Naar inhoud springen

Mary Kay Bergman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mary Kay Bergman
Grafsteen van Mary Kay Bergman op Forest Lawn Hollywood Hills.
Algemene informatie
Geboren Los Angeles, 5 juni 1961
Overleden West Los Angeles,
11 november 1999
Land Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Shannen/Shannon Cassidy
Jaren actief 1991–1999
Beroep Stemactrice
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mary Kay Bergman (Los Angeles (Californië), 5 juni 1961West Los Angeles (Californië), 11 november 1999) was een stemactrice met talrijke rollen in films, computerspelen, reclames en op televisie. Ze is vooral bekend door het inspreken van de stemmen van diverse personages in de animatieserie South Park.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Bergman werd geboren in Los Angeles, Californië. Ze werd geboren in een Joodse familie, maar was zelf niet praktiserend. In de jaren 70 raakte ze gefascineerd door het christendom en bekeerde zich uiteindelijk tot het katholicisme. Wel is ze altijd trots gebleven op haar Joodse afkomst, ze noemde zichzelf dan ook 'katholieke Jood'.[1]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Bergman is onder meer bekend door het inspreken van de stem van vrijwel alle vrouwelijke personages in de animatieserie South Park en in de film South Park: Bigger, Longer & Uncut. Haar personages waren onder andere Liane Cartman (moeder van Eric), Sharon Marsh (moeder van Stan), Sheila Broflovski (moeder van Kyle), Mrs. McCormick (moeder van Kenny) en Wendy Testaburger.

De eerste afleveringen na haar dood, Mr. Hankey's Christmas Classics en Starvin' Marvin in Space, werden aan haar opgedragen.

Verder heeft Bergman geparticipeerd in meer dan 400 tv-spotjes en meerdere Disneyfilms: onder andere Belle en het Beest, De klokkenluider van de Notre Dame, Hercules en Toy Story 2. Ook sprak ze de stem in van Jay Jay the Jet Plane, Daphne Blake in Scooby-Doo en Timmy Turner in The Fairly OddParents. Volgens IMDb was de laatste film waar ze aan meewerkte Balto 2: De zoektocht.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige gastrollen

Dood[bewerken | brontekst bewerken]

Bergman pleegde zelfmoord op 11 november 1999 in Los Angeles. Ze was depressief. Haar man Dino Andrade heeft daarna het Mary Kay Bergman Mermorial Fund opgericht dat samenwerkt met het Suicide Prevention Center van het Didi Hirsch Community Mental Health Center.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Geen
Primaire stemactrice South Park
1997–1999
Opvolger:
Eliza Schneider