Vrij en Vrolijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrij en Vrolijk
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Bill Roberts
Producent Walt Disney
Scenario Homer Brightman
Ted Sears
Hoofdrollen Cliff Edwards
Edgar Bergen
Luana Patten
Walt Disney
Clarence Nash
Muziek Eliot Daniel
Paul Smith
Oliver Wallace
Montage Jack Bachom
Cinematografie Charles P. Boyle
Distributie RKO Pictures
Première 27 september 1947
Genre Tekenfilm, familiefilm
Speelduur 73 min.
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Voorloper Make Mine Music (1946)
Vervolg Melody Time (1948)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Disney

Vrij en Vrolijk (Engels: Fun and Fancy Free) is een Amerikaanse tekenfilm van Walt Disney Productions, die uitkwam op 27 september 1947. Het is de negende lange animatiefilm van Disney.

Het is een van de zogenaamde package films, films die zijn opgebouwd uit meerdere losse stukjes in plaats van dat er sprake is van een doorlopend lang verhaal. Disney maakte vooral in de jaren 1940 een aantal van dit soort films na elkaar. De tekenfilm bestaat uit twee korte verhalen, die beide ingeleid worden door Japie Krekel (een bijpersonage uit Pinokkio): Bongo de circusbeer en Mickey en de bonenstaak. Deze twee verhalen waren aanvankelijk bedacht voor lange animatiefilms, maar vanwege de omstandigheden waarin de Disneystudio verkeerde werden ze ingekort en samengevoegd tot één enkele film.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Bongo de circusbeer (Bongo)[bewerken | brontekst bewerken]

Japie Krekel vertelt de kijkers dat hij een langspeelplaat heeft gevonden met daarop het verhaal van het circusbeertje Bongo. Vervolgens wordt het verhaal van dit beertje verteld. Bongo voelt zich niet zo gelukkig in het circus. Hij besluit te ontsnappen en in de bossen te wonen. Hij is het echter niet gewend zelf voor zijn voeding te zorgen en te overleven. Hij wordt daarenboven verliefd op de mooie berin Lulubelle, maar weet niet goed hoe hij haar moet versieren. Bongo krijgt het aan de stok met de beer Lumpjaw, die het eveneens op Lulubelle heeft voorzien. Uiteindelijk weet Bongo Lumpjaw te verjagen.

Mickey en de bonenstaak (Mickey and the Beanstalk)[bewerken | brontekst bewerken]

Japie Krekel hoort op een feest het verhaal van Mickey en de bonenstaak. Mickey Mouse, Donald Duck en Goofy leven in Happy Valley. Als de gouden harp die het land altijd vruchtbaar hield wordt gestolen met grote droogte als gevolg, hebben ze niets meer te eten. Ze besluiten ten einde raad de koe van Mickey te verkopen. Op de markt krijgen ze, in ruil voor de koe, drie magische bonen. Als ze de bonen bij volle maan planten gebeurt er iets wonderbaarlijks: een enorme bonenstaak rijst op uit de grond tot aan de hemel. De drie vrienden gaan op zoek naar geluk dat zich boven de wolken moet bevinden. Ze komen bij een reusachtig kasteel, dat blijkt te worden bewoond door de reus Willie, die tevens de harp heeft gestolen. Willie neemt de drie vrienden gevangen, maar ze weten uiteindelijk te ontsnappen.

Stemacteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse stemacteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergronden[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal Mickey en de bonenstaak is een Disney-bewerking van het sprookje Jaap en de bonenstaak.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dit is de laatste film waarin Walt Disney zelf de stem insprak van Mickey Mouse.
  • Als het verhaal van Bongo wel tot een volledige film was uitgewerkt, dan zou dit een prequel tot de film Dombo zijn geworden. Voor de film werden onder andere achtergronden uit Dombo hergebruikt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]