De Reddertjes in Kangoeroeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Reddertjes in Kangoeroeland
Regie Hendel Butoy
Mike Gabriel
Producent Thomas Schumacher
Scenario Brenda Chapman
Jim Cox
Hoofdrollen Bob Newhart
Eva Gabor
John Candy
Tristan Rogers
Adam Ryen
Muziek Bruce Broughton
Montage Mark A. Hester
Michael Kelly
Distributie Buena Vista
Première 16 november 1990
Genre Tekenfilm
Speelduur 77 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 37.000.000
Opbrengst $ 28.000.000
Gewonnen prijzen 5
Voorloper De Reddertjes (1977)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De Reddertjes in Kangoeroeland (originele titel: The Rescuers Down Under) is een Amerikaanse tekenfilm uit 1990 van Walt Disney. Het is de 29ste speelfilm van Disney.

De film is een vervolg op De Reddertjes uit 1977. Daarmee is het de eerste vervolgfilm op een lange speelfilm van Disney (eerder was De Drie Caballeros al een vervolg op Saludos Amigos, maar dit waren beide films die uit losse fragmenten bestonden). Tevens is de film samen met Fantasia 2000 de enige vervolgfilm die deel uitmaakt van de Disney-canon, daar de film geproduceerd is door Walt Disney Feature Animation.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In de outback van Australië redt Cody, een jonge knaap, op een dag een kolossale steenarend genaamd Marahute uit een stropersval. De twee worden goede vrienden. Kort na hun ontmoeting valt Cody in een valkuil van de stroper Percival C. McLeach. Wanneer McLeach beseft dat Cody meer weet over Marahute, ontvoert hij de jongen.

Een muis die toevallig getuige is van dit alles stuurt een noodoproep naar New York naar de Hulp- en Redvereniging (Rescue Aid Society). Deze besluit hun twee topagenten, Bernard en Bianca, op de zaak te zetten. De nieuwe opdracht verstoort Bernards plannen om Bianca ten huwelijk te vragen. De twee willen met hun oude vriend Orville, de albatros (bekend uit de vorige film), naar Australië vliegen maar hij is niet beschikbaar. In plaats daarvan brengt zijn broer Wilbur hen naar Australië.

In Australië ontmoeten de twee de Australische springmuis Jake, die besluit hen verder te helpen. Hij ontwikkelt zich al snel als concurrent van Bernard voor de aandacht van Bianca. Wilbur, die bij de landing in Australië zijn rug heeft bezeerd, wordt opgenomen in een ziekenhuis. Hij weigert echter de operatie te ondergaan en probeert weg te vluchten uit het ziekenhuis, wat niet echt lukt en op het moment dat de dokter en verpleegsters hem terug naar de operatiekamer willen brengen probeert Wilbur veel tevergeefs via een raam waar hij echt niet helemaal doorheen past te ontsnappen. De dokter en de verpleegsters proberen allemaal met al hun kracht Wilbur uit het raam te trekken terwijl Wilbur tevergeefs uit alle macht probeert tegen te werken wat resulteert dat hij op dat moment zoveel pijn aan zijn rug heeft dat het echt niet te verdragen is en meteen niet verder kan tegenwerken en flink naar achteren schiet en met zijn rug op grond en de dokter landt. Wonderbaarlijk genoeg is Wilbur dan zelf meteen genezen aan zijn rug, maar heeft de dokter nu zelf last van zijn rug. Dolblij grijpt Wilbur meteen zijn kans om het ziekenhuis te verlaten en gaat op zoek naar Bernard en Bianca.

De drie muizen begeven zich naar de schuilplaats van McLeach met behulp van verschillende andere dieren die door Jake worden getemd. In zijn schuilplaats probeert McLeach op elke mogelijke manier Cody de locatie van Marahute te laten onthullen, maar zonder succes. Cody onderneemt een aantal ontsnappingspogingen met behulp van de dieren die McLeach gevangen heeft, maar elke poging wordt verhinderd door McLeach’ varaan Joanna.

McLeach komt uiteindelijk met het idee om Cody te laten geloven dat Marahute is neergeschoten door een andere stroper, wetende dat Cody dan direct naar Marahutes nest zal gaan om te kijken of haar eieren nog in orde zijn. De drie muizen zijn getuige van dit alles en reizen met McLeach mee. McLeach’ plan werkt perfect: Cody leidt hem rechtstreeks naar Marahutes nest. Daar slaagt McLeach erin om Marahute te vangen. Cody onderneemt een reddingspoging, maar wordt samen met Jake en Bianca ook gevangen. Alleen Bernard blijft achter. McLeach wil Joanna de eieren laten verslinden om te zorgen dat Marahute zeldzaam blijft, maar Bernard kan dit verhinderen door de eieren snel te verwisselen voor stenen.

Wilbur arriveert bij het nest en Bernard overtuigt hem om op de eieren te letten zodat hij de achtervolging op McLeach kan inzetten. Met de techniek die Jake hem geleerd heeft, temt hij een wild zwijn en achtervolgt McLeach. Die blijkt ondertussen naar een rivier, genaamd Crocodile Falls, te zijn gereden met het plan zich van Cody te ontdoen door hem aan de krokodillen in de rivier te voeren. Hij heeft Cody reeds vastgebonden aan de hijskraan van zijn voertuig en boven het water gehangen wanneer Bernard arriveert en het voertuig onklaar maakt door de sleutels te stelen. Hij gooit Jake en Bianca de sleutels toe zodat ze zich kunnen bevrijden. McLeach probeert het touw waar Cody aan hangt door te schieten. Bernard trekt echter de aandacht van Joanna en lokt haar naar McLeach, waardoor ze tegen hem opbotst en samen met hem in het water valt. McLeach slaagt erin de krokodillen van zich af te slaan maar valt vervolgens over de waterval, zijn dood tegemoet.

Ook Cody valt in het water wanneer het touw breekt. Bernard duikt het water in en slaagt erin Cody lang genoeg van de waterval weg te houden tot Jake en Bianca Marahute hebben bevrijd, en zij hen uit het water kan vissen. Bernard kan nu eindelijk Bianca zijn aanzoek doen, en ze accepteert.

Stemverdeling[bewerken]

Personage Vlag van Verenigde Staten Stemacteur Vlag van Nederland Stemacteur
Bernard Bob Newhart Jules Royaards
Bianca Eva Gabor Corry van der Linden
Wilbur John Candy Frits Lambrechts
Jake Tristan Rogers Coen van Vrijberghe de Coningh
Cody Adam Ryen Maarten Veerman
Percival C. McLeach George C. Scott Jan Anne Drenth
Frank Wayne Robson Reinder van der Naalt
Krebbs Douglas Seale Hein Boele
Joanna Frank Welker Frank Welker
Docter Bernard Fox Jerôme Reehuis
Red Peter Firth Arnold Gelderman

Achtergrond[bewerken]

Productie[bewerken]

Dit was de eerste Disneyfilm waarbij gebruik werd gemaakt van de destijds nieuwe techniek Computer Animation Production System (CAPS). Hiermee werd het mogelijk om tekeningen digitaal in te kleuren, zodat met de hand ingekleurde celanimatie overbodig werd. De tekeningen van de personages en achtergronden werden ingescand op een computer, alwaar digitale tekenaars de tekeningen verder bewerkten tot een geheel.

De film maakt tevens gebruik van computeranimatie voor onder andere McLeach’ voertuig.

Aan de film werkte een team van 415 tekenaars en technici mee. Vijf leden van dit team reisden vooraf naar Australië om foto’s en schetsen van het landschap te maken.[1]

Filmmuziek[bewerken]

Na Taran en de Toverketel is dit de tweede Disneyfilm waar geen gezongen nummers in voorkomen. Het muziekalbum bestaat dan ook geheel uit achtergrondmuziek:

 1. Main Title
 2. Answering Faloo's Call
 3. Cody's Flight
 4. Message Montage
 5. At the Restaurant
 6. Wilbur Takes Off
 7. McLeach Threatens Cody
 8. The Landing
 9. Bernard Almost Proposes
 10. Escape Attempt
 11. Frank's Out!
 12. Cody Finds the Eggs
 13. Bernard the Hero
 14. End Credits

Uitgave en ontvangst[bewerken]

Bij de originele uitgave in 1990 werd de film samen vertoond met het Mickey Mouse-filmpje The Prince and the Pauper. De film is na 1990 niet opnieuw in de bioscopen uitgebracht.

Reacties van critici waren over het algemeen positief. Op Rotten Tomatoes scoort de film 77% aan positieve beoordelingen. De opbrengst van de film viel voor Disney echter tegen. De film haalde in totaal 27 miljoen dollar op, waarmee het een van de slechtst verkochte Disneyfilms van de jaren 80 en 90 was. Volgens critici heeft dit er mede voor gezorgd dat Disney latere vervolgfilms vrijwel allemaal heeft laten maken door een andere productietak en uitgebracht als direct-naar-video.

Trivia[bewerken]

 • Adam Ryen, de jongen die in de Engelstalige versie de stem van Cody deed, sprak ook de stem van dit personage in voor de Noorse versie van de film.
 • Er stond nog een derde Reddertjes-film op de planning, maar de plannen hiervoor werden geschrapt na de dood van Eva Gabor.
 • De albatros Wilbur is net als zijn broer uit de vorige film, Orville, vernoemd naar de Gebroeders Wright.

Prijzen en nominaties[bewerken]

De Reddertjes in Kangoeroeland won in totaal 5 prijzen:

1990
1991
1992

Externe link[bewerken]

Animatiefilms:Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) · Pinokkio (1940) · Fantasia (1940) · Dombo (1941) · Bambi (1942) · Saludos Amigos (1942) · De Drie Caballeros (1944) · Make Mine Music (1946) · Vrij en Vrolijk (1947) · Melody Time (1948) · De Avonturen van Ichabod en meneer Pad (1949) · Assepoester (1950) · Alice in Wonderland (1951) · Peter Pan (1953) · Lady en de Vagebond (1955) · Doornroosje (1959) · 101 Dalmatiërs (1961) · Merlijn de Tovenaar (1963) · Jungle Boek (1967) · De Aristokatten (1970) · Robin Hood (1973) · Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh (1977) · De Reddertjes (1977) · Frank en Frey (1981) · Taran en de Toverketel (1985) · De Speurneuzen (1986) · Het Dappere Broodroostertje (1987) · Oliver & Co. (1988) · De kleine zeemeermin (1989) · De Reddertjes in Kangoeroeland (1990) · Belle en het Beest (1991) · Aladdin (1992) · The Lion King (1994) · Pocahontas (1995) · De klokkenluider van de Notre Dame (1996) · Hercules (1997) · Mulan (1998) · Tarzan (1999) · Fantasia 2000 (1999) · Keizer Kuzco (2000) · Dinosaur (2000) · Atlantis: De Verzonken Stad (2001) · Lilo & Stitch (2002) · Piratenplaneet (2002) · Brother Bear (2003) · Paniek op de Prairie (2004) · Chicken Little (2005) · Meet the Robinsons (2007) · Bolt (2008) · De prinses en de kikker (2009) · Rapunzel (2010) · Winnie de Poeh (2011) · Wreck-It Ralph (2012) · Frozen (2013) · Big Hero 6 (2014) · Zootropolis (2016) · Vaiana (2016)
Live-action/animaties:The Reluctant Dragon (1941) · Victory Through Air Power (1943) · Melodie van het zuiden (1946) · So Dear to My Heart (1949) · Mary Poppins (1964) · Heksen & Bezemstelen (1971) · Peter en de Draak (1977) · Who Framed Roger Rabbit (1988) · Enchanted (2007)
DisneyToon Studios:DuckTales: Het Geheim van de Wonderlamp (1990) · A Goofy Movie (1995) · Doug's 1st Movie (1999) · Teigetjes Film (2000) · Het Speelplein: De Grote Vakantie (2001) · Terug naar Nooitgedachtland (2002) · Jungle Boek 2 (2003) · Knorretje's Grote Film (2003) · Teacher's Pet (2004) · Poeh's Lollifanten Film (2005) · Bambi II (2006) · Tinker Bell (2008)
Overige:The Nightmare Before Christmas (1993) · De reuzenperzik (1996) · Valiant (2005) · The Wild (2006) · Roadside Romeo (2008) · A Christmas Carol (2009) · Alice in Wonderland (2010) · Alice Through the Looking Glass (2016)