Pocahontas (prinses)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pocahontas
Standbeeld van Pocahontas in Jamestown (Virginia) uit 1922
Standbeeld van Pocahontas in Jamestown (Virginia) uit 1922
Algemene informatie
Volledige naam Rebecca Rolfe (vanaf 1614)
Geboortenaam Matoaka
Bijnaam Amonute, de Indiaanse Prinses
Geboren Werowocomoco, nabij Richmond (Virginia), ca. 1596
Overleden Gravesend, maart 1617
Nationaliteit Powhatan-indiaans
Land Verenigde Staten
Bekend van Verhalen van John Smith
Overig
Partner(s) Kocoum (1610-1612)
John Rolfe (1614-1617)
Kinderen Thomas Rolfe
Religie Christendom (bekeerd in ca. 1613)
Portaal  Portaalicoon   Vroegmoderne Tijd
Een 17e-eeuws portret van Pocahontas, gebaseerd op een ets van Simon van de Passe uit 1616

Matoaka, ook bekend als Pocahontas (Richmond (Virginia), ca. 1596Gravesend (Kent), maart 1617) was de dochter van het stamhoofd van de Powhatan-indianen in het gebied rond Tidewater (Virginia). Hierdoor was ze voor haar volk een "prinses". Wat over haar bekend is komt onder meer uit verslagen van ontdekkingsreizigers als William Strachey (The Historie of Travaile Into Virginia Britannia, 1612) en John Smith (A map of Virginia VVith a description of the countrey, the commodities, people, government and religion, 1612).

Haar echte naam was Matoaka. Pocahontas was een bijnaam in haar kindertijd, die in haar taal (het Powhatan) "de kleine speelse" betekende.[1]

Biografie[bewerken]

Volgens een verslag dat John Smith over zijn reis deed, zou Pocahontas (toen 10 of 11 jaar) verhinderd hebben dat haar vader hem liet doden in het jaar 1607, toen hij met een kleine expeditie de Chickahominy-rivier verkende en gevangengenomen werd door de Powhatan. Moderne historici betwijfelen nu of die dramatische scène werkelijk heeft plaatsgevonden en denken dat Smith het verhaal verzonnen heeft.[2] Een andere mogelijkheid is dat het om een ritueel ging dat Smith verkeerd interpreteerde. Bekend is wel dat Pocahontas soms John Smith en de rest van de kolonie van Jamestown in Virginia bezocht om voedsel te brengen en om met de kinderen te spelen.[3]

In 1610 trouwde Pocahontas met een Patawomeke krijger, Kocoum. Ze woonde enkele jaren bij zijn volk en er is weinig bekend over deze jaren in haar leven. Twee jaar later, in 1612, werd Pocahontas gegijzeld door enkele kolonisten uit Jamestown, in de hoop dat ze haar konden ruilen voor kolonisten die gevangengenomen waren door haar stam. In die tijd leerde ze Engels en werd ze gedoopt door Alexander Whitaker en nam toen de Bijbelse naam Rebecca aan. Ze trouwde na haar doop op 5 april 1614 met John Rolfe, een van de drijvende krachten achter de tabaksplantage in Virginia. Sindsdien is ze bekend als Rebecca Rolfe.

Pocahontas en John Rolfe woonden samen op Rolfes plantage, Varina Farms. Hun huwelijk leidde niet tot het uitwisselen van gevangenen, maar het zorgde wel een aantal jaren voor een vrediger klimaat tussen de kolonisten en de stam van Pocahontas.

In 1616 werd Pocahontas naar Engeland gebracht om daar koning James I en zijn hof te ontmoeten. Daar werd ze de Indiaanse Prinses genoemd en ze werd een fenomeen in Engeland. Ze was de eerste bekendheid van de Nieuwe Wereld. Dit zorgde voor de toename van investeringen in de kolonies in Virginia.

Rolfe en Pocahontas maakten toen plannen om terug te keren naar Virginia, maar vlak voor de reis werd Pocahontas ziek en stierf. De oorzaak is niet helemaal zeker; tuberculose, longontsteking of pokken. Ze werd begraven in Gravesend dat gelegen is in het noorden van het graafschap Kent (Engeland). Haar enige kind was Thomas Rolfe, geboren op Varina Farms. Onder haar afstammelingen bevindt zich Edith Wilson.

Na haar overlijden[bewerken]

Er is maar één portret gemaakt van Pocahontas tijdens haar leven. Een eeuw later maakte een kunstenaar een ander portret van haar, gebaseerd op het origineel. Daarop is ze echter veel lichter van huidskleur.

Na haar overlijden werden haar verhalen rond de redding van Smith bekend door de door hem gepubliceerde boeken: New England Trials (1622) en The Generall Historie (1624). Dit zorgde voor de romantisering van haar biografie. Er zijn daarna veel boeken over haar geschreven en gebeurtenissen uit haar leven werden het onderwerp van schilderijen. De Walt Disney Studios hebben een tekenfilm over haar gemaakt: Pocahontas (1995). In 2005 diende haar verhaal als inspiratie voor de film The New World, waarin Q'Orianka Kilcher haar speelde.

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]