Pocahontas (1995)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pocahontas
Regie Mike Gabriel
Eric Goldberg
Producent James Pentecost
Scenario Carl Binder
Susannah Grant
Philip LaZebnik
Hoofdrollen Irene Bedard
Mel Gibson
David Ogden Stiers
John Kassir
Russell Means
Frank Welker
Christian Bale
Linda Hunt
Muziek Alan Menken
Montage H. Lee Peterson
Distributie Walt Disney Pictures
Première 16 juni 1995
Genre Animatie, kinderfilm
Speelduur 81 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 55,000,000
Opbrengst $ 347.179.773
Vervolg Pocahontas II: Reis naar een Nieuwe Wereld
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Pocahontas is een Amerikaanse animatiefilm van de Walt Disney Studios, gebaseerd op het leven van Powhatan-indiaan Pocahontas. Het is de 33e animatiefilm van Disney. De film ging in première op 16 juni 1995.

De film kreeg een Academy Award voor het beste lied: Colors of the Wind (Kleuren van de wind). Een vervolg van de film, Pocahontas II: Reis naar een Nieuwe Wereld, verscheen in 1998.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film begint in het Engeland van 1607, waar een schip zich klaarmaakt om af te varen naar Noord-Amerika om een kolonie te stichten en op zoek te gaan naar goud. Een van de opvarenden van het schip is avonturier John Smith. Hij redt tijdens de reis het leven van de jonge matroos Thomas wanneer deze overboord valt.

Ondertussen in Noord-Amerika, keren het indianenopperhoofd Powhatan en zijn krijgers terug van een oorlog die ze hebben gewonnen. Powhatan’s dochter, Pocahontas, krijgt te horen dat de krijger Kocoum om haar hand heeft gevraagd. Zelf ziet ze hem niet staan. Ze vraagt grootmoeder Wilg, een pratende boom, om raad. Die vertelt haar om naar haar hart te luisteren.

Kort hierop arriveren de Britse kolonisten. Pocahontas wordt nieuwsgierig en ze besluit samen met haar wasbeer Meeko en de kolibrie Flit een kijkje te nemen. John Smith verkent de omgeving en Pocahontas volgt hem. Als ze ontdekt wordt door Smith, klikt het meteen tussen de twee en worden ze verliefd. Pocahontas laat John inzien dat Indianen helemaal niet zulke wilden zijn als men denkt, en dat hij de aarde moet zien als meer dan alleen iets dat hij kan bezitten.

Tussen de andere indianen en de kolonisten ontstaan echter al snel botsingen. Bij een eerste treffen wordt een krijger van Pocahontas’ stam neergeschoten. Powhatan besluit de Britten de oorlog te verklaren en roept de hulp in van andere indianenstammen. De situatie wordt er niet beter op wanneer de leider van de kolonisten, gouverneur John Ratcliffe, ontdekt dat er mogelijk geen goud is in het gebied. Hij had namelijk deze expeditie willen gebruiken om eindelijk zijn naam te vestigen aan het Britse hof. In zijn obsessie komt hij tot de conclusie dat de indianen natuurlijk het goud hebben en hij het met geweld van hen moet afpakken.

Op een avond ontmoeten Pocahontas en John elkaar weer. Ze worden echter gevolgd door respectievelijk Kocoum en Thomas. Kockoum valt John aan, waarna Thomas ingrijpt en Kocoum doodschiet. John neemt de schuld van het vermoorden van Kocuom op zich en hij wordt gevangengenomen. De volgende dag zal hij terecht worden gesteld alvorens de slag tussen de indianen en kolonisten los zal breken.

Aangemoedigd door grootmoeder Wilg grijpt Pocahontas in. Net op het moment dat haar vader John wil doden komt ze tussenbeide. Zij smeekt haar vader om John te laten gaan omdat ze van hem houdt en haar vader stemt hiermee in. Hij geeft toe dat de oorlog fout was en besluit niet verder te zullen vechten tenzij de kolonisten hem hiertoe dwingen. Deze zien echter ook de ernst van de situatie in en vallen niet aan. Alleen Ratcliffe is het hier niet mee eens. Hij grijpt een geweer en probeert Powhatan neer te schieten. John Smith springt ervoor en vangt de kogel op. De andere kolonisten komen in opstand tegen Ratcliffe en nemen hem gevangen.

John is dusdanig gewond geraakt dat hij terug moet naar Engeland voor verzorging. Hij en Pocahontas nemen afscheid.

Rolverdeling[bewerken]

Personage Vlag van Verenigde Staten Stem Vlag van Nederland Stem
Pocahontas Irene Bedard (dialoog)
Judy Kuhn (zang)
Pia Douwes
John Smith Mel Gibson Peter Blok
Gouverneur Ratcliffe David Ogden Stiers Ernst Daniël Smid
Meeko John Kassir John Kassir
Opperhoofd Powhatan Russell Means Peter Bolhuis
Thomas Christian Bale Paul Groot
Grootmoeder Wilg Linda Hunt Emmy Lopes Diaz
Percy Danny Mann Danny Mant
Flit Frank Welker Frank Welker
Nakoma Michelle St. John Isa Hoes
Kocoum James Apaumut Fall John Jones
Kekata Gordon Tootoosis Ger Smit

Ten minste drie acteurs waren al eerder betrokken bij aan Pocahontas gerelateerde projecten. Gordon Tootoosis speelde de rol van Powhatan in Pocahontas: The Legend. Christian Bale speelde 10 jaar na uitkomst van de film de rol van John Rolfe in The New World. Irene Bedard speelde Pocahontas' moeder in The New World.

Achtergrond[bewerken]

Personages[bewerken]

Pocahontas is de eerste Disneyfilm die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De voornaamste personages in de film zijn dan ook gebaseerd op historische figuren.

Pocahontas is gebaseerd op de historische Pocahontas, die echt een van de weinige indianen was die de kolonisten juist verwelkomde. In werkelijkheid was zij in 1607, het jaar waarin de film speelt, nog maar 13 jaar oud. Ook heeft ze nooit een romantische relatie gehad met John Smith. Ze trouwde uiteindelijk wel met een andere Brit, John Rolfe.

Ook John Smith is gebaseerd op de gelijknamige historische persoon. Deze John was in het jaar 1607 echter nog in Engeland.

Gouverneur Ratcliffe is een combinatie van meerdere historische personages. Zijn naam is afkomstig van John Ratcliffe, die echt ooit gouverneur was van de kolonie Jamestown. Hij was echter niet, zoals de film suggereert, de eerste gouverneur, noch was hij aanwezig op het schip waarmee John Smith naar de kolonie afreisde.

De indianen in deze film zijn realistisch uitgebeeld, in tegenstelling tot de indianen in Peter Pan. Deze waren uitgewerkt volgens het stereotiepe westerse beeld, met elementen als de vredespijp die voortdurend wordt gerookt en de standaardkreet "ugh".

Filmmuziek[bewerken]

De film bevat een groot aantal gezongen nummers, welke werden gecomponeerd door Alan Menken en Stephen Schwartz. Verder bevat de film achtergrondmuziek. Alle nummers samen zijn:

 1. "The Virginia Company"
 2. "Ship At Sea"
 3. "The Virginia Company (Reprise)"
 4. "Steady As the Beating Drum (Main Title)"
 5. "Steady As the Beating Drum (Reprise)"
 6. "Just Around the Riverbend"
 7. "Grandmother Willow"
 8. "Listen With Your Heart I"
 9. "Mine, Mine, Mine"
 10. "Listen With Your Heart II"
 11. "Colors of the Wind"
 12. "Savages (Part 1)"
 13. "Savages (Part 2)"
 14. "I'll Never See Him Again"
 15. "Pocahontas (Instrumentaal)"
 16. "Council Meeting"
 17. "Percy's Bath"
 18. "River's Edge"
 19. "Skirmish"
 20. "Getting Acquainted"
 21. "Ratcliffe's Plan"
 22. "Picking Corn"
 23. "The Warriors Arrive"
 24. "John Smith Sneaks Out"
 25. "Execution"
 26. "Farewell"
 27. "Colors of the Wind (End Title)"
 28. "If I Never Knew You (End Title)"

Het nummer "If I Never Knew You" is nooit in de film verwerkt. Dit nummer stond gepland voor de scène waarin Pocahontas de gevangen John Smith opzoekt in de tent waarin hij wordt vastgehouden. Bij een voorpremière kwamen producers echter tot de conclusie dat het nummer de film te veel vertraagde, dus werd de scène geschrapt en vervangen door het lied "Savages".

De soundtrack van de film haalde de eerste plaats in de Billboard 200 tijdens de week van 22 juli 1995.[1] Uiteindelijk kreeg deze een drievoudige platinacertificatie.[2]

Uitgave en ontvangst[bewerken]

De première van Pocahontas vond plaats in Central Park in New York, waar meer dan 10.000 mensen aanwezig waren. Het is nog steeds de grootste première ooit. De film was financieel gezien een succes, met een wereldwijde opbrengst van $346.079.773. Het was echter niet het grote succes waar Disney op hoopte.[3]

Varia[bewerken]

 • Pocahontas was de eerste lange Disneyfilm waarin een liefde ontstaat tussen twee verschillende rassen mensen. De klokkenluider van de Notre Dame was de volgende.
 • Kocoum is het enige menselijke Disneypersonage ooit dat door een kogel om het leven kwam.
 • Er zit een Hidden Mickey in deze film: tijdens het liedje Kleuren van de wind. Als Pocahontas "...of vraag je ooit een lynx waarom hij spint?" zingt, zie je hem rechtsboven in beeld, gevormd door drie sterren.
 • Pocahontas is de eerste Disneyfilm zonder happy end.

Prijzen en nominaties[bewerken]

jaar prijs categorie genomineerde(n) uitslag
1995 Annie Award Best Animated Feature - gewonnen
Best Individual Achievement for Animation Nik Ranieri
Best Individual Achievement for Music in the Field of Animation Alan Menken, Stephen Schwartz
Best Individual Achievement for Production Design in the Field of Animation Michael Giaimo
Best Individual Achievement for Animation Chris Buck genomineerd
Best Individual Achievement for Animation David Pruiksma
Best Individual Achievement for Production Design in the Field of Animation Rasoul Azadani
EMA Award Feature Film - gewonnen
1996 ASCAP Award Most Performed Songs from Motion Pictures Stephen Schwartz, Alan Menken gewonnen
Top Box Office Films Stephen Schwartz
Academy Award Beste muziek Alan Menken, Stephen Schwartz gewonnen
Beste originele lied Alan Menken, Stephen Schwartz
BMI Film Music Award - Alan Menken gewonnen
Artios Award Best Casting for Animated Voiceover Brian Chavanne, Ruth Lambert gewonnen
Golden Globe Beste originele lied Stephen Schwartz, Alan Menken gewonnen
Beste originele muziek Alan Menken genomineerd
Golden Screen - - gewonnen
Grammy Award beste lied voor een film Alan Menken, Stephen Schwartz gewonnen
Golden Reel Award beste geluidsmontage - gewonnen
Young Artist Award beste familiefilm – musical of comedy - genomineerd

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Animatiefilms: Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) · Pinokkio (1940) · Fantasia (1940) · Dombo (1941) · Bambi (1942) · Saludos Amigos (1942) · De Drie Caballeros (1944) · Make Mine Music (1946) · Vrij en Vrolijk (1947) · Melody Time (1948) · De Avonturen van Ichabod en meneer Pad (1949) · Assepoester (1950) · Alice in Wonderland (1951) · Peter Pan (1953) · Lady en de Vagebond (1955) · Doornroosje (1959) · 101 Dalmatiërs (1961) · Merlijn de Tovenaar (1963) · Jungle Boek (1967) · De Aristokatten (1970) · Robin Hood (1973) · Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh (1977) · De Reddertjes (1977) · Frank en Frey (1981) · Taran en de Toverketel (1985) · De Speurneuzen (1986) · Het Dappere Broodroostertje (1987) · Oliver & Co. (1988) · De kleine zeemeermin (1989) · De Reddertjes in Kangoeroeland (1990) · Belle en het Beest (1991) · Aladdin (1992) · The Lion King (1994) · Pocahontas (1995) · De Klokkenluider van de Notre Dame (1996) · Hercules (1997) · Mulan (1998) · Tarzan (1999) · Fantasia 2000 (1999) · Keizer Kuzco (2000) · Dinosaur (2000) · Atlantis: De Verzonken Stad (2001) · Lilo & Stitch (2002) · Piratenplaneet (2002) · Brother Bear (2003) · Paniek op de Prairie (2004) · Chicken Little (2005) · Meet the Robinsons (2007) · Bolt (2008) · De prinses en de kikker (2009) · Rapunzel (2010) · Wreck-It Ralph (2012) · Frozen (2013)
Live-action/animatie: The Reluctant Dragon (1941) · Victory Through Air Power (1943) · Melodie van het zuiden (1946) · So Dear to My Heart (1949) · Mary Poppins (1964) · Heksen & Bezemstelen (1971) · Peter en de Draak (1977) · Who Framed Roger Rabbit (1988) · Enchanted (2007)
DisneyToon Studios: DuckTales: Het Geheim van de Wonderlamp (1990) · A Goofy Movie (1995) · Doug's 1st Movie (1999) · Teigetjes Film (2000) · Het Speelplein: De Grote Vakantie (2001) · Terug naar Nooitgedachtland (2002) · Jungle Boek 2 (2003) · Knorretje's Grote Film (2003) · Teacher's Pet (2004) · Poeh's Lollifanten Film (2005) · Bambi II (2006) · Tinker Bell (2008)
Overig: The Nightmare Before Christmas (1993) · De reuzenperzik (1996) · Valiant (2005) · The Wild (2006) · Roadside Romeo (2008) · A Christmas Carol (2009) · Alice in Wonderland (2010)