Naar inhoud springen

Lia Dorana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lia Dorana
Dorana in 1966
Algemene informatie
Geboortenaam Beppy van Werven
Geboren 18 juli 1918
Overleden 4 december 2010
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep cabaretière, zangeres en actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Lia Dorana in het VARA-televisieprogramma Varié-TV in 1952

Lia Dorana, pseudoniem van Beppy van Werven (Den Haag, 18 juli 1918Lage Vuursche, 4 december 2010[1]), was een Nederlands cabaretière, zangeres en actrice.

Ze werd ontdekt door Wim Sonneveld en maakte vanaf 1943 deel uit van zijn gezelschap. Samen met Conny Stuart speelde ze onder andere in het succesvolle programma Alleen voor dames. Vanaf 1951 was ze regelmatig te horen in cabaretprogramma's die Wim Ibo maakte voor de VARA. Ook maakte ze kort deel uit van het ABC-cabaret van Wim Kan.

Nationale roem verkreeg Dorana als dochter Liesbeth Doorsnee in het muzikale hoorspel In Holland staat een huis van Annie M.G. Schmidt. Bekende liedjes die zij daarin zong waren Geachte cliënten, 't wordt lente en vooral Alie Cyaankali over een gevaarlijke vrouw uit Rotterdam.

Als stemactrice speelde Van Werven in de Disney-film Dumbo als mevrouw Jumbo, en in Mulan (1998) gaf zij Grootmoeder Fa haar stem.

Daarna stapte zij over naar het toneel. Ze werkte jarenlang voor het Nieuw Rotterdams Toneel; in 1960 speelde zij de hoofdrol in de musical Irma la Douce. Vier jaar later werd zij onderscheiden met een Edison. Ook was zij te zien in een aantal televisieseries, zoals De kleine waarheid en Boerin in Frankrijk. In 1989 stond zij nog op de planken in de musical Cabaret.

Lia Dorana was tussen 1939 en 1958 gehuwd met Hein Hoogland, daarna van 1963 tot 1991 met architect en verzetsman Reinier Verwijs en nog later met acteur-regisseur Guus Verstraete sr. Zij overleed op 92-jarige leeftijd.

Zie de categorie Lia Dorana van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.