Naar inhoud springen

Vrij en Vrolijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vrij en Vrolijk
Vrij en Vrolijk
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Bill Roberts
Producent Walt Disney
Scenario Homer Brightman
Ted Sears
Hoofdrollen Cliff Edwards
Edgar Bergen
Luana Patten
Walt Disney
Clarence Nash
Muziek Eliot Daniel
Paul Smith
Oliver Wallace
Montage Jack Bachom
Cinematografie Charles P. Boyle
Distributie RKO Pictures
Première 27 september 1947
Genre Tekenfilm, familiefilm
Speelduur 73 min.
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Voorloper Make Mine Music (1946)
Vervolg Melody Time (1948)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Disney

Vrij en Vrolijk (Engels: Fun and Fancy Free) is een Amerikaanse tekenfilm van Walt Disney Productions, die uitkwam op 27 september 1947. Het is de negende lange animatiefilm van Disney.

Het is een van de zogenaamde package films, films die zijn opgebouwd uit meerdere losse stukjes in plaats van dat er sprake is van een doorlopend lang verhaal. Disney maakte vooral in de jaren 1940 een aantal van dit soort films na elkaar. De tekenfilm bestaat uit twee korte verhalen, die beide ingeleid worden door Japie Krekel (een bijpersonage uit Pinokkio): Bongo de circusbeer en Mickey en de bonenstaak. Deze twee verhalen waren aanvankelijk bedacht voor lange animatiefilms, maar vanwege de omstandigheden waarin de Disneystudio verkeerde werden ze ingekort en samengevoegd tot één enkele film.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Bongo de circusbeer (Bongo)

[bewerken | brontekst bewerken]

Japie Krekel vertelt de kijkers dat hij een langspeelplaat heeft gevonden met daarop het verhaal van het circusbeertje Bongo. Vervolgens wordt het verhaal van dit beertje verteld.

Bongo voelt zich niet gelukkig in het circus. Hij besluit hier weg te lopen en voortaan in het bos te gaan wonen. Bongo is het echter niet gewend zelf voor zijn voeding te zorgen en te overleven. Hij wordt daarenboven verliefd op de mooie berin Lulubelle, maar weet niet goed hoe hij haar moet versieren.

Bongo krijgt het aan de stok met de veel grotere beer Lumpjaw, die het eveneens op Lulubelle heeft voorzien. Uiteindelijk weet Bongo Lumpjaw tijdens een tweegevecht in de rivier te gooien, waarna Lumpjaw zich niet meer in het bos laat zien. Bongo wordt hierna door de andere beren als een held onthaald en hij heeft Lulubelle nu voor zich alleen.

Mickey en de bonenstaak (Mickey and the Beanstalk)

[bewerken | brontekst bewerken]

Japie Krekel hoort op een feest het verhaal van Mickey en de bonenstaak.

Mickey Mouse, Donald Duck en Goofy wonen gezamenlijk op een kleine boerderij in Happy Valley. Als de gouden harp die het land altijd vruchtbaar hield wordt gestolen met grote droogte als gevolg, hebben ze niets meer te eten. Ze besluiten ten einde raad de koe van Mickey te verkopen. Op de markt krijgen ze, in ruil voor de koe, drie magische bonen. Als ze deze bonen bij volle maan planten gebeurt er iets wonderbaarlijks: een enorme bonenstaak rijst op uit de grond tot aan de hemel.

De drie vrienden besluiten op zoek te gaan naar geluk dat zich boven de wolken moet bevinden. Ze komen bij een reusachtig kasteel dat blijkt te worden bewoond door de reus Willie, die over allerlei magische krachten beschikt. Willie blijkt ook degene te zijn die de harp heeft gestolen.

In eerste instantie weet Mickey de reus ertoe aan te zetten om zijn toverkunsten te tonen. Hij vraagt Willie om zich in een vlieg te veranderen (zodat ze hem vervolgens met een vliegenmepper kunnen uitschakelen), maar Willie verandert zichzelf in plaats daarvan in een roze konijn. Als de reus even later doorkrijgt wat Mickey, Goofy en Donald eigenlijk van plan zijn neemt hij de drie vrienden gevangen, maar ze weten weer te ontsnappen doordat de zingende harp Willie enige tijd in slaap laat vallen. De drie vrienden weten de harp weer in eigen handen te krijgen en ze maken zich uit de voeten. Willie achtervolgt hen en klimt ook uit de bonenstaak, maar de drie vrienden weten die omver te hakken nog voordat de reus helemaal afgedaald is. Nu de harp terug is en de reus verdwenen, wordt Happy Valley weer een vruchtbare en welvarende plek.

Aan het eind van de film is Japie Krekel weer te zien in het huis van de eigenlijke verteller, Edgar Bergen. Dan is ook Willie hier ineens ter plekke. Hij trekt het hele dak van het huis en vraagt iedereen waar Mickey nu is. De reus krijgt uiteindelijk nul op het rekest en vertrekt dan maar richting Hollywood.

Acteur Personage
Edgar Bergen Zichzelf, Charlie McCarthy en Mortimer Snerd.
Luana Patten Zichzelf
Cliff Edwards – Japie Krekel
Walt Disney Mickey Mouse
Clarence Nash Donald Duck
Pinto Colvig Goofy
Billy Gilbert Willie de reus
Anita Gordon – Zingende harp
Dinah Shore – zangeres en verteller (Bongo)

Nederlandse stemacteurs

[bewerken | brontekst bewerken]
Acteur Personage
Donald de Marcas Japie Krekel
Annelies Balhan Zangeres en verteller (Bongo)
Rob van de Meeberg Edgar Bergen, Charlie McCarthy en Mortimer Snerd
Paul Groot Mickey Mouse
Anita Blanker Donald Duck
Just Meijer Goofy
Bernadette Kraakman Zingende harp
Hero Muller Willie de reus
Thyrza Ravesteijn Luana Patten

Achtergronden

[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal Mickey en de bonenstaak is een Disney-bewerking van het sprookje Jaap en de bonenstaak.

  • Dit is de laatste film waarin Walt Disney zelf de stem insprak van Mickey Mouse.
  • Als het verhaal van Bongo wel tot een volledige film was uitgewerkt, dan zou dit een prequel tot de film Dombo zijn geworden. Voor de film werden onder andere achtergronden uit Dombo hergebruikt.