Salamander (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Salamander
Genre Drama
Speelduur 50 minuten
Bedenker Ward Hulselmans
Regie Frank Van Mechelen
Scenario Ward Hulselmans
Montage Pieter Smet
Muziek Steve Willaert
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Locatie Brussel, Vollezele, Roosdaal
Productie
Producent Corine Appelmans
Jan Theys
Eric Wirix
Productiebedrijf Skyline Entertainment
Uitzendingen
Start 30 december 2012
Einde 11 maart 2018
Afleveringen 22
Seizoenen 2
Netwerk of omroep VRT
Zender Eén
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Salamander is een Vlaamse dramaserie van Skyline Entertainment voor Eén. De reeks werd bedacht door Ward Hulselmans en geregisseerd door Frank Van Mechelen met Filip Peeters in de hoofdrol.

Het eerste seizoen bevatte 12 afleveringen die tussen 30 december 2012 en 17 maart 2013 werden uitgezonden op Eén, met een gemiddelde van 1,4 miljoen kijkers per aflevering.

In april 2016 startten de opnames van het tweede seizoen.[1] De opnames liepen eind oktober 2016 af. De reeks loopt sinds 2018 op tv.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken]

In opdracht van een rijke industrieel wordt de private familiebank Jonkhere in Brussel beroofd. De dieven hebben er 66 kluizen gekraakt, die toebehoren aan de machtigste personen van België die allemaal lid zijn van een geheime organisatie, Salamander. De organisatie probeert het voorval in de doofpot te steken. Inspecteur Paul Gerardi (Filip Peeters) van de FGP Brussel krijgt van een informant een tip over de kraak van de bank Jonkhere, en wanneer hij op onderzoek gaat, wordt hij door zijn oversten op non-actief gezet. Gerardi blijft echter aan de zaak werken, tot grote onvrede van Salamander, die opdracht geven om Gerardi te vermoorden.

In opdracht van procureur-generaal Armand Persigal gaat Gerardi in het geheim opzoek naar de daders van de kraak, die begonnen zijn met het afpersen van de eigenaars van de 66 kluizen. Gerardi komt erachter dat Salamander na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht en dat de recente gebeurtenissen de nasleep is van iets wat tijdens de oorlog is gebeurd in het verzet.

Seizoen 2[bewerken]

Nadat Salamander werd ontmanteld en het onderzoek naar de organisatie bijna is afgerond, stoot inspecteur Gerardi op een samenzwering die draait rond het bezit van diamantmijnen in Kitangi. Al snel blijkt dat Salamander toch niet zo dood is als iedereen denkt.

Seizoenenoverzicht[bewerken]

Seizoen Aantal afleveringen Originele uitzenddatum Vlag Vlaams Gewest
1 12 30 december 2012 – 17 maart 2013
2 10 7 januari 2018 – 11 maart 2018

Hoofdrollen[bewerken]

Acteur Personage Aantal afleveringen
S1 S2 Totaal
Filip Peeters Paul Gerardi 12 10 22
Violet Braeckman Sofie Gerardi 12 9 21
Koen Van Impe Vic Adams 9 9 18
Tine Reymer Patricia Wolfs 8 10 18
Wim Opbrouck Marc De Coutere 7 10 17
Leah Thys Martine Carlier 4 8 12
Emilie Van Nieuwenhuyze Nicola Wolfs 5 7 12
Mike Verdrengh Raymond Jonkhere 12 12
Koen De Bouw Joachim Klaus 11 11
Lucas Van den Eynde Carl Cassimon 11 11
Jo De Meyere Armand Persigal 10 10
Vic De Wachter Gil Wolfs / Dewulf 9 9
Warre Borgmans Martin Colla 8 8

Internationaal[bewerken]

Nog voor de eerste uitzending op televisie kwam stond het al vast dat Salamander een internationaal succes zou worden. Drie bedrijven wilden de reeks wereldwijd verkopen, maar er was ook interesse voor een remake. Er liggen plannen klaar voor een Brits-Canadese coproductie, een Amerikaanse versie en een Duitse versie. De reeks is uitgezonden door BBC Four vanaf zaterdag 1 februari 2014 en door RTL Crime in augustus/september 2014. De Nederlandse Publieke Omroep zond het eerste seizoen van de serie uit van 21 december 2015 tot 1 januari 2016 op NPO 1.

Eind januari 2017 gaf ABC de toestemming voor de productie van de pilootaflevering van de Amerikaanse remake. De Amerikaanse versie wordt geproduceerd door ABC Studios, in samenwerking met het Israëlische Keshet en het Duitse Beta Film[2].

Externe links[bewerken]