Mel Gibson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mel Gibson
Mel Gibson in 2011
Mel Gibson in 2011
Algemene informatie
Volledige naam Mel Columcille Gerard Gibson
Geboren Peekskill, 3 januari 1956
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1976-heden
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mel Columcille Gerard Gibson (Peekskill (New York), 3 januari 1956) is een Amerikaans-Australische acteur, regisseur en producent. Hij won als regisseur van Braveheart zowel de Academy Award voor beste regie als die voor beste film. Daarnaast kreeg hij meer dan twintig filmprijzen toegekend, waaronder een Golden Globe, een National Board of Review Award en een Golden Satellite Award.

Biografie[bewerken]

Gibson groeide vanaf zijn twaalfde in Australië op en begon daar met zijn carrière als acteur. Zijn eerste optredens waren in televisieseries. Hij maakte zijn filmdebuut in 1977 in Summer City. In eerste instantie werd hij voornamelijk bekend als acteur in actiefilms als de Mad Max en Lethal Weapon-films. Daarnaast speelde hij in historische drama's als Hamlet en Braveheart, The Patriot en komedies als What Women Want. Sinds begin jaren negentig is hij ook actief als regisseur en producent.

Mel Gibson in 1990

Gibson is een traditionalistische rooms-katholiek. Zijn ouders en - naar verluidt - Gibson zelf zijn overtuigde aanhangers van de posities van de theologische stroming met de naam sedisvacantisme. De acteur liet bij zijn Amerikaanse landgoed een traditionalistische kerk bouwen en inwijden. In 2006 veroorzaakte hij ophef, omdat hij nabij de woonplaats van zijn vader een kerk voor de Oude H. Mis liet bouwen. Op 28 juli 2006 werd Gibson gearresteerd voor het rijden onder invloed en maakte hij tijdens de arrestatie "antisemitische opmerkingen"[1] naar de politieagenten. Gibson liet in een verklaring weten hulp te gaan zoeken voor zijn alcoholverslaving nadat hij op borgtocht vrijkwam.

Gibson produceerde en regisseerde in 2004 de film The Passion of the Christ over de laatste fase van het leven van Jezus Christus op aarde. De wijze waarop Gibson het lijden van Christus in beeld had gebracht, deed veel stof opwaaien.

Gibson zou de laatste jaren zijn opgeklommen tot een van de rijkste en invloedrijkste personen in Hollywood. Per film ontvangt hij als acteur een gage van 25 miljoen dollar.

In 2009 scheidde Gibson onverwacht van zijn eerste vrouw, met wie hij één dochter en zes zonen kreeg. De scheiding werd in 2011 officieel.[2] Op 30 oktober 2009 beviel zijn nieuwe vriendin van hun dochter.[3] Na het einde van deze relatie en verschillende aantijgingen van huiselijk geweld tegen Gibson, kwamen hij en zijn ex-vriendin tot een overeenkomst in 2011.

Filmografie[bewerken]

Als acteur[bewerken]

Als filmregisseur[bewerken]

Zie ook[bewerken]