Het Dappere Broodroostertje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Dappere Broodroostertje
(The Brave Little Toaster)
Tagline Imagine if Your Toaster Went on a Journey of its Own!
Alternatieve titel(s) The Brave Little Toaster 3D
Regie Jerry Rees
Producent Hyperion Pictures
Scenario Thomas M. Disch
Hoofdrollen Deanna Oliver
Jon Lovitz
Timothy Stack
Phil Hartman
Timothy E. Day
Thurl Ravenscroft
Wayne Kaatz
Muziek David Newman
Montage Donald W. Ernst
Distributie Walt Disney Pictures
Première 1988
Genre Animatiefilm, avontuur, familie, fantasy
Speelduur 87 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Japan Japan
Vlag van Taiwan Taiwan
Budget $ 2.000.000 dollar
Gewonnen prijzen 1
Overige nominaties 4
Vervolg The Brave Little Toaster to the Rescue
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Het Dappere Broodroostertje, (Engels:The Brave Little Toaster) is een animatiefilm uit 1987[1], geregisseerd door Jerry Rees, geschreven door Thomas M. Disch, geproduceerd door Hyperion Pictures samen met Kushner-Locke Company en uitgegeven door Walt Disney Pictures (die ook de oorspronkelijke producenten waren).

Het verhaal volgt vijf huishoudelijke apparaten – het broodroostertje, (Toaster, een broodrooster), Lampie (Lampy, een lamp), Deekie (Blanky, een elektrische deken), Radio (Radio, een kathodebuisradio) en Stoffie (Kirby, een Kirby stofzuiger) – op hun tocht om hun eigenaar, Rob (wordt vaak naar verwezen als "het baasje"), terug te vinden. De film was gebaseerd op het verhaal met dezelfde naam, geschreven door Disch, dat in 1980 in The Magazine of Fantasy and Science Fiction werd uitgebracht.

Achtergronden[bewerken | brontekst bewerken]

De film is bekend om zijn donkere ondertoon, hoewel deze wordt overschaduwd door het simpele gezellige gevoel dat wordt uitgestraald.

In 1988 was het de eerste anime die te zien was bij het Sundance Film Festival, en de enige tot 10 jaar later I Married a Strange Person werd uitgebracht.

Twee van de stemacteurs, Jon Lovitz (Radio) en Phil Hartman (de airco en de hanglamp), waren in die tijd leden van Saturday Night Live en later gaststerren bij The Simpsons. Een andere, Thurl Ravenscroft (Stoffie), wordt veelal herinnerd als de stem van Tonie de Tijger, en enkele stemmen in andere klassieke Disney films.

Veel leden van Pixar waren betrokken bij deze film, zoals John Lasseter en Joe Ranft.

Sequels[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn twee vervolgfilms uitgebracht, namelijk Het Dappere Broodroostertje gaat naar Mars (Engels: The Brave Little Toaster Goes to Mars) in 1998, en Het Dappere Broodroostertje de redder in Nood (Engels: The Brave Little Toaster to the Rescue) in 1999. Deze films zijn niet chronologisch uitgebracht. De scènes uit De Redder in Nood vinden plaats voor de scènes uit Gaat naar Mars.

In 2005 werd van de eerste film van Het Dappere Broodroostertje een tweede nasynchronisatie verzorgt, met o.a Angela Schijf als Broodroostertje en Carol van Herwijnen als Stoffie de stofzuiger.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]