)" - Peter de Smet & Koor
 15. "Someday" - Eternal
 16. "God Help the Outcast" - Bette Midler

Het Lied "Someday" was geschreven voor Esmeralda, maar dat lied is toen vervangen door "God Help the Outcast". In de musicalversie in Duitsland werd het lied weer toegevoegd als "Einmal". De musical in ook in de Verenigde Staten te zien, Off-Broadway. Met de muziek van Alan Menken waaronder het lied "Someday" is toegevoegd en vele anderen. De Duitse musical is verschillend dan de Amerikaanse uitvoering.

Trivia[bewerken]

 • Twee van de drie waterspuwers, Victor en Hugo, zijn vernoemd naar de schrijver van De klokkenluider van de Notre Dame.
 • Oorspronkelijk was het Clopin die in de climax de bevolking van Parijs aanzet tot opstand, maar de producers vonden Phoebus geschikter.
 • In 2002 kreeg de film een vervolg getiteld De klokkenluider van de Notre Dame II.
 • Tijdens het lied "Out There" loopt Belle uit Belle en het Beest rechts onderaan het scherm in haar typisch blauwe jurk over straat. Tevens klopt een koopman in deze scène een Kleedje, het vliegende tapijt uit Aladdin, uit en is Pumbaa op te merken tijdens het Zottenfestival.
 • Esmeralda en haar geitje Djali verkleden zich als de oude man als wie Jafar zich vermomde in de film Aladdin.
 • Het paard van rechter Frollo heet Sneeuwbal volgens audiocommentaar van de dvd.
 • De neogotische gietijzeren kruisingstoren van Viollet-le-Duc is al aanwezig op de kathedraal, terwijl het verhaal zich meer dan driehonderd jaar voor de bouw van die toren afspeelt.

Prijzen en nominaties[bewerken]

In 1997 werd De klokkenluider van de Notre Dame genomineerd voor twaalf prijzen, waarvan hij er zeven won.

Externe links[bewerken]