Salamander (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Salamander
Genre Fictie, Drama
Speelduur 50 minuten
Bedenker Ward Hulselmans
Hoofdrollen zie Rollen
Regie Frank Van Mechelen
Montage Pieter Smet
Muziek Steve Willaert
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Locatie Brussel, Vollezele, Roosdaal
Productie
Producent Skyline
Uitzendingen
Start 30 december 2012
Einde 17 maart 2013
Afleveringen 12
Netwerk of omroep Eén
RTL Crime
NPO 1
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Salamander was een fictiereeks uitgezonden op de Belgische tv-zender Eén, geschreven door Ward Hulselmans en geregisseerd door Frank Van Mechelen. Voor de opnames van de reeks wordt gefilmd in Brussel. Vooral Thurn en Taxis, het Jubelpark en het Federaal Parlement dienen als decor voor de reeks. De opnames startten op 3 mei 2011 en duurden tot december 2011. In april en augustus 2012 vonden er nog enkele opnames plaats (de flashbacks).

De reeks zou eerst pas in 2013 op de televisie komen, in 2012 bleek dat de reeks al vanaf zondag 30 december 2012 om 21u20 wordt uitgezonden. In augustus volgde de allereerste trailer.

In april 2016 startte de opnames van het tweede seizoen.[1]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In de kleine private familiebank Jonkhere in Brussel worden 66 strategische kluizen leeggeroofd, kluizen waarvan de eigenaars tot de grootste machthebbers van het land behoren. De daders laten geen enkel spoor achter. Om geen paniek te zaaien besluiten de gedupeerden de zaak te verzwijgen. Zowel de bank als justitie beslissen uit eigenbelang de zaak in de doofpot te stoppen. De donkere crisistijden van vroeger mogen niet terugkeren en de mensen mogen het vertrouwen in de banken niet verliezen. Eén man krijgt echter door een tip lucht van het zaakje: Hoofdinspecteur Paul Gerardi (Filip Peeters) van de FGP Brussel. Wanneer hij de zaak verder wil onderzoeken, wordt hij op non-actief gezet. Dit weerhoudt hem er echter niet van koppig te blijven verder zoeken ...

De tip is afkomstig van een informant. Dit blijkt André Strubbe te zijn. Gerardi zoekt Strubbe op, die hem vertelt dat hij in een gevaarlijk wespennest zit. De volgende dag wordt Strubbe dood teruggevonden met een strop rond zijn nek. Het huis van Gerardi wordt permanent bewaakt door de politie-eenheid P9 om hem in de gaten gehouden. De vrouw van Gerardi, Sarah, en zijn dochter, Sofie, zijn doodsbang en durven niet meer buiten te komen. Via de achterdeur kan Paul ontsnappen zonder dat de P9 het direct door heeft. Paul rijdt naar Bank Jonkhere, waar directeur Raymond Jonkhere meldt dat er niets aan de hand is. De rechterhand van Jonkhere, Wim Robijns, wordt het allemaal te veel en schiet zichzelf met een pistool door het hoofd. Paul ontdekt een lijst van 66 personen, die samen het slachtoffer zijn. Paul kan zich al schietend een weg naar buiten banen. Intussen overleggen procureur-generaal Armand Persigal en de Minister van Justitie hoe ze Gerardi kunnen te pakken krijgen.

Gerardi vindt een schuilplaats in het klooster waar zijn oude collega Carl Cassimon is binnengetreden. Cassimon weigert echter om Paul te helpen, hij wil hem enkel onderdak geven. Sarah en Sofie krijgen vaak bezoek van de P9 om te ontdekken waar Gerardi zit. Ze kammen ook het hele huis uit. Paul ontdekt intussen een spoor dat leidt naar senator Guy Rasenberg, een van de 66 namen op de lijst. Hij blijkt deel uit te maken van een geheim genootschap dat zich Salamander noemt. Karin Rasenberg blijkt ook een oogje te hebben op Gerardi.

Cassimon heeft intussen zijn oude chef, Martin Colla, gebeld om te zeggen waar Paul zit. Paul wordt opgepakt door de P9. Intussen krijgen de 66 benadeelden van de bankkraak een brief thuis gezonden met kopieën van gevoelige geheimen die ze in de kluis bewaarden. De brieven worden verstuurd door een zekere Joachim Klaus. De Minister van Justitie slaat als eerste op de vlucht. Ook Rasenberg vlucht. Persigal zit tussen twee vuren: hij wil behoeden dat het schandaal verder uitbreidt, maar is tegelijkertijd lid van Salamander.

De P9 heeft intussen Gerardi aan Persigal uitgeleverd, die wil dat Gerardi voor hem gaat werken. Hij wil weten wie de krakers van de 66 kluizen waren. De opdrachtgever van de kraak blijkt een zekere Gil Wolfs te zijn. Hij wil de Salamander-leden één voor één treffen. Met de hulp van Karin Rasenberg ontdekt Gerardi echter steeds meer over Salamander. Om meer te weten moet hij haar verleiden. Een gevaarlijk spel, niet alleen voor zijn relatie, maar ook voor zijn leven. Senator Guy Rasenberg maakt grote kans om de volgende Minister van Binnenlandse Zaken te worden en kan geen schandalen gebruiken. Gerardi moet uitgeschakeld worden.

Er wordt een bom onder de auto van Gerardi geplaatst. Het is echter zijn vrouw Sarah die met de auto gaat rijden. Sarah komt om bij de aanslag. Gerardi wil zijn dochter beschermen en brengt haar naar een streng beveiligd internaat. Bij het internaat geraakt Sofie bevriend met Nicola Wolfs. Gil Wolfs zet intussen nog verder door en laat Klaus omslagen met bezwarende materiaal opsturen naar de leden van Salamander. Eén voor één zwichten ze: ze nemen ontslag, verdwijnen of plegen zelfmoord.

Ondertussen geraakt bekend dat Salamander de naam was van een mislukte weerstandsmissie in de Tweede Wereldoorlog, waar Harry Dewulf, de vader van Gil Wolfs en Emile Jonkhere, de vader van Raymond Jonkhere bij betrokken waren. Gerardi zoekt in archieven informatie over deze missie maar vindt niets.

De Minister van Justitie vindt dat de situatie uit de hand aan het lopen is en laat zijn procureur-generaal Persigal vallen. Hij stuurt huurmoordenaars af op Persigal en Gerardi. Persigal wil nog zoveel mogelijk informatie doorspelen aan Gerardi over het ontstaan van Salamander. Via zijn dochter Sofie, die bevriend is met Nicola Wolfs, weet hij binnen te komen in het huis van Wolfs en ontmoet er ook zijn dochter Patricia. Het blijkt goed te klikken tussen Patricia en Paul. Nietsvermoedend vindt Paul zo onderdak bij de man die de kraak organiseerde. Paul ontdekt foto's van de weerstandsmissie. Gil Wolfs vertrouwt Paul echter niet. Hij laat hem natrekken door Klaus: Paul blijkt een politieagent te zijn en niet de verzekeringsagent waarvoor hij zich voordoet.

Uiteindelijk ontdekt Paul het geheim van Wolfs: de weerstandsmissie in de Tweede Wereldoorlog waarbij Emile Jonkhere Harry Dewulf verraden heeft. Er wordt een vergadering van Salamander georganiseerd, waar Jonkhere het hoofd van blijkt te zijn. Ook de illustere Vincent Nöel wordt naar voren geschoven. Er volgt een inval op de vergadering. Het rijk van Salamander is uit. Wolfs vermoordt uiteindelijk Jonkhere uit wraak omdat alles wat de familie Jonkhere heeft opgebouwd, is gekomen op het bloed van zijn vader. Paul en zijn dochter Sofie kunnen weer vrijer ademen.

Rollen[bewerken]

Acteur Personage Functie Afl. 1 Afl. 2 Afl. 3 Afl. 4 Afl. 5 Afl. 6 Afl. 7 Afl. 8 Afl. 9 Afl. 10 Afl. 11 Afl. 12
Filip Peeters Paul Gerardi Hoofdinspecteur (FGP Brussel) Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Mike Verdrengh † Raymond Jonkhere Bankdirecteur Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Violet Braeckman Sofie Gerardi Dochter van Paul Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Koen De Bouw † Joachim Klaus Huurmoordenaar Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nee Ja Ja
Lucas Van den Eynde Carl Cassimon Ex-collega van Paul Nee Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Jo De Meyere † Armand Persigal Procureur-generaal Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nee Nee
Koen Van Impe Vic Adams Hoofd politiecel P9 Nee Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nee Nee Ja
Warre Borgmans † Martin Colla Commissaris (FGP Brussel) Ja Ja Ja Ja Nee Nee Ja Ja Nee Ja Ja Ja
Vic De Wachter Gil Wolfs / Dewulf Opdrachtgever van inbraak Nee Nee Nee Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Tine Reymer Patricia Wolfs Dochter van Gil Wolfs Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Kevin Janssens Vincent Noël Assistent Nee Nee Ja Ja Ja Nee Ja Nee Ja Ja Nee Ja
Tom De Hoog Patrick Dejonghe Inspecteur Ja Ja Ja Ja Ja Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja
Wim Opbrouck Marc Minister van Justitie Nee Ja Ja Ja Nee Ja Ja Ja Ja Nee Nee Nee
An Miller † Sarah Debruycker Vrouw van Paul Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nee Nee Nee Nee Nee Nee
Els Olaerts † Yolande Secretaresse van Persigal Ja Ja Nee Ja Ja Nee Nee Nee Ja Ja Nee Nee
Jan Van den Bosch Agent P9 Nee Ja Ja Ja Ja Nee Ja Ja Ja Nee Nee Nee
Jenne Decleir Jos Verzetsstrijder Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja Ja Nee Nee Ja
Bart Hollanders Victor Jonge monnik Nee Nee Ja Ja Nee Nee Ja Nee Ja Ja Ja Ja
Gene Bervoets Guy Rasenberg Senator Nee Nee Ja Ja Ja Ja Ja Nee Nee Nee Nee Nee
Ann Ceurvels Karin Rasenberg Echtgenote van senator Nee Nee Ja Ja Ja Ja Ja Nee Nee Nee Nee Nee
Marianne Devriese Sandra Huishoudster van Rasenberg Nee Nee Ja Ja Ja Ja Ja Nee Nee Nee Nee Nee
Emilie Van Nieuwenhuyze Nicola Wolfs Dochter van Patricia Wolfs Nee Nee Nee Nee Ja Nee Nee Nee Ja Ja Ja Ja
Charlotte Vandermeersch † Jenny Moeder van Gil Wolfs Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja Ja Nee Nee Ja
Geert Van Rampelberg † Harry Dewulf Vader van Gil Wolfs Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja Nee Nee Nee Ja
Mathijs Scheepers † Emile Jonkhere Vader van Raymond Jonkhere Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja Nee Ja Nee Ja
Leah Thys Martine Callier Lid van Salamander Nee Nee Ja Nee Nee Nee Ja Nee Nee Ja Nee Ja
Dirk Van Dijck Premier Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja Nee Ja Ja Nee Ja
Sura Dohnke † Sabrina Dox Onenightstand van Joachim Klaus Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja Ja Nee Nee Nee Nee
Katrien Vandendries Sylvia Secretaresse van de bank Ja Ja Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja
Jordi Rottier Gil Dewulf Tienerversie Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja Nee
Eric Godon Jean-Jacques Uitbater pension Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja Nee Nee
Joris Gulders Detective Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja Nee Nee

Afleveringen[bewerken]

Afl. Titel Scenario Regie Kijkcijfers Eerste uitzending
1   Ward Hulselmans Frank Van Mechelen live 1.253.063 30 december 2012
Gastacteurs: Mathias Sercu (Wim Robijns), Jos Geens (André Strubbe), Greg Timmermans (dief), Kristof Verhassel (dief), Carry Goossens (juwelier) e.a.
2   Ward Hulselmans Frank Van Mechelen live 1.331.928 6 januari 2013
Gastacteurs: Mathias Sercu (Wim Robijns), Jos Geens (André Strubbe) e.a.
3   Ward Hulselmans Frank Van Mechelen live 1.379.015 13 januari 2013
Gastacteurs: Greg Timmermans (dief), Kristof Verhassel (dief) e.a.
4   Ward Hulselmans Frank Van Mechelen live 1.396.518 20 januari 2013
Gastacteurs: Lindsay Bervoets e.a.
5   Ward Hulselmans Frank Van Mechelen live 1.427.929 27 januari 2013
...
6   Ward Hulselmans Frank Van Mechelen live 1.446.244 3 februari 2013
...
7   Ward Hulselmans Frank Van Mechelen live 1.426.418 10 februari 2013
Gastacteurs: Chadia Cambie (spoedarts) e.a.
8   Ward Hulselmans Frank Van Mechelen live 1.406.271 17 februari 2013
Gastacteurs: Marc Verbruggen (Jozef Desmet), Bart De Bondt e.a.
9   Ward Hulselmans Frank Van Mechelen live 1.539.497 24 februari 2013
Gastacteurs: Tiny Bertels (mevrouw Van Mechelen), Tibo Vandenborre (conciërge weeshuis), Johan Van Assche (kabinetschef paleis), Marieke Dilles (archivaris) e.a.
10   Ward Hulselmans Frank Van Mechelen live 1.444.076 3 maart 2013
Gastacteurs: Tiny Bertels (mevrouw Van Mechelen), Tibo Vandenborre (conciërge weeshuis), Patricia Goemaere (directrice internaat) e.a.
11   Ward Hulselmans Frank Van Mechelen live 1.346.907 10 maart 2013
Gastacteurs: Stijn Van Opstal (meneer Walters) e.a.
12   Ward Hulselmans Frank Van Mechelen live 1.484.981 17 maart 2013
Gastacteurs: Peter Rouffaer (verantwoordelijke geldtransport) e.a.

Internationaal[bewerken]

Nog voor de eerste uitzending op televisie kwam stond het al vast dat Salamander een internationaal succes zou worden. Drie bedrijven wilden de reeks wereldwijd verkopen, maar er was ook interesse voor een remake. Er liggen plannen klaar voor een Brits-Canadese coproductie, een Amerikaanse versie en een Duitse versie. De reeks is uitgezonden door BBC Four vanaf zaterdag 1 februari 2014 en door RTL Crime in augustus/september 2014. De Publieke Omroep zond de serie uit van 21 december 2015 tot 1 januari 2016 op NPO 1.

Eind januari 2017 gaf ABC de toestemming voor de productie van de pilootaflevering van de Amerikaanse remake. De Amerikaanse versie wordt geproduceerd door ABC Studios, in samenwerking met het Israëlische Keshet en het Duitse Beta Film[2].

Externe links[bewerken]