Esmeralda (personage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esmeralda
Personage uit De Klokkenluider van de Notre Dam
Esmeralda heeft medelijden met de vastgebonden Quasimodo.
Esmeralda heeft medelijden met de vastgebonden Quasimodo.
Debuut De Klokkenluider van de Notre Dam (1831)
Bedacht door Victor Hugo
Persoonsinformatie
Soort Mens
Geslacht Vrouw
Geboorteland Reims, Frankrijk
Beroep Straatartiest
Danser
Religie Zigeuner
Familie
Ouders Paquette Gubertaut (moeder)
Onbekende (vader)
Huwelijk Pierre Gringoire
Relaties Quasimodo (bewonderaar)
Claude Frollo (bewonderaar)
Portaal  Portaalicoon   Media

Esmeralda is een fictief personage uit het boek De Klokkenluider van de Notre Dame van Victor Hugo (1831). Ze is een Franse zigeunerin (aan het einde van het boek wordt bekend dat haar biologische moeder Frans is), ze weet mannen te verleiden met haar (buik)dansvoorstellingen en wordt vaak vergezeld door haar geit Djali. In het boek is ze 16 jaar oud.

In het boek[bewerken]

Op een dag treedt (La) Esmeralda op, tijdens het jaarlijkse zottenfeest op het plein voor de Notre Dame. Daar raakt deken Claude Frollo onder de indruk van het meisje en laat zijn klokkenluider Quasimodo haar ontvoeren. Zij wordt dan gered door kapitein Phoebus, die haar weer terug brengt bij haar zigeunerfamilie.

Later op dezelfde avond komt Clopin (de leider van de zigeuners) in aanvaring met een verdwaalde dichter genaamd Pierre Gringoire. Deze wil, om problemen te voorkomen, ook zigeuner worden. Clopin vertelt hem dat dit alleen kan door middel van huwelijk, Esmeralda stemt om verdere problemen te voorkomen toe in een huwelijk met Gringoire.

Ondertussen wordt Quasimodo opgepakt als de vermeende ontvoerder en de volgende dag berecht aan de schandpaal. Het is Esmeralda die medelijden toont aan de verminkte man door hem water te geven. Quasimodo wordt na enkele dagen van straf weer vrijgelaten en Frollo gebiedt hem voorgoed in de klokkentoren te blijven.

Enkele maanden verstrijken tot Esmeralda Fleur-de-Lys tegenkomt, de verloofde van kapitein Phoebus. Zij maakt haar na een korte woordenwisseling uit voor heks. Later die maand verklaart Esmeralda haar liefde voor Phoebus in de kathedraal. Phoebus heeft echter andere bedoelingen met hun liefde, maar kust haar op de mond. Claude Frollo heeft alles zien gebeuren en steekt op in razernij. Hij pakt vervolgens een mes een steekt Phoebus neer. Esmeralda valt buiten het gezichtsveld van Frollo flauw. Wanneer ze weer bij kennis is, wordt zij beschuldigd van moord en hekserij. Ze wordt dan opgesloten in afwachting van haar vonnis. Frollo bezoekt haar in de gevangenis en vertelt haar over zijn obsessie en legt haar de keuze voor: zichzelf aan hem geven of te kiezen voor de dood. Ze wijst hem af en kiest voor de galg. Frollo verlaat de cel vol emoties en verlaat de stad. De volgende dag als Esmeralda dreigt te worden opgehangen, komt Quasimodo uit de klokkentoren via een touw naar beneden gezwaaid en weet het meisje te bevrijden met de woorden: "gerechtigheid!".

Achtergrond[bewerken]

Het verhaal speelt zich af in 1482 als Esmeralda 16 is. Dat betekent dat ze in 1466 geboren moet zijn. Hugo beschrijft dat ze als Agnes Guybertaut geboren is in Reims, uit een relatie die haar moeder Paquette als prostituee onderhield met een onbekende man. Hugo verwijst dat Esmeralda's vader van Egyptische afkomst is, waardoor ze vaak wordt afgebeeld met een wat donkere huidskleur.

Het meisje groeit enige tijd op bij haar moeder, maar wordt na enkele jaren ontvoerd door zigeuners die haar Esmeralda gaan noemen.

Het karakter van Esmeralda zou op Juliette Drouet gebaseerd kunnen zijn. Hugo zou pas in 1833 een relatie met haar krijgen, maar zou haar al bewonderd hebben tijdens het schrijven van het boek, als hij haar in societykringen ontmoet.

In film[bewerken]

De verfilmingen van het boek zijn vaak korter, omdat de achtergronden van de personages wat minder worden uitgediept. De actrices die Esmeralda vertolkten zijn: