Claude Frollo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Claude Frollo vindt de vondeling Quasimodo op de trap van zijn kerk

Claude Frollo is een personage uit de roman De Klokkenluider van de Notre Dame van Victor Hugo. Hij is de aartsdiaken van de kathedraal. In het begin komt hij erg zorgzaam en vaderlijk over, maar later wordt hij bezitterig en meedogenloos.

Claude Frollo is een intelligente, maar stoïcijnse figuur die zijn ouders verloor aan de zwarte dood. Zijn broer Jehan werd rechter, terwijl hij voor het geestelijke vak koos. Zijn stoïcijns karakter blijkt ook wanneer Quasimodo als kind zag hoe een vlieg verstrikt raakte in het web van een spin. Quasimodo probeerde de vlieg te bevrijden, maar Frollo hield hem tegen en zei: "Bemoei je nooit met de wetten van het noodlot, Quasimodo". Frollo heeft ook een soort angst voor de buitenwereld en vooral voor vrouwen. Frollo was een ijverige leerling. Hij studeerde theologie, rechten, vreemde talen en wetenschap.

Hij voedde Quasimodo op, die hij op een dag op de trap van de kathedraal vond. Dit deed hij vooral uit plichtsbesef. Hij heeft niet veel op met Quasimodo en waarschuwt hem aldoor voor de mensen, die wreed en genadeloos zijn. Frollo heeft grote lust voor de mooie zigeunerin Esmeralda, die hij ook vreest als een verleidster gestuurd door Satan. Op een dag laat hij haar door Quasimodo ontvoeren. Quasimodo wordt vervolgens door Phoebus gearresteerd en aan de schandpaal genageld. Frollo let niet meer op Quasimodo, maar probeert vooral zichzelf in veiligheid te brengen.

Frollo keert zich soms tegen de kerk in zijn wanhoop. Vooral het celibaat en de eenzaamheid kwellen hem. Maar vaak is hij erg stoïcijns en zegt hij "God heeft het zo gewild". Als hij hoort dat Phoebus Chateaupers de mooie Esmeralda wil kussen, steekt hij de kapitein dood. Esmeralda vlucht weg, maar wordt van de moord beschuldigd.

In de gevangenis probeert Frollo Esmeralda te dwingen om met hem te trouwen. Esmeralda weigert waarop Frollo besluit haar niet langer te helpen en hij verlaat Parijs uit liefdesverdriet. Later ontvoert hij Esmeralda uit de Notre-Dame en dreigt haar aan de soldaten over te leveren als ze weigert te trouwen. Opnieuw weigert Esmeralda en Frollo levert haar uit.

Hij komt zelf aan zijn eind doordat Quasimodo hem van het balkon van de kathedraal duwt.

Personage in boek en film[bewerken]

Frollo verschilt sterk in het boek en in de verschillende verfilmingen van dit boek.

In het verhaal is Frollo een geestelijke die bang is voor de buitenwereld. Hij voedt Quasimodo uit plichtsbesef en deels uit medelijden op. Hij wordt verliefd op Esmeralda, maar hij ziet haar ook als een verleidster gestuurd door Satan, toch komt hij tot de conclusie dat hij zich niet tegen zijn gevoelens voor haar kan verzetten en is bereid haar aan zijn broer op te offeren als ze weigert met hem te trouwen.

In de Disneyfilm uit 1996 is Frollo een antiziganistische rechter die jacht maakt op zigeuners. Hij is verliefd op Esmeralda, hoewel hij zijn gevoelens voor haar verafschuwt. Hij wil dat Esmeralda zijn minnares wordt, anders zal ze moeten sterven. Hij voedt Quasimodo alleen op uit angst voor zijn straf door God en krijgt daarbij het idee dat hij hem op een dag tegen de zigeuners kan gebruiken.

De aartsbisschop in de film is ook voor een deel op Frollo gebaseerd. Alleen hierin is de aartsbisschop geen pessimistische en droevige personage, maar een dappere en barmhartige beschermheer voor de in ongenade gevallen mensen, vooral zigeuner. Als Frollo een zigeuner uit het kathedraal wil halen, komt hij altijd tussen beide en zegt Frollo dat de kerk een vrijplaats is waar niemand de ander met geweld eruit mag zetten.

Acteurs die Frollo speelden[bewerken]

 • Walter Law, filmversie 1917
 • Annesley Healy, filversie 1922
 • Brandon Hurst, filmversie 1923
 • Sir Cedric Hardwicke, filmversie 1939
 • Alain Cuny, filmversie 1956
 • James Maxwell (alleen stem), filmversie 1966
 • Kenneth Haigh, filmversie 1977
 • Derek Jacobi, filmversie 1982
 • Ron Haddrick (alleen stem), animatie versie 1986
 • Tony Jay (alleen stem), animatieversie 1996 (Disney)
 • Edmond Classen (dialoog) en

Ernst Daniël Smid (zang) (in het Nederlands) animatieversie (1996) (Disney)