Naar inhoud springen

Trey Parker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trey Parker
Trey Parker in 2013
Algemene informatie
Volledige naam Randolph Severn Parker III
Geboren 19 oktober 1969
Geboorteplaats Conifer, Colorado
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Juan Schwartz
Beroep Acteur, animatiefilmmaker, componist, producent, regisseur, scenarist
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Randolph Severn (Trey) Parker III (Conifer, Colorado, 19 oktober 1969) is een Amerikaans animatiefilmmaker, scenarioschrijver, filmregisseur, producent, acteur en componist. Trey Parker is, samen met zijn compagnon Matt Stone, vooral bekend als een van de bedenkers van de animatieserie South Park.

Trey Parker is de zoon van Randy en Sharon Parker. Hij heeft een oudere zus, genaamd Shelley. Hij studeerde eerst aan Berklee College of Music in Boston, en later muziek aan de Universiteit van Colorado te Boulder. Hier ontmoette hij Matt Stone en samen begonnen ze met het maken van filmpjes. Hun eerste lange speelfilm is Alferd Packer: The Musical, een musical gebaseerd op het leven van Alferd Packer, een mijnwerker uit Californië die de eerste Amerikaan werd die werd veroordeeld voor kannibalisme. Omdat Parker meer bezig was met het werken aan deze film dan aan zijn studie, en daardoor regelmatig colleges miste, werd hij van de universiteit gestuurd.

In 1996 werd Alferd Packer: The Musical uitgebracht in de bioscoop. De film trok de aandacht van Brian Graden, destijds directeur van FoxLab, en vroeg Parker en Stone om een kerstkaart op video te maken. Het gevolg was The Spirit of Christmas, een cartoon van vijf minuten waarin Jezus en de Kerstman vochten om de ware betekenis van het kerstfeest, en gebaseerd op een animatiefilmpje dat hij had gemaakt in zijn studententijd. De cartoon betekende het debuut van de vier jongens die later de hoofdrolspelers werden van de animatieserie South Park: Stan, Kyle, Cartman en Kenny. Het filmpje, waarin de vier jongens ongecensureerd vloeken, werd wijd verspreid door Hollywood en over het internet en werd een groot succes.

Op 13 augustus 1997 verscheen de eerste aflevering van South Park op het kabeltelevisienet Comedy Central. De controversiële, ruw getekende animatieserie werd een groot succes, het bestbekeken programma van Comedy Central. Voor de serie spreekt Parker de stem in van onder andere Stan, Cartman, Stans vader, Mr. Garrison, Timmy, Mr. Mackey en Officer Barbrady. De ouders en zus van Stan zijn vernoemd naar Parkers eigen ouders en zus. In 1999 volgde de lange animatiefilm South Park: Bigger, Longer & Uncut. De film werd goed bezocht in de bioscopen en was een groot succes bij de critici. Het door hem en Marc Shaiman geschreven nummer "Blame Canada" werd genomineerd voor een Academy Award.

In 1997 maakte Parker ook zijn tweede lange speelfilm, Orgazmo, over een mormoon die een ster wordt in de porno-industrie. Het jaar daarop speelde hij samen met Stone in de komedie BASEketball van David Zucker. In 2001 verscheen de televisieserie That's My Bush!, een sitcom over het leven van George W. Bush. Deze serie was echter geen lang leven beschoren. In 2004 brachten Parker en Stone de poppenfilm Team America: World Police uit.

In januari 2006 trouwde hij met Emma Sugiyama.

 • American History (korte animatie, 1992) - regisseur, schrijver
 • The Spirit of Christmas: Jesus vs. Frosty (korte animatie, 1992) - stemmen, regisseur, schrijver, producent
 • Your Studio and you (korte film, 1995) - regisseur, schrijver, acteur
 • Alferd Packer: The Musical of Cannibal! The Musical (1996) - acteur, regisseur, schrijver, producent, muziek
 • The Spirit of Christmas: Jesus vs. Santa (korte animatie, 1996) - stemmen, regisseur, schrijver, producent
 • South Park (televisieserie, 1997 - heden) - bedenker, stemmen, regisseur, schrijver, muziek, uitvoerend producent
 • Orgazmo (1997) - acteur, regisseur, schrijver, montage
 • BASEketball (1998) - acteur
 • South Park: Bigger, Longer & Uncut (animatiefilm, 1999) - stemmen, regisseur, schrijver, muziek
 • That's My Bush! (televisieserie, 2001) - bedenker, schrijver, muziek, executive producer
 • Team America: World Police (animatiefilm, 2004) - stemmen, regisseur, schrijver, producent, muziek
 • Despicable Me 3 (animatiefilm, 2017) - stemmen
Zie de categorie Trey Parker van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.